Perjantai, 31.08.2007

Blogi, perjantaina 31.08.2007

Budjetin riihikäsittely jatkuu tänään kun sinivihreähallitus nostaa pöydälle tie- ja rata-asiat. Eilenhän jo sopuun ja kompromissiin päästiin tulevista verolinjauksista. Mutta tänään siis esillän infrakysymyksiä ja tuskaa aiheuttaa ainakin rakentamiskustannusten kohoaminen ja sen aiheuttavat murheet tie- ja ratahankkeille. Ongelmathan lähtevät edellisen hallituksen päätöksistä, mutta tämän hallituksen on nyt ne ratkaistava. Sellaista se elämä on. Edellinen hallitushan teki kiireellä suuren määrän erilaisia liikennehankepäätöksiä ilman niiden toteuttamismahdollisuuksien kunnollista ja huolellista selvittämistä. Nyt nämä hankkeet kaatuvat niskaan juuri rakentamisen ja rakentamiskustannusten kannalta väärää aikaan. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen totesikin, että edellinen hallitus käynnistinoin kymmenen suurta hanketta ja ensi ja seuraavana vuonna maassamme tehdäänkin liikennehankkeiden Suomen ennätys. Ongelmahan ei ole se, että tehdään vaan ongelma juontaa aikaan, että hankkeita ei tehty. Edellinen hallitus ei noudattanut totuttua rakentamistahtia ja nyt kärki kaatuu niskaan. Tämä nyt estää yhteiskunnan kannalta kiireellisempien ja tärkeämpien hankkeiden aloittamisen ja luo paineita koko rakentamiselle. Katsotaan miten asia etenee ja pidetään esillä myös Hämeen tärkeitä tiehankkeita listoilla mm. Kakkostie, Kantatie 54, Kymppi sekä ratahankkeena Riihimäen aseman laiturien korjaaminen esteettömiksi ja pidemmällä aikavälillä toisen raideparin saaminen pääradalle etelästä aina Hämeenlinnan ohi pohjoiseen. Nämä hankkeet siis edessä, mutta vasta tulevaisuudessa pääasiassa.

Esille nousee tänään myös meille kokoomuslaisille erittäin tärkeänä asiana yliopistojen perusrahoitus. Asia tänään pöydällä ja uskon ja toivon, että yliopistojen rahoitukseenkin saadaan parannuksia. Jäämme siis seuraamaan päivään ja sen antia.

Eiliset veroratkaisut ovat keränneet hyvin kiitosta myös ulkopuolisilta tahoilta ja arvioijilta. Mm. Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ilmaisi eilen tyytyväisyytensä budjettiesitykseen toteamalla, että ”On hyvä, että hallitus tarttuu ripeästi verojärjestelmän rakenteellisiin epäkohtiin korjaamalla perintöveroa ja oikaisemalla eläkeläisten tuloveroa heti ensi vuonna.” Lehtinen totesi samalla, että valtion talouden erittäin vahva tila luo nyt tukevan perustan veronkevennysten määrätietoiselle jatkamiselle koko vaalikauden aikana.

Tänään tulee kuluneeksi myös kymmenen vuotta prinsessa Dianan kuolemasta. Liikenneonnettomuudessa Pariisissa kuollut Englannin kruununprinssi Charlesin kanssa naimisissa ollut Dianaa muistetaan tänään erityisellä muistojumalanpalveluksella. Eilen radiossa puhuttiin Dianasta ja hänen elämästään ja tekemisistään. Samalla todettiin, että moni muistaa missä oli silloin kun tieto Sydänten prinsessan kuolemasta tuli. Itsekin yritin sitä miettiä. Ehkä kouluaamu toi suru-uutisen. Ehkä. En muista.

Myös digiaikaan siirtyminen lähestyy. Tänään sain vastauksia Hyvinkää-Riihimäen raja-alueen digiongelmiin. Näinkin keskeiseltä paikalta maatamme löytyy siis todella vaikea katvealue mihin vastaus Digitalta: ”Osoite on digi-tv-vastaanoton kannalta erittäin vaikeassa kohdassa. Sekä Espoon, Lahden että Tammelan tv-asemien suuntaan on maasto- ja puustoesteitä, jotka haittaavat vastaanottoa.”

Alueelle on tehty jo korjauksia ja mm. Hyvinkään puoli on tietojeni mukaan kunnossa ja osittain saadaan kuntoon 15.9. mennessä kun Lahden lähettimiä voidaan nostaa. Nosto ei ole ollut mahdollista ennen kuin analogiset lähettimet voidaan poistaa. Siksi tällainen katkos. Mutta näyttää siltä, että kyseisellä alueella on syytä toimia ja hankkia Canal Digitalin asiakaspalvelusta tv-toimijoiden subventoima satelliittivastaanottopaketin 50 eurolla. Sillä kanavat näkyvät varmasti ja jos Lahden maston lähettimien nostamisella maanpäällinen signaali
vahvistuu, niin katsomista voi jatkaa 50 euron paketin mukana tulevalla combo digiboxilla. Ja niin kuin tälle alueelle on todennäköistä, että vaikeuksia kuvan kanssa on niin nyt kannattaa hyödyntää tuo tv-toimijoiden tarjous. Valitettavaa, että tällaisia kohtia löytyy.

Itse tänään Huvikummun palvelukodin avajaisiin ja elojuhlaan Lopen Sajaniemeen. Mutta nyt töiden pariin.

Kiitos palautteesta mitä kirjoitukseni ja kommentointi valtion budjettiin on aiheuttanut. Kiitos myös hyvistä vinkeistä ja näkökulmista. Niistä aina hyötyä ja apua tässä työssä.

Tänään ensin aamulla toimistotöitä ja kirjoitusta ja puheluita. Asialistalla tänään mm. kuntamme asioita luottamushenkilöiden kesken. Taustoitusta ja sellaista. Myös virkamiesten kesken muutamista asioista puhelinsoittoja ja siinä se aamupäivä aika tehokkaasti menikin. Nopeasti vain Sydänmaan Puutarhaliikkeeltä ehdin hakea Valkeakuulas -omenapuun lahjaksi palvelukoti Huvikumpuun. Olen ottanut lähes tavaksi tällaisissa tilaisuuksissa viedä lahjaksi kukkien sijaan puun. Ei kuihdu ja ilahduttaa pitkään – omenapuu melkein joka syksy. Ei tosin tänä syksynä ei tämä nyt viety mutta ei kyllä oikeastaan mikään muukaan omenapuu. Sellaisia ne talvet – eivät toisten veljiä.

No Huvikummun elojuhlassa ja avajaisjuhlassa oli mukava tunnelma. Paikalla luonnollisesti talon asukkaat, henkilökunta, omaisia, yhteistyökumppaneita ja kuntamme edustajat. Itse sain kunnian avata talon virallisesti käyttöön ja mukavan lisän juhlaan toi uuden kirkkoherramme kodinsiunaaminen. Talon alakerran myyjäisistä sain vielä huomiseksi tiikerikakun. Kiitos juhlasta ja kiitos, että sain olla mukana.

Nyt kotona. Hieman flunssainen olo, eli pakko jäädän kotiin. Koitetaan nyt saada mies kuntoon.

Kommentit