Torstaina ryhmäkokous ja ensimmäiset puheet Timo Heinonen aloittaa eduskuntauransa

Uutiset, torstaina 22.03.2007

Uusi viime viikonloppuna valittu eduskunta valmistautuu istuntokautensa aloitukseen jo tänään ryhmäkokouksilla. Torstaina ryhmäkokouksissa ryhmät valitsevat eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja ehdokkaat puhemiehiksi ja myös valiokuntapaikat ovat esillä esityslistoilla. Päivä on historiallinen loppilaiselle Timo Heinoselle.

– Myönnän. Jälleen myönnän. Hieman jännittää. Onneksi uudessa ryhmässämme on niin paljon tuttujakin, että apua varmasti saa ja näin sen on jokainen joskus aloittanut, totesi Timo Heinonen aamulla ja kiitteli erityisesti Jan Vapaavuorta, jolta Heinonen sai tukea jo eduskuntavaalikampanjan aikaan, mutta myös vaalien ratkettuakin.

Valiokunnissa realismia

Heti vaalisunnuntaita seuranneena maanantaina valitut kansanedustajat joutuivat ottamaan kantaa mm. valiokuntapaikkoihin. Heinonen tietää asemansa ryhmän nuorimpana ja uutena kansanedustajana, mutta uskoo kokemuksensa kuntapuolelta ja työelämästä näkyvän paikkajaossa.

– Itse nostin listalleni luonnollisesti sivistysvaliokunnan ja toiseksi hallintovaliokunnan. Hallintovaliokunnassa uskoisin kokemukseni kuntapuolelta olevan hyödyksi ja myös ainutlaatuisen maakuntarajan ylittävän kuntaliitosselvityksen kokemukset hankkeen vetäjänä voisivat olla hyödyksi asiaa valmistelevassa valiokunnassakin. Sitten listalla tottakai on liikenne- ja viestintävaliokunta. Toivoisin, että voisin olla kantamassa erityisesti huolta teistä, rautateistä ja liikennekysymyksistä yleensä, totesi Heinonen ja painotti, että nämä vain omia toiveita ja lopullinen ratkaisu muiden käsissä.

– Otan nöyrästi sen vastaan mitä tuleman pitää ja teen siellä sitten parhaani. Olen aina toiminut niin, että ensin harjoitellaan ja kun sitten opitaan ja osataan niin pyritään eteenpäin ja suurempiin saappaisiin jos siltä tuntuu ja paikkoja on avoinna. Näin olen toiminut kuntapuolellakin. Kymmenen vuotta ensin kuntatasolla ja siellä hiljalleen askel kerrallaan eteenpäin.

Keskusta-oikeistolainen hallitus toiveena

Uuden hallituksen kokoamiseen Heinonen ei halua paljoa ottaa kantaa. Hallituspohjan perusrakenne on kuitenkin uudelle kansanedustajalle itsestään selvyys. Heinonen haluaa, että maata johdetaan nyt keskusta-oikeistolaisen hallituksen johdolla. Tämä tarkoittaisi päävastuun jakamista keskustan ja kokoomuksen kesken.

– Vaalitulos on sellainen, että kokoomusta ei ole mahdollista hallituksesta vaalien ylivoimaisena voittajan sivuuttaa. Tämän tietää myös keskusta vaikka vielä hieman härnäävätkin ryhmäämme pitämällä punakorttia vasemmassa kädessä. Se ei olisi yksinkertaisesti mahdollista, totesi Heinonen.

Muista hallitukseen tulevista puolueista Heinonen ei ole tehnyt suosikkilistaa, mutta nostaa varteenotettavaksi kumppaneiksi RKP:n, KD:n ja Vihreät. Vakaan hallitustyöskentelyn kannalta Heinonen näkee tärkeäksi, että hallituspuolueilla olisi eduskunnassa noin 120 kansanedustajan tuki. Tämä tarkoittaisi nykyedustuksilla neljän puolueen hallituspohjaa. Kristillisdemokraattien suuntaa Heinonen olisi kallistumassa ainakin perhekysymyksissä.

– Keskustan, kokoomuksen ja RKP: varaan rakentuva hallitus saisi eduskunnassa 111 edustajan tuen. Sekin kyllä riittää ja on yksi hyvä vaihtoehto. Jos tähän lisätään mukaan Vihreät on vahvuus 126 ja jos Vihreiden paikalle neljänneksi nousee KD:t niin tuki tulee 118 edustajalta. Tässä ne vaihtoehdot taitavat olla.

Kokoomuslaisista ministereistäkin Heinosella on selkeä kuva, mutta sitä listaa Heinonen ei halua ainakaan vielä paljastaa.

– Asia on Jyrki Kataisen päätettävissä ja siksi on korrektia pidättäytyä mistään kommentoinnista. Toivon kuitenkin, että Hämeestä uuteen hallitukseen saadaan pari ministeriä ja listalla kärjessä minusta ehdottomasti Jari Koskinen. Sitten toinen ministeri keskustasta tai muista hallituspuolueista.

Eduskuntaryhmän järjestäytymiskokouksen jälkeen kansanedustaja Timo Heinosen päivä jatkuu eduskuntataloon ja sen toimintaan perehtymisellä ja illalla Heinonen on kutsuttu Hausjärven kokoomuksen kevätkokoukseen.

– Lupauduin Hausjärvelle jo muutama viikko ennen vaaleja kertomaan miten vaalit sujuivat ja millaista kampanjointi oli. Niistä puhun tänäänkin, mutta ehkä hieman joudun sattuneesta syystä laajentamaan puhettani, hymyili tyytyväinen Timo Heinonen ja kertoi ennen Hausjärveä vielä vierailevansa Riihimäen kokoomuksen kevätkokouksessa.

Kommentit