Ai miten eilinen ratsastustunti meni? No kiitos kysymästä. Ei jäänyt paljoa lapsille kerrottavaa. Nyt oli vaikeaa. Ei oikein yhteisymmärrystä löytynyt. Tuntui kuin hevonen olisi ollut oppositiosta ja ratsastaja hallituksesta. Kumpikin tiesi miten pitäisi mennä, mutta toisen piti periaatteestakin vastustaa. No nyt pieni kesätauko töiden takia ja sitten homma jatkuu kohden kesän kilpailuja.
Tänään aamulla aikaisin Helsinkiin. Ensin terveystarkastukset ja sitten näöntarkastus ja tämän jälkeen nyt työhuoneessa töiden parissa. Nyt saadut tulokset kertoivat ihan hyvää, mutta verikokeen tulokset saamme vasta juhannusviikolla.
Tänään päivän ohjelmassa mm. Hyvinkää-Riihimäen seudun kuntaliitosselvityksen asioita täällä eduskunnassa ja sitten ilmailuasioita ja tämän jälkeen ryhmäkokous ja eduskunnan kyselytunti. Nyt tiukasti töitä.
….
Päivällä tuossa mietin, että kaikki muu terveystarkastuksessa tarkastettiin, mutta ei kuuloa. Pitäisikö kuulontarkastuskin lisätä ohjelmaan kokoomuslaisen korva kampanjan hengessä? Eikö se vanha viisaus kuulukin niin, että ”Ihmisellä on kaksi korvaa, mutta vain yksi suu”. Eli siinä suhde kuuntelulle ja puhumiselle.
No sitten asiaan. Päivällä ensin Kuntaliiton haastattelu Hyvinkää-Riihimäen seudun kuntaliitosselvityksestä. Kävimme läpi haastavaa selvitystä ja tilannetta. Samasta asiasta tänään keskustelin myös asunto- ja kaavaministeri Jan Vapaavuoren kanssa ja toivotin Jannen tervetulleeksi tutustumaan yhteistyön alueeseemme mikä ylittää puolenkymmentä rajaa maakuntarajasta erikoissairaanhoidon rajaan ja vaalipiirirajasta palo- ja pelastustoimen rajaan. Tässä vain muutama näistä rajoista joiden yli teemme jo nyt yhteistyötä ja mitä haluamme laajentaakin. Kuntaliitosselvitys yksi osa tätä, mutta yhteinen ymmärrys on siitä, että ilman syvenevää yhteistyötä emme missään tapauksessa tule selviämään. Erittäin hyvä keskustelu ja paljon tärkeitä asioita esille. Katsotaan miten hankkeet etenevät.
Sitten lounaalle ja työhuoneeseen koneen ääreen ja tämän jälkeen sain vieraita lentopiireistä ja yliopistomaailmasta. Tiivis tunnin läpikäynti ajankohtaisista aiheista ja tämän jälkeen ryhmäkokoukseen. Jälleen tunnin kokous ja nyt esillä viikon politiikan kuumimmat aiheet ja erityisesti tänään sivistyspuolenasiat. Ryhmäkokouksesta sitten kyselytunnille. Kyselytunnilla yksi eduskunnan konkareista Pertti Salolainen nosti tärkeän asian esille. Salolainen teki kysymyksen Itämeren nykytilasta ja tulevaisuudesta. Erittäin hyvä kysymys tärkeästä aiheesta minkä kanssa ei ole varaa aikailla. Salolainen oli ollut mm. pääministerin kanssa tutustumassa Itämereen juuri tutkimuslaivalta käsin ja itse sain viime viikonloppuna tarkkailla tilannetta ilmasta käsin ja toteamuksemme olivat yhteneviä. Toimia on tehostettava ja aikaa aikailuun ei ole.
Kyselytunnin jälkeen vielä Eduskunnan kirjaston hallituksen kokous. Kävimme läpi mm. eduskunnan remonttia ja sen vaikutuksia koko kansaa ja maata palvelevan loistavan eduskunnan kirjaston toimintaan. Samalla esillä myös muutamia ajankohtaisia kirjastopuolen lakiasioita ja myös henkilöstöpolitiikkaa. Mielenkiintoinen paikka mikä täydentää hyvin sivistysvaliokuntani työtä.
….
Tuolla John Nurmisen säätiön sivuilla oli eduskuntavaalien aikainen kysely mihin silloin vastasin. Tässä senaikaiset vastaukseni:
Kansanedustajaehdokas
Timo Heinonen
Vaalipiiri: 06 Häme
Puolue: Kokoomus
Kotisivut: www.timoheinonen.fi (uusi ikkuna)
1. Kuinka tärkeänä tavoitteena pidät puhdasta Itämerta?
Erittäin tärkeä
2. Aiotko kansanedustajana keskittyä Itämeren ympäristöongelmien ratkaisemiseen?
Erittäin tärkeä
3. Mitä olet jo tehnyt tai mitä aiot kansanedustajana tehdä Itämeren saastumisen ehkäisemiseksi?
Omat toimeni ovat rajoittuneet Suomen Luonnonsuojeluliiton jäsenyyteen ja erilaisiin keräyksiin osallistumiseen. Lisäksi olen osallistunut eri seminaareihin aiheista ja pyrkinyt vaikuttamaan oman ryhmämme kansanedustajiin ja päättäjiin tässä asiassa. Kansanedustajana asiaan on paremmat mahdollisuudet tarttua, mutta silloinkin tarvitaan hyvää yhteisymmärrystä ja tavoiteta. Uskon sen löytyvän.
4. Mitkä ovat mielestäsi kolme keskeisintä toimea Suomen merialueiden tilan parantamiseksi?
Ravinnekuormituksen kuriin saaminen mm. vedenpuhdistamot Suomessa ja lähialueilla
Yksirunkoisten öljynkuljetusalusten rajaaminen
Valuma-alue ratkaisut
5. Mitä aiot tehdä, jotta Suomen päästöt Itämereen vähenevät ensi hallituskaudella?
Minusta tärkeää on tarkastella maata laajasti valuma-alueena. Saostusaltaat hyvinkin syvällä sisämaassa ovat askelia oikeaan suuntaan. Laivaliikenteen riskikohdat pitää kartoittaa ja niihin varautua jopa rajoituksin mm. edellä mainitut yksirunkoiset öljykuljetusalukset. Myös jätevesien typen poistoa tulee tehostaa.
6. Mitä aiot tehdä muiden maiden, erityisesti Venäjän ja Puolan päästöjen vähentämiseksi?
Yskittäisen kansanedustajan on varmasti vaikea tässä asiassa toimia, mutta kokoomus kuuluu EU-parlamentissä EPP-ED -ryhmää, mikä on parlamentissä selvästi suurin ryhmä. Tämän kautta meillä suomalaisilla on aidosti mahdollisuuksia vaikuttaa. Hyvät suhteet EU-parlamenttiin ja osaaviin edustajiimme tärkeät. Maamme hallituksen tulee ottaa aktiivinen rooli Itämeren asioissa yli valtiorajojen yhteistyön syventämisen kautta. Tarvitaan sitovia sopimuksia ja esimerkiksi monien vaarallisten aineiden kuten antifouling käyttö tulisi kieltää.
7. Saaristomeren alueen maatalous on edelleen Itämeren suojelukomission “hot spot” -listalla merkittävä Itämeren saastuttaja. Mitä aiot tehdä tilanteen korjaamiseksi?
Valuma-alueiden saostusaltaa järkeviä ratkaisuja. Niiden rakentamista on tuettava. Vaikutuksia nopeasti paikallisesti kotijärvillä ja pidemmässä juoksussa myös Itämerellä.
8. Itämeri on EU:n saastunein meri. Mitä EU:ssa tulisi tehdä asialle ja miten aiot itse edistää asiaa EU:ssa?
Hyvä yhteistyö EU-parlamenttiin kaiken a ja o. Meillä osaavat Eu-edustajat parlamentin suurimmassa ryhmässä ja mm. Alex Stubb loistava asioittemme hoitaja yli valtio ja puoluerajojen.
9. Sadat erilaiset organisaatiot pyrkivät edistämään Itämeren suojelua, mutta silti tuloksia näkyy kovin hitaasti. Miten Itämeren alueella tehtävää kansainvälistä suojeluyhteistyötä tulisi kehittää?
Asia vaatii valtioilta vahvaa yhteistä tahtoa ja jopa lainsäädäntötyötä. EU:n otettava asia listojen kärkeen. Tarvitaan velvoittavia kansainvälisiä sopimuksia.