Tuorein presidentinvaalien ennuste muuttikin tilannetta – Toista kierrosta ei tulisikaan?

Blogi, perjantaina 26.01.2018

Ilman on sakeana nyt eri medioiden ja tekijöiden gallupeja presidentinvaaleista. Nyt myös uutena on tullut erilaiset ennusteet, jotka perustuvat eri gallupien lisäksi myös erilaisiin trendeihin ja vastaaviin.

Maanantaina Analytiikkayhtiö Accuscoren Iltalehdelle tekemän ennusteen mukaan näytti vielä siltä, että presidentinvaaleissa tulisi toinen kierros eikä Sauli Niinistöä valittaisikaan vielä ykköskierroksella suoraan jatkokaudelle. Tuon ennusteen ei siis gallupin mukaan presidentinvaalien kakkostilasta kisaisivat Vihreiden Pekka Haavisto ja keskustalainen Paavo Väyrynen. Yli kolmekymmentä mediaa lainasi uutisiinsa tätä  arviota.

Eilen kuitenkin julkaistiin jälleen uusi tuoreempi ennuste. Nyt asialla oli strateginen viestintätoimisto Ellun Kanat. Tuon mukaan toista kierrosta ei tulisikaan vaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö valitaan suoraan toiselle kaudelle tulevana sunnuntaina 28.1.2018. Ennusteen mukaan Sauli Niinistö saisi 1 754 000 ääntä ja näin peräti 59,8 prosentin kannatuksen suoraan ykköskierroksella. Ennusteen mukaan ennätysvilkasta ennakkoäänestystä seuraisi verkkainen vaalipäivä ja ääniä annettaisiin vain 2 935 000 ja äänestysaktiivisuus putoaisi 69,1 prosenttiin.

Tuoreimman ennusteen mukaan muiden ehdokkaiden kannatukset olisivat seuraavat: ”Pekka Haavisto on toinen 13,6 %:lla ja 398 000 äänellä. Kolmas on Paavo Väyrynen, joka saa 189 000 ääntä (6,4 %). Tuula Haatainen ottaa neljännen sijan 175 000 äänellä (6,0 %). Laura Huhtasaari tulee viidenneksi 5,3 %:lla ja 156 000 äänellä. Matti Vanhanen on kuudes 110 000 äänen ja 3,7 %:n saaliilla. Nils Torvalds saa hivenen Merja Kyllöstä enemmän ääniä (79 000 vrs. 74 000)”.

Enpä usko, että tämäkään ennuste jää näiden vaalien viimeiseksi, mutta nyt se ainakin korjasi tilannetta siihen suuntaan mitä vaalikentillä on tunnelmat olleet.

Ja samaan suuntaan meni myös eilinen eli toistaiseksi tuoreimman mielipidemittauksenkin luvut. Ylen tuoreimman gallupin mukaan toinen kierros olisi aikamoinen ihme. Kolme päivää ennen presidentinvaaleja Sauli Niinistön etumatka on edelleen siis erittäin tukeva. Niinistön 63% kannatus riittää siis yhä selvästi ensimmäisellä kierroksella läpimenemiseen vaadittavaan yksinkertaiseen enemmistöön. Kakkosena Ylen gallupissa on vihreiden Pekka Haavisto 14 prosentilla ja jaetulla kolmossijalla ovat perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja Paavo Väyrynen joilla kummallakin on tukena kuuden prosentin kannatus.

Myös demarit ja keskustalaiset tukevat Niinistöä presidentiksi. SDP:n kannattajista vain 16 prosenttia ilmoitti Ylen gallupissa äänestävänsä Tuula Haataista ja enemmistö on Niinistön takana. Ja sama pätee keskustankin kannattajiin, joista vain alle joka neljäs eli 23 prosenttia aikoo äänestää oman puolueen ehdokasta Matti Vanhasta. Valtaosa on äänestänyt tai äänestämässä presidentti Niinistöä.

Myös eilen tullut Helsingin Sanomien tuorein ja viimeinen gallup kertoi samaa. Niinistön kannatus siinäkin reilusti yli tarvittavan äänimäärän, jotta valinta varmistuisi jo ensimmäisellä kierroksella. HS:n mukaan Niinistöä äänestänee vaalin ensimmäisellä kierroksella 58 prosenttia äänioikeutetuista.

Nyt päivä Rovaniemellä ja myös huominen. Huomenna olen tavattavissa myös Niinistö Cafessa täällä lumen keskellä.

….

Kello 17.20 ja kiva pakkaspäivä käynnissä. Aamusta kävin juontamassa rallin SM-kauden mediatilaisuuden ja sitten 53. Arctic Lapland Rallyn lähdön ja vielä selostamassa Mäntyvaaran yleisöerikoiskokeen ja se vielä uudestaan ohjelmassa tänään illalla. Mukana päivä siis harrastusten ja kökkätyön parissa. Talkoolaisia täällä muuten kaikenkaikkiaan yli 600 eli isolla porukalla Tunturirallia tehdään.

Nyt hetki oikeiden omien töiden parissa eli vähän eduskunnan juttuja ja pikkaisen kotikunnankin juttuja. Huomenna sitten presidentinvaalikampanjan viimeinen kiripäivä eli tehtävää riittää.

 

Kommentit