”Tulee aika, jolloin vaikeneminen on petos” – Jokaisen pitää voida hengittää vapaasti

Blogi, maanantaina 08.06.2020

Rasismi, sorto ja väkivalta on väärin.

Yhdysvaltalaisen tummaihoisen George Floydin kuolema Minneapolissa 25.5.2020 valkoihoisen poliisi Derek Chauvin polven alla on nostanut maailmanlaajuisen kohun. Ja syystä.

Yhdysvalloissa onkin jo useamman päivän jatkuneet rajuja maanlaajuisia mielenosoituksia poliisien tummaihoisiin kohdistavaa väkivaltaa vastaan.

Floydin kuoleman jälkeen kahden lääkärin tekemän riippumatoman ruumiinavausraportin mukaan on selvää, että mies kuoli poliisin toimesta. Ruumiinavausraportti vahvisti sen mikä tapahtumapaikalta kuvatuilta videoilta näkyi. Floydin kuolinsyy oli kaulaan kohdistuneesta jatkuvasta paineesta johtunut tukehtuminen. Poliisi Derek Chauvin piti polveaan Floydin kaulalla. Videoilla Floyd anoo turhaan armoa ja sanoo, ettei saa henkeä.

”I can´t breathe”

Vuonna 2013 syntyi Black Lives Matter -liike, joka vastustaa mustiin ihmisiin kohdistuvaa syrjintää ja poliisiväkivaltaa. Liike syntyi Alicia Garzan Facebook-kirjoituksesta, jonka mukaan mustien hengellä ”on väliä”. Päivityksen taustalla oli vuoden 2012 helmikuun tapahtumat, joissa vapaaehtoiseen asukasvartioon kuulunut George Zimmerman ampui 17-vuotiaan mustan aseettoman pojan, Trayvon Martinin. Zimmerman ei ensin näyttänyt joutuvan teosta vastuuseen eikä lopulta joutunutkaan. Oikeus vapautti hänet heinäkuussa 2013 toisen asteen murhaepäilystä. Tapaukseen liittyi Floridan kiistelty itsepuolustuslainsäädäntö. Vastalauseena Zimmermanin syytteestä vapauttamiselle Alicia Garza kirjoitti Facebook-päivityksensä, mikä synnytti Black Lives Matter -liikkeen.  Black Lives Matter -tunnuslauseen käyttö yleistyi vuotta myöhemmin, kun valkoinen poliisi ampui aseettoman 18-vuotiaan mustan Michael Brownin.

Liikkeen mielenilmauksissa on myös tapahtunut väkivallantekoja ja jopa murhiin. Rajuimpana neinäkuun 2. 2016, kun 25-vuotias tummaihoinen Micah Johnson murhasi viisi valkoista poliisia Black Lives Matter -mielenosoituksessa. Pitääkin muistaa, että jokaisen hengellä on väliä.   Mutta samaan aikaan myös se mistä Barack Obama tuolloin muistuttaessaan, että myös ”sinisten (l. poliisien) hengillä on väliä”. Obama muistutti, että BLM tarkoittaa nimenomaan, että ”kaikilla hengillä on väliä, mutta juuri nyt suuri huolenaihe on se tosiasia, että mustat ovat tällaisille tapahtumille paljon alttiimpia”.

Ja pitää myös muistaa, että mielenosoittaminen ei saa tarkoittaa myöskään mellakointia, paikkojen rikkomista tai muutakaan sellaista. Sellausta ei koskaan ei nytkään tarvita, kun olemme vain kaikki yhdessä rasismia vastaan.

Nyt liike onkin levinnyt ympäri maailmaa. On tärkeää, että meidän yhteinen viesti on selvä: Tämä ei käy ja näin ei voi toimia kukaan ei missään ei koskaan. Rasismi, sorto ja väkivalta eivät saa kuulua tämän päivän maailmaan.

Älä siis vaikene. Älä katso sivusta. Puutu ja anna jokaisen hengittää vapaana ja vapaasti.

Martti Luther King Jr.:n kuuluisat sanat: ”Tulee aika, jolloin vaikeneminen on petos” on toivottavasti joskus vielä totta.

….

Kello 10.40 ja hetki sitten Keskusta kertoi esittävänsä uudeksi valtiovarainministeri Matti Vanhasta. Erinomainen esitys. Osaava ja kokenut ja uskon, että hänellä paremmat edellytykset myös toimia vastavoimana vihervasemmistolle.  Vanhanen kertoi haluavansa toimiakin korostetusti juuri valtiovarainministerinä eli ei pyri hallituksen johtoviisikkoon tai edes pääministerin sijaiseksi. Fiksut valinnat ja ratkaisut ja nyt tärkein tehtävä Vanhasella varmasti pysäyttää tämä mittava velkaantuminen ja myös laittaa liikkeelle nyt jo toista vuotta jäissä olleet rakenteelliset uudistukset ja myös työllisyystoimet. Onnea Matti tärkeään ja vaativaan tehtävään. Ole tiukka, tarkka ja periksiantamaton.

Kulmuni kertoi samalla, että hän ei pyri eduskunnan puhemieheksi. Mielenkiintoista onkin nähdä se ketä keskusta puhemiehen tehtävään esittää. Olisiko paikka Anu Vehviläisen?

Kommentit