Tuloksista ei voi olla eri mieltä – Toimenpiteetkin ovat toimineet

Kynästä, lauantaina 20.10.2018

Kuluvalla vaalikaudella on maamme taloudessa tapahtunut merkittävä muutos. Tämän tietää myös vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen. Nyt talous kasvaa, työllisyys paranee ja työttömyys helpottaa. Työllisyyden hyvä kehitys jatkuu maassamme tänä ja ensi vuonnakin. Entistä useampi työnhakija saa töitä, kun talous kasvaa nyt laajapohjaisesti. Itseasiassa vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna sekä naisille että miehille on löytynyt hyvin työpaikkoja.

Työttömien työnhakijoiden määrä jatkaakin siis laskuaan ja tuoreimpien tietojen mukaan lasku jatkuu ainakin vuoteen 2020 saakka, ellei taloudessa tapahdu yllättävää käännettä huonompaan. Tällainen käänne voisi tapahtua jos poliittiset lakot pysäyttävät esimerkiksi ulkomaankauppamme. Tai luottamus maahamme muuten järkkyy. Sellainen tilanne olisi myrkkyä talouskasvulle ja kohtalokaskin pahimmillaan monelle nyt juuri työtä saaneelle ja ennen muuta edelleen työttömänä olevalle ja uudesta työpaikasta haaveilevalle. Uusia työpaikkoja ei enää syntyisikään.

Hallituksen talouspolitiikka ja työllisyyspolitiikka on kuitenkin toiminut. Tulokset ovat kiistattomia. Myönteinen kehitys on näkynyt myös yli vuoden työttöminä olleiden eli pitkäaikaistyöttömien tilanteessa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan pitkäaikaistyöttömien määrä on laskenut odotettuakin voimakkaammin kuluneen vuoden aikana. On pystytty siis auttamaan montaa sellaista joiden työttömyysjakso on jo pitkittynyt. Kokopäivätyöhön työllistyneen työttömän käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet keskimäärin 1000 eurolla kuukaudessa. Näin on tapahtunut vuodessa lähes 30 000 pitkäaikaistyöttömälle jotka nyt ovat lopulta päässeet töihin.

Näin samaan aikaan työllisyysaste nousee tänä ja ensi vuonna 72 prosenttiin ja edelleen 72,6 prosenttiin vuonna 2020. Korkea työllisyysaste antaakin meille mahdollisuuden ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaan olennaisesti kuuluvaa kattavaa sosiaaliturvaa ja palveluverkkoa kuten päiväkoteja, kouluja ja hoivakoteja.
Laajemminkin parantanut taloustilanne näkyy meidän suomalaisten arjessa. Sekin on tosiasia mitä ei Aino-Kaisa Pekosenkaan liene kiistäminen. Työllisyyden kasvu, palkkojen nousu ja vaimeana pysyvä inflaatio pitävät yllä ostovoimaa. Kulutuksen kasvua tukevat edelleen myös alhaiset korot ja kotitalouksien vahva luottamus. Työnverotuksen kiristymisen estäminen ja verotuksen keventäminen pieni- ja keskituloisilla on näkynyt ja näkyy myös ensi vuonna monien suomalaiskotien arjessa.
Tosiasia on sekin, että kaikki tämä on pystytty tekemään ilman, että suomalaisten tuloerot olisivat juurikaan muuttuneet koko 2000-luvulla. Tuloerot eivät ole muuttuneet nykyisellä (2015-2018) kuin edelliselläkään hallituskaudella (2011-2015). Tämä tosia paljastuu taasen tuoreesta tutkimuksesta, mikä tarjoaa ensimmäisen maatamme koskevan laskelman lainmuutosten vaikutuksista tuloeroihin niin, että myös työllisyysvaikutuksetkin on huomioitu.

Maamme talouskasvua ruokkii nyt siis parantunut työn tuottavuus ja viime vuosien palkkaratkaisut, jotka ovat lisänneet maamme kilpailukykyä. Tuotantoon tehtävien investointien ansiosta pohjaa on syntynyt myös lähivuosien kasvulle. Maamme vaihtotase säilyykin ylijäämäisenä lähivuodet.

Olemme nyt aivan erilaisessa tilanteessa kuin viime hallituskauden jälkeen tai silloin kun Vasemmistoliitto päätti jättää vastuunkannon ja hypätä hallituksessa oppositioon.

Tosiasiat tunnustaen…

Timo Heinonen
kansanedustaja (kok)
Valtiovarainvaliokunnan jäsen

Kommentit