Kotikunnassa valtuutettuna kohta 20 vuotta – Tänään kunnanhallitus sai valmiiksi vuoden 2017 budjetin

Blogi, maanantaina 12.12.2016

Aika kuluu. Vuoden vaihteessa tulee täyteen jo 20 vuotta. Elämästä siis puolet oltu lapsuuden kotikunnan ”palveluksenssa” ja en kyllä päivääkään vaihtaisi pois. Tai no ehkä muutaman. Nuorena poikana tulin valtuutetuksi heti kun ehdokkaaksi iänpuolesta pääsin ja nyt käynnissä oleva valtuustokausi on jo siis viides. Kahdenkymmenen vuoden aikana olen ehtinyt toimia sivistyslautakunnan varapuheenjohtajana, kunnanhallituksen varapuheenjohtajana, kunnanhallituksen puheenjohtajana ja useamman kauden valtuustonpuheenjohtajana. Lisäksi monenlaista muita luottamustehtäviä on vuodet tuoneet Riihimäen Ammattikoulun hallituksen varapuheenjohtajuudesta Hyvinkää-Riihimäen Talousaluetoimikunnan puheenjohtajuuteen ja moneen muuhun. Kiitollinen tästä kaikesta olen ja tämän peruskoulun jälkeen sain tästä myös itselleni ammatin.

Tänään työpäivän aloitin aamulla Shellin parlamentistä. Paras paikka Lopella tietää mitä kunnassa ajatellaan ja pohditaan kun huoltoasemiemme kuppilat 🙂 Usein tulee vapaapäivinä kahvilla käytyä Nesteellä tai Shellillä tai meillä puhuttuna Kesoililla ja Shellillä. Niin siis tänäänkin ja ”aamupalaveri” siellä. Eduskunnassa sitten poikkeuksellisesti maanantaina myös täysistunto ja siellä keskustelussa mm. ensi vuoden verotus. Ensi vuonna alennamme kaikkien niin työtätekevien kuin eläkeläistenkin verotusta. Tavoitteena turvata ja paikata ostovoimaa ensi vuonna ja tukea tätä kautta talouskasvua kotimaassa.

Tänään aamu alkoi Shellin parlamentissä. Nyt jo Suomen parlamentissä. Tärkeitä asioita molemmissa.

Eduskunnasta sitten Lopelle ja valtuuston puheenjohtajana seuraamaan kunnanhallituksen kokousta. Kunnanhallituksessa en siis itse päätöksentekoon osallistu vaan valtuustonpuheenjohtajana lähinnä seuraan, että valtuuston linjauksia ja päätöksiä noudatetaan. Tänään isona asiana mm. jätehuollon tulevaisuuden ratkaisut. Hallitus päätti viedä asian uudelleen valtuuston käsittelyyn. Valtuusto päättää ensi viikon maanantaina miten jätehuolto Lopella tulevaisuudessa hoidetaan. Itse kannatan edelleen nykyistä mallia missä jokainen voi valita itse jätteenkuljetusyrityksen. Alueellinen jätelautakunta Kolmenkierto on kävellyt tylysti Lopen kunnan yksituumaisen päätöksen ja tahdon yli ja nyt valtuusto joutuu ottamaan kantaa siihen miten asiassa edetään. Itse olen huolissani siitä, että jätteiden sosialisointi tulee nostamaan jätehuoltokustannuksia pitkässä juoksussa eikä yhteisvastuullisuus millään tavalla kannusta myöskään jätemäärän vähentämiseen.

Hallituksen esitys ensi vuoden Lopen kunnan budjetiksi on vajaan puoli miljoonaa alijäämäinen. Kahdeksan ylijäämäisen vuoden jälkeen nyt ensi kertaa tällainen miinusmerkkinen budjetti, mutta itse sen tässä tilanteessa olen valmis hyväksymään kun kustannusten nousu tulee ennen muuta sote-asioista. Sote-uudistus astuu voimaan 2019 ja silloin tämä kasvava vastuualue siirtyy maakunnan vastuulle. Kun talouden haasteet tulevat tästä sote-kokonaisuudesta niin en itsekään katso järkeväksi nyt parina vuonna kuristaa jäljelle jäävää kuntaa aivan kuiviin. Siksi ei sote-menojen kasvun edessä ole järkevää nyt leikata esimerkiksi loppilaisten lasten päivähoidosta ja varhaiskasvatuksesta tai koulutuksesta ja sivistyksestä. Vaan nyt on nimenomaan oikea paikka panostaa tänne ja tehdä 2019 aloittavasta uudesta Lopesta laadukas ja elinvoimainen uusi kunta. Suunnitelmavuosilla taloutemme saadaankin jälleen tasapainoon eli nyt kyse pienestä notkahduksesta missä toisena selvittävänä tekijänä myös talouden taantuman loppupaine, isot koulu- ja päiväkoti-investointimme ja myös muuttotappiomme. Muuttotappio onkin koko Hämeen vitsaus ja siihen pitää etsiä nyt ratkaisuja yhdessä ja tässä yhtenä isona asiana mm. VR:n vuoroleikkausten saaminen kumottua.

Pieniä muutoksia tältä vuodelta ensi vuoteen, mutta ei suuren suuria. Tulot laskevat hieman, mutta kutakuinkin samassa suhteessa myös menotkin. Veroissa myös hienoista laskua, mutta valtionosuuksissa onneksi vähän plussaa. Mutta kaiken kulmakivi on kuitenkin se, että muuttotappio pitää saada nyt kääntymään jälleen muuttovoitoksi ja tätä tukeakseen Loppi alentaa kaikki omakotitalotonttinsa ensi vuonna 10 000 euroon. Meillä onneksi peruspalvelut hyvässä kunnossa ja ensi vuonna aloitamme myös koululaisille aamutoiminnan. Se toivottavasti helpottaa myös osaltaan lapsiperheiden Lopella asumista ja lisää myös kuntamme vetovoimaa. Näyttää siltä, että kaupungistuminen on nyt hurjempaa kuin valtuustourani aikana koskaan ja tämä haaste tulee olemaan suurempi kuin ehkä osaamme ymmärtääkään.

Hallitus tänään antoi oman esityksensä ja ensi maanantaina sen valtuustossa käsittelemme. Isompana muutoksena Kokoomuksen hallitusryhmä esitti suunnitelmavuosille uuden hoivakodin rakentamista Lopelle. Haluamme näin varmistaa, että jokaiselle loppilaiselle löytyy jatkossakin hoivapaikka omasta kotikunnasta. Vaihtoehtona voi olla toki sekin, että Lopelle rakentuu uusi vastaava palvelutarjonta yksityisen toimijan toimesta.

Nyt en tämän laajemmin kunnanbudjettia täällä läpi käy. Jos kysymyksiä herää niin mielelläni niihin vastaan eli ei muuta kuin vaikkapa sähköpostia tulemaan tai soittaakin saa. Huomenna jälleen valtion talousarvion parissa eduskunnassa.

 

Kommentit