Perjantai, 01.06.2007

Blogi, perjantaina 01.06.2007

Uusi tupakkalaki astui sitten viime yönä voimaan. Asiaa olisi voinut hoitaa paremminkin. Viimeisen vuoden aikana olisi ollut viranomaisilla hyvää aikaa antaa ohjeita ja neuvoja miten uuden lain kanssa tulee toimia ja mitä muutostöitä ravintolat tarvitsevat, mutta ainakin yrittäjien mukaan näitä ohjeistuksia ei hoidettu. No takaraja tuli ja laki voimaan ja ensimmäiset tiedot kertovat, että muutos on otettu vastaan osittain ristiriitaisin tuntein, mutta ilman sen suurempaa vastarintaan. Nyt suurin osa ravintoloista on savuttomia ja nyt tänään 1.6. voimaan astunut laki tarkoittaa sitä, että uuden tupakkalain mukaan tupakointi on kielletty nyt kahviloiden ja ravintoloiden sisätiloissa.

Sisällä tupakointi on mahdollista edelleen, jos ravintola on tehnyt tarvittavat muutostyöt niin, että lain tavoite ravintoloiden täydestä savuttomuudesta toteutuu. Ainakin alkuvaiheessa tällaisia erillisiä tupakointitiloja on kuitenkin rakentanut melko harva ravintola. Osa syy niiden kalleus ja toisaalta se, että tupakkatiloissa ei anniskelu olisi kuitenkaan sallittua. Lisäksi osalle ravintoloista on myönnetty nyt kahden vuoden siirtymäaika.

No minulle tuo aiempi tupakkalaki olisis ollut riittävä. Mutta toisaalta kun sitä ei noudatettu eikä valvottu niin tilanne oli monessa ravintolassa täysin villi. Nyt rikkomuksista on luvassa sakkorangaistuksia ja uskon, että tämä laki saa tiukemman vastaanoton ja valvonnan. Lain toteutumista valvovat nyt sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus, lääninhallitukset, mutta myös kunnat. Tuoreiden tietojen mukaan noin 20 prosenttia suomalaisista 15-64-vuotiaista tupakoin eli sitä ryhmää tämä koskettaa kiellon kautta ja 4/5 niin, että he eivät haluamattaa joudu savun sekaan. Hyvä sekin.

Uuden kuukauden alussa tapahtuu myös muita muutoksia Suomessa. Yksi iso juttu on uuden EU:n kemikaaliviraston käynnistyminen Helsingissä. Helsingin virasto on yksi unionin suurimmista erillisvirastoista ja samaan aikaan kun toiminta alkaa astuu voimaan myös uusi kemikaaliasetus mitä eduskunnassa olemme käsitelleet useampaan otteeseen. Nyt aloittavan tai voimaan tulevan uuden kemikaaliasetuksen tarkoituksena on parantaa terveyden ja ympäristön suojelua sekä ylläpitää EU:n kemianteollisuuden kilpailukykyä. Itse kemikaaliviraston tehtävänä on neuvoa mm. kemikaaliasetusta koskevissa asioissa.

Eli kesäkuun alku tuo siis muutoksia. Päivä kuitenkin minulle hyvin normaali rakenteeltaan. Aamusta ensin ryhmäkokouksiin ja sitten sivistysvaliokunta ja täysistunto. Iltapäivällä vielä kokoonnumme puolueemme urheilutaustaisten kansanedustajien kanssa neuvottelemaan muutamista asioista ja sitten edustustöihin Hyvinkäälle ja illalla vielä MTV3:n enduro-ohjelman tv-kuvaukset.

….

Jos päivä oli ohjelmaltaan hyvin normaali niin sitä se oli toteutukseltaankin. Aamulla ensin sivistysvaliokunnan hallituspuolueiden ryhmäkokous. Kävimme läpi mm. kehykseen liittyviä asioita ja myös opintotuen vanhempien tulorajojen korotusta. Tärkeitä asioita missä uusi hallitus tekee ratkaisuja mitkä olisi pitänyt tehdä jo ehdottomasti viime vaalikaudella. Jostain syystä opintorahaa ei haluttu korottaa, mutta nyt se nousee ja myös samalla korotetaan opiskelijoiden ns. omia vapaantulon rajoja. Suuria korjauksia jotka vievät opintotukea kokonaisuutena oikeaan suuntaan. Itse edustan ryhmää joka uudistaisi vielä opintotukea radikaalimminkin ja uskonkin, että työ etenee. Se vaatii useampia saman suuntaisia ratkaisuja, mutta tavoitteena pitää ehdottomasti olla kokonaisuutena kannustavampi opintotukikokonaisuus. Sen eteen tulen tekemään työtä. Nyt ensimmäinen vaihe kokoomukse vaalilupauksista tulee lunastetuksi. Hyvä niin.

Ryhmän jälkeen jatkoimme asioiden käsittelyä sivistysvaliokunnassa. Tänään kuultavana oli asiantuntijoita valtiovarainministeriöstä ja pari tuntia kävimme läpi kehyksen vaikutuksia sivistyspuolen asioihin. Raami on hyvä ja sen kanssa on helppo elää ja se tuo vahvoja panostuksia lisää mm. peruskouluun, satsauksia ammatilliseen koulutukseen, opintotukeen, yliopistoihin jne. Uutisia mitkä on otettu kiitollisuudella vastaan ja niitä on ollut ilo esitelläkin.

Sivin jälkeen sitten juoksujalkaa täysistuntoon ja sieltä pikalounaalle ulkoministeri Ilkka Kanervan kanssa. Muutamia ajankohtaisia asioita ja sitten urheiluasioiden palaveriin. Ilmoitin antavani mielelläni osaamiseni urheilupuolella ryhmämme käyttöön. On tärkeää, että myös moottoriurheilu saadaan esille ja senkin etua valvottua enkä nyt tarkoita mitään formularatojen rakentamista vaan edunvalvontaa niin, että erilaiset lait eivät oleellisesti vaikeuta tätäkään urheilumuotoa. No oma kokemukseni myös urheilusta muutenkin laajaa pesäpalloa ja salibandyä myöten eli annetaan se mitä ollaan nyt saatu.

Sitten Hyvinkäälle kunnallisneuvos ja valtuustonpuheenjohtaja Mauri Tuomisen 60-vuotisvastaanotolle yhdessä kunnanjohtajamme kanssa. Mauri on tehnyt uskomattoman pitkän ja ansiokkaan uran Hyvinkäällä, mutta myös seutukunnalla ja talousalueella ja siitä oli ilo nyt myös kiittää. Työ kuitenkin jatkuu on yhdessä totesimme, että kuluva vuosi tulee olemaan meille erityisen rankka ja vaikea. Maurin kanssa kuitenkin helppo asioita eteenpäin viedä. Asiat puhutaan asioina ja päätökset tehdään ja niiden mukaan eletään. Sellaisesta päätöksenteosta ja toiminnasta pidän ja sellaista arvostan.

No tästä päivästä voisi myös tietysti mainita ajomatkata. Handsfree on ollut kovassa käytössä tänäänkin. Palasin vanhaan tuttuun lankamalliin bluetoothin jälkeen ja se nyt toiminut kohtuullisesti vaikka välillä tuntuu, että laite haittaa ajoa enemmän kuin itse puhelimen käyttö. No laki on laki huonokin sellainen. Mutta puhelimessa siis meni aamuajo ensin muutaman kuntalaiset ja kunnan viranhaltijan kanssa ja paluumatkalla sama aihe jatkui. Arvostan sen korkealle, että yhteyttä otetaan ja pidetään ja itse olen aina rohkaissutkin kaikkia soittamaan kun kysyttävää tai mietinnän aihetta ilmenee. Nytkin moni asia löysi oikean uoman.

Hyvinkäältä sitten kotiin ja vaatteiden vaihtoon ja sitten Riihimäelle kolmen tv-ohjelman kuvauksiin. Kuvasimme studiokuvauksia MTV3:n enduro-ohjelmaan ja sitten vielä päivän päätteeksi parturiin. Nyt kotona ja huomenna erikoinen päivä. Hyvän ystäväni aviomies ja ystävieni isä siunataan, mutta samassa päivässä myös iloa kun saan osallistua koulumme kevätjuhlaan. Kutsuvieraana. Kaunista. Pieni läksiäishetki, kun nyt virallisesti virkani jätän. Tavan mukaan myös palkitsen jälleen yritykseni kautta Kirkonkylän koulun Kunnon Kaverin. Yli kymmenen vuotta on perinne jo jatkunut. Huomenna paljastuu uusi Kunnon Kaveri. Sitten vielä hyvien ystävieni 30-vuotisjuhlat. Tunnelmasta toiseen, mutta ennen muuta voimia sinne missä sitä nyt eniten tarvitaan. Ajatukset siellä.

Kommentit