Puolueet jakoivat valiokuntien puheenjohtajuudet Kokoomus johtamaan Ulkoasiainvaliokuntaa

Uutiset, perjantaina 23.03.2007

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat jakoivat perjantaina 23. maaliskuuta valiokuntien puheenjohtajuudet. Kokoomus nousi vaalien voittajana ulkoasiainvaliokunnan johtoon, mutta jako toi myös muita muutoksia puheenjohtajuuksiin. Henkilökovalintoihin eduskunta palaa jo alkavalla viikolla, mutta alkuun vain ”toistaiseksi” valinnoilla.

Muutoksista huolimatta, suurimman puolueen paikan niukasti säilyttänyt Keskusta, pitää kuitenkin itsellään jatkossakin valtion budjetin käsittelystä vastaavan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajuuden. Keskusta sai valita valiokunnan suurimpana ensimmäisenä ja rahakirstunvartijan valiokunta oli odotettu valinta.

Toisena valintakierroksen aloittanut Kokoomus saa nyt vaalivoittonsa myötä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan nuijan demareilta ja SDP:lle siirtyy suuren valiokunnan puheenjohtajuus. Suurta valiokuntaa on päättyvällä kaudella johtanut kokoomus. Perustuslakivaliokunta jää yhä kokoomuksen johdettavaksi. Keskusta jatkaa maa- ja metsätalousvaliokunnan ja hallintovaliokunnan johdossa, mutta sosiaali- ja terveysvaliokunta siirtyy sen sijaan vaalien suurimmalta häviäjältä SDP:ltä keskustalle. SDP saa kuitenkin jatkossa johtaa edelleen talousvaliokunnan puhetta.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat sopivat valiokuntien puheenjohtajuuksien jaosta tänään vuorotteluperiaatteella.

– Katsotaan nyt mitkä valiokuntapaikat itselleni tulevat. Minusta on aina järkevää edetä rauhassa ja katsoa miten asia etenee. Tiedän uutena kansanedustajana asemani, mutta olen kuitenkin omat toiveeni esittänyt ja sellaiset paikat missä uskoisin minulla olevan eniten annettavaa, kertoi kansanedustaja Timo Heinonen perjantaina Riihimäeltä.

– Hallintovaliokunnassa voisi minulla olla annettavaa Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan puheenjohtajana. Alueemme on ainutlaatuinen yhteistyön alue sillä meillä ylitetään yhteistyössä mutta myös kuntaliitosselvityksessäkin sekä vaalipiiri, että myös maakuntaraja. Tämä kenttäkokemus voisi olla hyödyksi mm. näitä asioita käsittelevässä valiokunnassa. Lisäksi mielenkiintoni ilmaisin sivistys- ja liikenne ja viestintävaliokuntia kohtaan.

Eduskuntaryhmissä ensi viikolla tehtävät puheenjohtaja, mutta myös muut henkilövalinnat tulevat olemaan toistaiseksi väliaikaisia.

-Valinnat menevät ainakin osaksi uusiksi uuden hallituksen aloittaessa työn. Silloin tapahtuu muutoksia ministeriliikkeen myötä.

Kommentit