Tuore tutkimus kertoo: Kansa haluaa keskusta-oikeistolaisen hallituksen

Uutiset, lauantaina 24.03.2007

Viikonloppuna Aamulehden julkaisema tutkimus vahvistaa eduskuntavaalien tuloksen mukaista tahtotilaa. Aamulehden tilaama tutkimus kertoo, että keskustan ja kokoomuksen varaan rakentuva keskusta-oikeistolainen hallitus on suomalaisten suosikki hallituspohjaksi. Suomalaisista keskustan ja kokoomuksen vastuunkahtoa haluaa tuoreen mielipidemittauksen mukaan peräti 45 prosenttia.

Toiseksi suosituin vaihtoehto olisi ns. kolmen suuren hallituspohja missä keskusta ja kokoomus saisi rinnlleen kolmanneksi hallituspuolueeksi SDP:n. Kolmen suuren varaan tulevaisuuden antaisi kuitenkin vain 28 prosenttia suomalaisista.

Viimeiset neljä vuotta maatamma hallineen keskustan ja SDP:n varaan rakentuneen punamulta hallituksen luottamus on romahtanut. Punamultaa kannattaa enää vain kahdeksan prosenttia kyselyyvastaajista.

– Odotettu tulos. Toivotaan, että asiat etenevät näin. Vaatii kohtuullisen kovia ja agressiivisia otteita jos vielä puolueemme meinataan hallituksessa pois murjoa, totesi tuore kansanedustaja Timo Heinonen kesken lauantain vapaapäivän viettonsa.

– Annetaan kuitenkin puolueemme johdolle nyt työrauha asian eteenpäin viemiseksi. Ensimmäisessä ryhmäkokouksessamme oli hieno olla paikalla. Tämä meidän puolueemme yhteistyö näyttää ainutlaatuiselta. Nuoruuren innon ja kokemuksen arvostuksen ilmapiiri ei ole vain puhetta vaan meillä se näyttää aidosti toimivan. Jyrki Katainen nauttii vahvinta mahdollista luottamusta ja tukea ja samaan aikaan eduskuntaryhmässämme istuu mm. kaksi entistä puheenjohtajaamme Sauli Niinistö ja Pertti Salolainen ja joukko kokeneita ministerikokemustakin omaavia politiikkoja. Uskon tai oikeastaan tiedän, että saamme vahvan joukon maamme keskeisimmille paikoille, lisäsi Heinonen, mutta pidättäytyi ottamasta kantaa ministerien nimiin tai muihinkaan henkilövalintoihin.

– Ne ovat puheenjohtajamme asioita. Luotan häneen.

Vanhanen suosituin pääministeriksi

Samassa Taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa selvitettiin myös kansan mielipidettä pääministeristä. Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Matti Vanhanen on kansan selkeä suosikki jatkamaan myös hallituksen johdossa. Vanhasen jatkoa toivoi liki kaksi kolmasosaa suomalaisista.

Toiseksi suosituin pääministeriehdokas oli kokoomuksen Sauli Niinistö 13 prosenttin kannatuksella. Kokoomuksen puheenjohtajaa Jyrki Kataista kannatti neljä prosenttia vastaajista. SDP:n Eero Heinäluoman kannatus sen sijaan oli pudonnut jo yhteen prosenttiin.

-Tästä löytyy hyvä ratkaisu. Uskon, että näin menemme eteenpäin, totesi Timo Heinonen lopuksi.

Aamulehden toimeksiannosta Taloustutkimus haastatteli noin tuhatta suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Kommentit