Tuleeko Suomesta EU:n rajojen heikoin lenkki? – Rajalakia viedään ontuvana eteenpäin

Blogi, tiistaina 14.06.2022

Valmiuslaki ja nyt myös rajavartiolaki ovat eduskunnan käsittelyssä. Voisi sanoa, että vihdoin. Toivottavasti emme joudu vielä sanomaan, että liian myöhään.

Rajaturvallisuuden vahvistamisen tarve nousi esille jo vuonna 2015. Silloin toki tilanne oli länsirajalla täysin toinen. Pakolaisaalto oli pyyhkäissyt yli koko EU:n ja yhteisistä pelisäännöistä ei EU-maat pystyneet ja osa ehkä ei halunnutkaan pitää kiinni. Tarkoitan siis sitä, että sen EU-maan, mihin turvapaikan hakijana ensimmäisenä EU-alueella tulee tulisi turvapaikkahakemus käsitellä eikä päästää tai saatikka siirtää turvapaikanhakijoita eteenpäin toisiin EU-maihin. No, tuo on

Kuvakaappaukset videosta Puolan ja Valko-Venäjän rajalta marraskuulta 2021, kun ihmisiä käytettiin hybridivaikuttamisen välineinä.

nyt mennyttä, mutta se massiivinen turvapaikkakriisi osoitti sen, että kansainväliset sopimukset eivät sellaisissa tilanteissa pidä eikä niitä itseasiassa ole edes luotu sellaisia tilanteita ja määriä varten. Toki Suomessa on hyvä edelleen muistaa sekin, että meidän pitkä Venäjän ja samalla EU:n ulkoraja olisi voinut ja voisi edelleen luoda samanlaisen kohtuuttoman paineen ja myös vastuun meille, jos esimerkiksi kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita alkaisi itärajan yli tulla ihan tavanomaisinakin eli aitoina turvapaikanhakijoina. Ehkä mekin silloin kaipaisimme solidaarisuutta muilta EU-mailta ja ehkä mekään emme sitä tilannetta ja pakolaismäärä voisi itse hoitaa?

Jo vuoden 2015 tapahtumissakin itärajan tapahtumissa oli havaittavissa tietynlaista hybridivaikuttamista ja turvapaikkajärjestelmän haastamista ja myös välineellistämistä. Silloin sisäministeri Petteri Orpon ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön toimin toiminta saatiin loppumaan, mutta samalla saimme myös varoituksen. Venäjä käytti turvapaikan hakijoita oman politiikkansa pelinappuloina ja osana omaa hybridivaikuttamistaan.

Tämä tapahtumasarja herätti ainakin meidät pohtimaan, että mitähän itärajalla voisikaan tapahtua. Vaikka silloin Venäjä vielä diplomatian keinoin toimintansa lopetti niin varoitus oli annettu. Nyt 24. helmikuuta jälkeen ei enää tällaisiin ratkaisuihin voi ja ole syytä tippaakaan luottaa. Siksi rajaturvallisuus pitää nyt meistä laittaa kuntoon ja tiukasti. Monet muut EU-maat Viro mukaan lukien tekee näitä lakeja, joilla koko turvapaikanhakuprosessi voidaan keskeyttää tällaisissa tilanteissa, joissa kyse on hybridivaikuttamisesta ja eikä millään tavalla edes turvapaikkaprosessista. Välineellistettyä turvapaikkaprosessia käytti diktaattori Lukasenka Belaruksen rajalla Puolaa ja EU:ta vastaan viime vuonna. Myös turvapaikkahakemusten käsittelyjä on lopetettu monissa muissakin maissa. Mutta edelleen meidän vasemmistohallitus keskustan kanssa ei tällaisia keinoja halua meidän lainsäädäntöön ottaa. Ei siis niitäkään mitä monet muut EU-maat ovat tehneet ja käyttäneet eivätkä ole joutuneet niistä millään tavalla EU:n tai muutenkaan kv-yhteisön hampaisiin. Ne toimet kun on tehty pakon edessä kansainvälisen ja itseasiassa koko EU:n turvallisuuden takaamiseksi.

Näitä lisäyksiä me tänäänkin lainsäädäntöömme edellytimme, mutta näyttää siltä, että niihin ei hallituksella ole haluja ja pahasti näyttääkin siltä, että pian olemme EU:n ulkorajojen heikoin lenkki?

Periksi ei pidä antaa ja nämä rajalakien tiukennukset tarvitaan. Tänään edelleen selvitettiin sitä, että toimisiko viranomaisemme nyt esitellyt lain myötä tällaisissa tilanteissa niin, että kaikki muut raja-asemat suljettaisiin ”turvapaikanhakijoilta” ja vain lain edellyttävä yksi piste jätettäisiin käyttöön Helsinki-Vantaan -lentokentälle. Kaikki muut asemat ja niiden hakemusten vastaanottaminen siis keskeytettäisiin? Tähän emme tänään ministeri Krista Mikkoselta (vihr) saaneet yksiselitteistä vastausta ja jos tätä ei eduskuntakäsittelyssä saada niin, että vaikea nähdä, että esitettyä kokonaisuutta valmiuslaissa voitaisiin eteenpäin viedä.

Työ siis edelleen jatkuu ja periksi ei pidä antaa. Rajaturvallisuutemme ja maamme koskemattomuus on pyhä asia ja sitä ei saa edes nykyinen hallitus poliittisten kiistojensa edessä vaarantaa.

Tässä alla puheenvuoroni vielä päivän täysistunnosta samasta aiheesta:

 

 

 

Kommentit