4521 äänen vyöryllä… Timo Heinonen eduskuntaan ensi yrittämällä

Uutiset, maanantaina 19.03.2007

Sunnuntaina 18.3. vaalipaikkojen sulkeuduttua kello 20 Riihimäellä Seurahuoneen Foodissa oli odottava tunnelma. Eduskuntavaaliehdokas Timo Heinonen oli silmin nähden hermostunut eikä ennakkoäänien määrä nostanut tunnelmaa kattoon. Illan kuluessa tunnelma kuitenkin nousi ja yli 150 hengen vaalivalvojaisjoukko riehaantui Timo Timo Timo –huutoihin. Heinonen kiri viime metreillä ohi muista ehdokkaista ja otti valtakirjan Arkadianmäelle uskomattomalla 4521 äänen vyöryllä.

– Myönnän. Jännittää, vastasi Timo Heinonen kymmenen minuuttia ennen äänestysajan päättymistä. Hetken kuluttua valkokankaalle ilmestyi ennakkoäänet ja Heinonen näytti pettyneeltä.

– En äänimäärään ole pettynyt. 1500 ennakkoa oli tavoite ja se lähes tuli, mutta hieman hermostunut olen siitä, että olen nyt vasta kuudentena. Katsotaan nyt eteenpäin.

Heinonen kiri ohi

Ennakkoäänien jälkeenkin näytti vielä jonkin aikaa tilanne epävarmalta ja Heinonen valmisti väkeä tilanteeseen.

– Ensimmäisellä kerralla läpi menee äärimmäisen harva. Tuloksemme on joka tapauksessa hyvä ja kampanjamme oli loistava. Emme saa pettyä käy sitten miten tahansa.

Pikku hiljaa Timo Heinosen äänimäärä kuitenkin kasvoi ja hetken kuluttua Heinonen oli listalla ensimmäisenä varaedustajana ja silloin läpimeno alkoi näyttää yhä varmemmalta.

– Lahden äänet on jo tulleet eli sieltä ei enää päijät-hämäläisille lisää tule. Timo sä menet ohi vielä, Kanta-Hämeen puolelta tärkeitä alueita vielä tulematta, laskeskeli Jarno Hatakka Seurahuoneella.

Samaan aikaan Heinosen puhelin alkoi soida ja eri mediat tulivat paikalle tv-kameroineen, kameroineen ja haastattelulehtiöineen. Hetken kulutta tuloslaskenta oli edennyt siihen pisteeseen, että enää muutama prosentti äänistä oli laskematta ja Heinonen oli ottanut paikkansa neljän kärjessä. Samaan aikaan Foodin katto oli revetä.

– Timo Timo… Timo Heinonen….

Huutomyrsky oli mahtava kun Heinonen antoi ensimmäiset haastattelunsa Radio Hämeelle ja hetken kuluttua tv kuvasi tunnelmia ja myös STT oli yhteydessä uuteen kansanedustajaan.

– En ymmärrä tätä. Kiitos. Kiitos, toisteli Timo Heinonen ja otti vastaan onnitteluja ja koko ajan paikalle tuli lisää ihmisiä.

– Yleensä osaan sanoa aina jotain, mutta nyt on vaikea löytää sanoja. Olemme tehneet valtavan työn ja haluan kiittää teitä kaikkia ja kaikkia 549 tukiryhmäläistä ja Taustavaikuttaja Klubilaista. Ilman teitä tämä ei olisi ollut mahdollista.

Tuloslaskennan varmistuttua Hämeestä tulostaulu kertoi kokoomukselle yhtä lisäpaikkaa Hämeestä. Läpi menivät Koskinen Jari 7312, Nurmi Tuija 6732, Viljanen Ilkka 6301 (u), Heinonen Timo 4521 (u).

Kokoomukselle lähes historiallinen tulos

Samalla Kokoomus saavutti vaaleissa historiansa toiseksi parhaan tuloksen 50:llä kansanedustajan paikallaan. Puolue lisäsi paikkalukuaan peräti kymmenellä vuoden 2003 vaaleihin verrattuna. Enemmän edustajia Kokoomus on saanut vain vuoden 1987 vaaleissa, 53 paikkaa.

Ennen näitä eduskuntavaaleja Kokoomus ei ole kertaakaan koko itsenäisen Suomen historiassa ollut suurempi puolue kuin SDP. Niin ikään kertaakaan itsenäisen Suomen historiassa Kokoomus ja Keskusta eivät ole molemmat yltäneet eduskuntavaaleissa SDP:n ohi.

– Katsotaan nyt miten asiat tästä etenevät. Hyvältä näyttää, että saamme maahamme keskusta-oikeistolaisen hallituksen. Toivotaan niin.

Kommentit