Suomalaisten suosikkiautolle kolme suomalaiskuljettajaa – Toyota WRC esiteltiin Finlandiatalolla

Blogi, tiistaina 13.12.2016

Tänään lounastauon ja istunnon pienen tauon käytin hyväkseni ja kiiruhdin Finlandiatalolle. Toyota esitteli WRC-paluunsa Finlandiatalossa ja oli kunnia ja ilo saada kutsu mukaan tilaisuuteen. Tilaisuus oli kyllä erittäin sykähdyttävä ja nousee ehdottomasti suomalaisen motorsportin suurten juttuja joukkoon jos ei nyt kuitenkaan maailmanmestaruuksien ja MM-voittojen niin heti siihen perään.

Rallin nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen on valmistellut joukkoineen suomalaisten suosikkiauton paluuta rallin MM-sarjaan ja tänään kaikki oli valmista niin auton, kuljettajien kuin tiiminkin julkistamiseksi. Toyota lähtee paluukauteensa täysin suomalaisvoimin kun Mäkinen valitsi kuljettajakolmikoksee koneen Jari-Matti Latvalan ja Juho Hännisen ja kolmoseksi superlahjakkaan ja nopean Esapekka Lapin.

Rallin MM-kausi 2017 käynnistyy tammikuun 19. Monte Carlossa ja itse uskon, että Toyota on heti kauden alusta lähtien tiukasti mukana kärkitaistelussa. Löin muuten tänään myös vetoa, että Jyskälässä NesteRallyssa Toyota nousee korkeimmalle korokkeelle. Ja uskon, että jo ensimmäistä kertaa ennen sitäkin.

Hieno motorsportpäivä ja täytyy sanoa, että kun näiden kaikkien uria on saanut seurata toimittaja- ja tv-työn kautta aikamoisen pitkään ja tarkastikin niin hieman tunteetkin tuntui tulevan tänään Finlandiatalolla pintaan. Antaa tulla vaan.

….

Nyt kello 15.51 ja hetki sitten aloitimme tauon jälkeen tämän päivän toisen täysistunnon. Aamulla jo ensimmäiset äänestykset ja nyt muutama kymmenen lisää ja sama tahti jatkuu aina ensi viikkoon ja jouluun asti.

Eilen illalla sain siis vielä pikahälytyksen takaisin eduskuntaan. Lopen budjettikunnanhallitus jäi hieman kesken kun eduskunnassa tarvittiin. Ei muuta kuin takaisin kaupunkiin ja ennen puoltayötä vielä äänestämään ensin yhden asian viivytysesityksestä ja siirrosta helmikuulle ja sitten myöhemmin vielä samasta asiasta tehtiin esitys lähettää se perustuslakivaliokuntaan. Samat metkut näyttää olevan on sitten oppositiossa ketkä tahansa.

Yön tanssiaskeleet aiheuttivat sen, että tänään emme päässeet käsittelemään lainkaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan selontekoa. Vaikka vanha ohje onkin, että jos jomman kumman on oltava rempallaan ulko- tai sisäpolitiikan niin silloin olkoon sisäpolitiikka, niin nyt oli pakko toimia toisin. Ensi vuoden budjetti on pakko saada viivytysesityksistä huolimatta kuntoon ennen vuodenvaihdetta ja jos mikään muu ei auta niin sitten mennään yötä päivää. Ei haittaa. Ammatinvalintakysymys.

Tänään istunto venyy aivan varmasti yöhön asti ja huomiseksi on suunnitteilla vielä ylimääräinen valtiovarainvaliokunta. Kalenteri siis syytä pitää tyhjänä ja olla nyt valmiina aivan kaikkeen mahdolliseen ja jopa mahdottomaankin.

Eilisestä Lopen kunnanhallituksesta voisi esille nostaa vielä esityksemme uuden hoivakodin rakentamiseksi Lopelle. Olemme Kokoomuksen toimesta halunneet varmistaa, että 2020:kin kaikille loppilaisille on hoitopaikka kotikunnassa. Tämä vaatii ns. Salmela II rakentamista eli noin 30-35 uutta hoivapaikkaa ja eilen Karoliina Saari ja Tiina Seppälä tätä esittivätkin ensi vuoden budjettiin selvityksen ja suunnittelun osalta ja 2018 rakentamisen osalta. Me olimme valmiita tekemään hankkeen ns. kunnallisena. Yllätyksenä tuli kuitenkin se, että vasemmistoliitto ja SDP halusivat keskustan kanssa, että hanke voidaan hoitaa myös palveluseteliä käyttäen tai palvelu yksityiseltä eli esimerkiksi Attendolta tai muulta terveystalolta hankkien. Sopii se meillekin jos vasemmistollekin.

Tulemme vielä valtuustossa kuitenkin esittämään vuodelle 2018 investointivarausta hoivakodille jos yksityinen hoivakoti ei toteutuisikaan.

Muutoksia kunnanhallitus ei muuten budjettiin oikeastaan tehnytkään ja eilen kirjoittamani on aikalailla tarkkaan se mikä nyt ensi viikon maanantaina valtuustonkokouksessa meidän päätettäväksi tulee. Isoja asioita ja isoja haasteitakin, mutta niistäkin selviämme.

Nyt työt jatkuvat. Kahvi juoti ja istuntoon.

Kello 23.20 ja juuri kämpille. Näinä päivinä pakko jäädä Helsinkiin kun istunnot venyvät kellonympäri ja äänestysvaara käytännössä koko ajan päällä. Tänäänkin illalla äänestimme vielä pariin otteeseen ja muutama istuntotaukokin ja niiden aikana mm. valtiovarainvaliokunnan toiseksi viimeinen kokous. Huomenna meidän budjettimietintö julkiseksi ja samalla myös täysistunnon käsittelyyn. Sen parissa sitten loppuvuosi eduskunnassa. Mutta nyt muutama tunti unta ja aamulla jatketaan.

 

Kommentit