Torstai, 30.11.2006

Blogi, torstaina 30.11.2006

Kello 7 ja kohta Helsinkiä kohden. Tänään alkaa Helsinki Motorshow kutsuvieras- ja mediapäivällä. Hoidan viime vuoden tapaan näyttelyn pääjuonnot ja haastattelut ja tänään vedän läpi mediapäivän tiukan ohjelman.

Pitkiä päiviä siis luvassa ja ainakin lauantaina vielä ajelen Lopellekin, kun kuntamme yrittäjäyhdistys juhlii 30-vuotista taivaltaan. Mukava loppuviikko siis luvassa.

Eilen Eduskunnassa nousi päälle melkein pieni riidan poikanen, kun sosialidemokraatteja närkästytti se, että kokoomus ryhtyi syyttämään hallitusta naisten pienemmistä palkoista ja pätkätöiden määrästä. Voisi varmasti todeta jälleen kerran, että se koira älähtää mihin kalikka kalahtaa.

Puhenejohtajamme Jyrki Katainen totesikin osuvasti, että demareita kiusaa asiassa nyt vain se, että oikealla asialla on heidän mielestään väärä taho, ”väärä palokunta sammuttamassa”.

Salissa demarien riveistä kyseltiin, miten hoitajien palkkojen korjaaminen kunnissa ja jatkuvat veronalennukset sopivat yhteen? Tässä tilanteessa Katainen otti esille todennäköisen tulevaisuuden kulun. Katainen totesii, että demarit alkavat jälleen vaalien alla vastustaa veronkevennyksiä, vaikka ovat olleet tekemässä niitä 12 vuotta yhteen menoon. Näin kävi viimeksi ja miksi ei siis kävisi nytkin.

Toivotaan, että opposition voima riittää eduskunnassa tässä vakavassa asiassa. Tässä vielä nuo asiat mitä kokoomus yhdessä muun opposition kanssa välikysymyksessään ihmettelee ja haluaisi muutosta. Näyttää kuitenkin siltä, että kummallisen ylimielisen asenteen kaikkeen ottanut Eero Heinäluoma laittaa porukkansa hiljaiseksi ja jyrää jälleen. Niinpä. Mutta tässä kuitenkin välikysymyksessä esitettyjä faktoja arkipäivästä:

– Naisten kuukausipalkka on keskimäärin 471 euroa pienempi kuin miesten kuukausipalkka.

– Yksityisellä sektorilla miehet ansaitsevat 740 euroa kuukaudessa enemmän kuin naiset.

– Määräaikaisessa työsuhteessa on Suomessa vajaat 20 % naisista ja 12 % miehistä. Vertailuna EU-maissa töissä olevista naisista naisista vain 11,8 % pätkätöissä.

– Julkisella sektorilla naisista 24,5 % on määräaikaisessa työsuhteessa, yksityisellä sektorilla 16,6 %.

– Työministeriön työntekijöistä lähes 29 % on pätkätöissä.

Eli varmasti kaikki olemme samaa mieltä, että jotain pitää tehdä ja pikaisesti?

…..

Eilen illalla varmistui vaalistarttisarjamme seuraava tilaisuus. HAUSJÄRVEN VAALISTARTTI JA GLÖGI-ILTA järjestetään torstaina 14.12. klo 19.00! Ohjelmassa jälleen mukavia yllätyksiä ja sopivasti politiikkaa. Tilaisuus on avoin kaikille – yli puoluerajojen! Laittakaapa siis kalentereihinne ylös!

….

Nyt puku päälle ja juontamaan Helsinki Motorshowta.

Kello 18.30 ja juuri hotellille. Työnajantaja majoittaa minut Helsinki Motorshown ajan Helsingissä. Ohjelmaa ja tilaisuuksia on aamusta aina oikeastaan ilta myöhään asti ja tämä järjestely on hyvä ja toimiva vaikka näillä hotelliyömäärillä mielellään aina kotisänkyyn kömpii kun suinkin mahdollista.

Tänään avasimme Helsinki Motorshown mediakierroksella. Kiersimme kello 11.00 alkaen läpi kaiken kaikkiaan 21 eri automerkkiä ja niiden kuumimmat uutuudet, hienoudet ja tulevaisuuden jutut. Tiukka aikataulu ja paljon nähtävää. Voin suositella lämpimästi näyttelyyn tulemista jos suunnittelet uuden auton ostoa tai haluat vain nauttia hienoista autouutuuksista. Erityisesti se minusta on viime vuosina ollut hienoa, että automaahantuojat esittelevät näyttelyssä nykyään myös ns. tavallisia perheautoja eri kokoluokissa, mutta lisäksi tarjolla on niitä joka kuskin unelmia. Sopivassa suhteessa.

Pitkän kierroksen jälkeen kävimme läpi tulevien päivien ohjelmaa ja nyt hotellilla aikaa tehdä hieman kampanjatyötäkin. Uusia tukijoita ilmoittautuu mukaan kivasti ja asiat etenevät. Mukava olla täysin tietämätönkään kaikista jutuista mitä teamimme puuhaavat. Saan keskittyä olelliseen – se tärkeää.

Tänään uutiset kertoivat, että isän asema huoltajuusriidoissa on aiemmin oletettua parempi. Tänään julkistetutun oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan joka kolmannessa jutussa käräjäoikeudet määräsivät lapsen lähivanhemmaksi juuri isän. 65 prosenttia tapauksista päättyi ratkaisuun, missä lapsi määrättiin asumaan äitinsä kanssa. Muissa tapauksissa ratkaisu oli koin jakaminen vuoroviikoin tai jollain muulla jaolla.

Kaikista huoltoriitatapauksista lähes puolessa (48 %) tuomioistuin oli antanut päätöksen lapsen yhteishuollosta. Lähes 10 prosentissa tapauksia oli päätetty lisäksi niin sanotusta rajoitetusta yhteishuollosta, eli vanhempien yhteishuollosta täsmennetyin työnjakomääräyksin. Lapsen huolto oli uskottu yksin äidille kolmasosassa tapauksia ja yksin isälle joka kymmenennessä tapauksessa.

Äärimmäisen mielenkiintoinen tutkimus vaikka toisaalta ikävääkin luettavaa. Toisaalta minusta näissä tapauksissa – kun jokainen on aivan omanlainen tapauksensa – ei kukaan voi sanoa mikä on paras ratkaisu. Paras ratkaisu on aina tapauskohtainen ja tärkeintä olisi, että ratkaisun synnyttyä tilanne rauhoittuisi ja lapsi pääsisi elämään normaalia elämää.

Onneksi samainen tutkimus kertoi, että huoltoriidoista lähes puolet 49% ratkesi vanhempien sovintoon. Sovintojen prosentuaalista osuutta pidettiin tutkimuksessa varsin suurena, kunn otetaan huomioon asian vaikea ja konfliktille herkkä luonne.

Käräjäoikeuksissa käsitellään vuosittain noin 2 000 huoltoriitaa. Näistä valtaosa noin 4/5 käsitellään tuomioistuimissa niin sanottuina varsinaisasioina ja 1/5 avioeron liitännäisvaatimuksina.

Äärimmäisen mielenkiintoinen tutkimus vakavasta asiasta. Asia on sellainen mihin on mahdotonta ottaa muuta kantaa kuin se, että vanhemmat pitää pitää samalla viivalla ja antaa aina asian tapauskohtaisesti ratkaista. Minusta isä voi olla aivan yhtä hyvä tai parempikin yksinhuoltaja kuin äiti tai toisin päin. Tärkeintä olisi, että jokainen lapsi saisi rakastan kodin.

….

Kirjoittelin juuri muutamia materiaaleja ensi kevään kampanjaamme varten. Samalla sain studiolta äänimainosmateriaalia. Kampanjointi saa olon vaivautuneeksi. Tuntui erikoiselta esimerkiksi yhdessä vaalistarttitilaisuudessamme kun pöydillä oli mini-Timo figureja ja lattioilla rollereita. Outo tunne vaikka esillä olen tottunut olemaankin. Itseasiassa se, että niin suuri joukko tekee kampanjaa – kaikki talkoilla – vetää hiljaiseksi. Olen otettu.

Kommentit