Torstai, 30.08.2007

Blogi, torstaina 30.08.2007

Tänään se sitten käynnistyy eli ensi vuoteen tähtäävä budjettiriihi Säätytalossa. Hallitus käsittelee budjettiesitystä kaksi päivää. Eli tavallisuudesta poiketen ensimmäinen päivä eli tämä torstai keskittyy poikkeukselliseen taloustilanteeseen ja sen haasteisiin. Varsinainen tulo ja meno sovittelu ja vahvistaminen tapahtuu sitten perjantaina.

Mitä sitten riihi tuo tullessaan. Suuria kipupisteitä ei ole mutta jotakin on mistä varmasti vielä hallituksen sisällä keskustellaan. Tässä vain muutamia joiden uskon nousevan esille ja keskusteluttavan. No numero yksi on varmasti verokysymykset laajemmin eli aikataulu ruuan alv:lle, tuloveron kevennyksille jne. Veikkaukseni niin, että alvi menee vaalikauden lopulle tuloveron kevennysten kanssa. Ehkä 2010.

Kakkonen ja minusta mielenkiintoisin on dieselin ja polttoaineiden verotusproblematiikka. Oma kantani on selvillä, mutta katsotaan mikä on hallituspuolueiden yhteinen kanta – kompromissi kokonaisuudesta. Eli nyt ratkaistaan yhdessä hallitusohjelmassa sovittu 300 miljoonan euron energiaverojen kiristys ja sen jako polttoaineiden ja sähkön kesken. Virkamiesesitys dieselin korotuksesta kuudella sentillä bensan kolmen sentin rinnalla ei minun käsitykseni mukaan tule kestämään ja ei sitä varmasti esitetäkään. Minusta tärkeää turvata suomalaisen kuljetusalan kilpailukyky ja sitä ei saa vaarantaa. Myös pääkaupunkiseudun ympäristökuntien ja koko alueen kehittymisen kannalta on tärkeää turvata mahdollisuus asua hieman kauempanakin Helsingistä. Sama tilanne kauempanakin. Itse olisin valmis luopumaan ns. käyttövoimaverosta dieselautojen kohdalla ja ohjaamaan näin ihmisiä ostamaan kulutuksen kautta ympäristölle myönteisempiä autoja ja uusia ja turvallisempia. Veikkaus… no antaa olla. Suunta oikea eli kulutuksen suuntaan auton hankinnasta. Autoverotus vaatii muutenkin kokonaisuudistusta. No veikkaus… kompromissi kumpikin nousee saman verran eli dieselille ja bensalle sama kohtelu. Se kelpaa.

Kolmonen voisi olla sitten alkoholivero. Nouseeko asia esille eli onko esitetty korotus joidenkin mielestä liian pieni? Kysehän on siitä tehdäänkö tässä terveyspolitiikkaa vai jotain muuta. Esityksessä väkevien juomien vero nousee 15 prosenttia ja mietojen kymmenen. Eli kossupulloon euro lisää ja keskaripulloon muutama sentti.

Neljäs kipupiste on tierahat ja tiehankkeet. Asialistalla järkeäkin, mutta ministeri Vehviläisen ajatus rekkaparkista rajaruuhkien ratkaisemiseksi ei kuitenkaan ole todennäköisesti järkevä. Liikennöitsijät – alan asiantuntijat – ovat todenneet, että tilanne on väliaikainen ja ratkeaa muutamassa vuodessa. 25 miljoonan rekkaparkkeja ei siis pariksi vuodeksi järkevää rakentaa ainakaan minusta. Ehkäpä lisäkaista, mikä palvelisi tulevaisuudessakin rajaliikennettä?? Esillä varmasti E18-tiehanke ja myös nousevat kustannukset ja aiemmin tehdyn aikataulut. Katsotaan.

Ja vitonen voisi olla sitten meidän sydämen asia eli sotaveteraanien ja sotavetaraanisukupolvesta huolehtiminen. Onneksi sekin saadaan nyt uuden hallituspohjan toimesta kuntoon. Tulossa siis ns. veteraanipaketti. Sellaisen aika olisi ollut jo kauan sitten, mutta parempi nytkin kun ei milloinkaan.

Kutonen on meidän kesäkokouksessa vahvasti esille nostama huoli yliopistojen rahoituksesta. Asia vaatii korjausta ja uskon, että sitä tuleekin. Opetusministeriö on esittänyt 50 miljoonaa, kun nyt pohjassa luvassa 20. Tullee muuttumaan.

Aikataulullisesti siis itse riihi vie tämän ja huomisen päivän. Alkavan kuun 13. päivänä hallitus antaa esityksen eduskunnalle ja viisi päivää myöhemmin alkaa sitten talousarvioesityksen ja budjettilakien lähetekeskustelu. Tälle on varattu aikaa 18.-21.9. Sitten esitys etenee valtiovarainvaliokunnalle minkä lausunto valmistuu joulukuussa. Tämän jälkeen esitys tulee lopulliseen käsittelyyn ja vahvistukseen eduskunnan suureen saliin. Siinä näin lyhyesti tuo syksyn pääurakka.

Minulla tänään vapaapäivä. Tai melkein. Muutaman kirjoituksen olen luvannut tehdä ja hieman muutakin toimistotyötä. Illalla sitten Riihimäelle seuraamaan 15-vuotiaiden jalkapallon Suomi-Israel -maaottelua.

Kello 21.01 ja juuri kotiin. Itseasiassa tänään olen kotona tai siis mökillä aikaa aikalailla viettänytkin. Lähinnä puhelimessa asioita hoidettu mm. kuntamme syksyn ja talven asioita, mutta myös muutamia eduskunta-asioita. Oikeastaan hyvä, että hieman löysempi päivä. Sain näin päivällä myös hieman levättyä vällyjenkin välissä, kun hieman flunssa vielä kiusaa. Budjettiriihi eteni tänään ja saimme paljon vahvistuksia esillä olleisiin asioihin. Neljä puoluetta sovitti näin tavoitteensa yhteen ja yhteisymmärrys näytti löytyneen erittäin hyvin. Polttoaineiden verotus eteni kutakuinkin uskomallani tavalla, vaikkei aivan tasakorotusta bensan ja dieselin välille löydetykään. Nyt onkin tärkeää, että seurataan mikä vaikutus tällä on työmatkaliikenteeseen, bussiliikenteeseen ja kuljetusyrittäjille. Näitä kolmea erityisryhmää täytyy seurata. Onneksi myös kunnallisverotuksen ansiotulovähennystä korotetaan. Se hieman auttaa.

Kova juttu ensi vuonna on ehdottomasti tuo eläkeläisten veroepätasa-arvon korjaus. SDP ei sitä hoitanut hallitusvastuuaikanaan, mutta nyt sinivihreä hallitus hoitaa asian kuntoon ensi töikseen, kuten myös toisen vastaavan pitkä aikavälin ongelma-asian eli opintorahan korotuksen ja vapaantulon rajojen korotukset. Nämä sellaiset asiat mitä itse vahvasti esillä eduskuntavaalikampanjassanikin pidin monen muun kokoomuslaisen tapaan ja hienoa, että nyt yhteistyössä keskustan, vihreiden ja RKP:n kanssa ne saadaan hoidettua kuntoon. Tämä kertoo hallituksemme oikeasta asenteesta.

Ehdoton juttu on myös perintöveron muutos. Perintöjen verotettavan osuuden alaraja nousee ensi vuonna 3 400 eurosta 20 000 euroon. Samalla uudistetaan ja parannetaan myös merkittävällä tavalla lesken ja alaikäisten lasten asemaa perintötilanteissa. Uudistuksen myötä ns. puolisovähennys nousee 6 800 eurosta 60 000 euroon ensi vuoden alusta alkaen ja vastaavasti alaikäisyysvähennys 3 400 eurosta 40 000 euroon. Merkittävää on myös, että lesken ei tarvitse enää maksaa ollenkaan perintöveroa alle 80 000 euron perinnöstä. Nykyisin raja on noin 10 000 euroa. Hieno askel… juuri oikein toteutettu vaikka itse toivonkin, että mielellään jo tämän vaalikauden lopussa voitaisiin Ruotsin mallin mukaan luopua kokonaan perintöverosta. Se pitää olla tavoitteemme.

Kopioin tähän vielä MTV3:n tekemän koosteen tämän päivän budjettiriihen tuloksista ja niiden vaikutuksista arkipäiväämme:

* – Bensiinin vero nousee ensi vuonna 3,94 senttiä litralta
* – Dieselöljyn veroon tulee 4,46 sentin korotus litralta
* – Kevyen polttoöljyn vero nousee 1,64 sentillä litralta
* – Keskivertoautoilijan kustannukset nousevat 52-57 euroa vuodessa
* – Sähköveron korotus nostaa kerrostaloasunnon sähkön hintaa noin 3 euron verran vuodessa
* – Sähkölämmitteisen omakotitalon kustannukset nousevat arviolta 28 euroa vuodessa
* – Biopolttoöljy saa verovapauden
* – Perintö- ja lahjaverotuksen alaraja nousee 3400 eurosta 20 000 euroon.
* – Uudistuksen jälkeen kolme neljästä perinnöstä ovat verottomia
* – 13 000 – 30 000 vuodessa eläkettä saavien verotus kevenee
* – Tuloverotukseen tehdään ansiotason nousua ja inflaatiota vastaavat lievennykset
* – Työpaikkakunnalta vuokratusta toisesta asunnosta enintään 250 euron vähennys kuukaudessa
* – Väkeviin alkoholijuomiin 15 ja mietoihin 10 prosentin veronkorotus
* – Uusi alkoholiveron tiukennus mahdollisesti vuonna 2009
* – Ruoan arvonlisävero laskee viisi prosenttiyksikköä lokakuussa 2009

Illalla sitten sain nauttia junnujalkapalllosta. Maamme uusi 15-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue pelasi Riihimäellä Israelia vastaan. Yli 600 katsojaa paikalla ja hyvä tunnelma ja hienoa peliä. Ikäryhmänsä parhaat hoitivat homman kotiin ensimmäisen puoliajan kahdella maalilla maalein 2-1. Muutamaan lisämaaliinkin oli hyvät mahdollisuudet. Riihimäkeläinen Patrick O´Shaughnessy oli hyvässä iskussa ja sai vastuuta paljon. Patrick on muuten vasta 14-vuotias eli vuoden muita nuorempi. Ura alkoi Riihimäen Nappulaseurasta ja 10-vuotiaana tie vei Espoon Honkaan, mutta koti säilyi Riihimäellä. Kova poika, josta kuulemme vielä. Tsemppiä Patrickille ja kaikille pojille uusiin otteluihin ja uran jatkoon.

Nyt kuitenkin vällyjen väliin. Huomenna avaamaan Palvelukoti Huvikummun uusi toimipaikka Lopen Sajaniemeen ja samalla elojuhlaa viettämään.

Kommentit