Keskiviikko, 29.08.2007

Blogi, keskiviikkona 29.08.2007

Yksi maamme suurin kuntapuolen uudistus Kunta- ja palvelurakenneuudistus etenee tällä viikolla. Tällä viikolla kuntien tulee antaa vastauksensa PARAS-hankkeen kysymyksiin eli selvitys ja ns. toimeenpanosuunnitelma siitä, miten kunta aikoo järjestää palveluidensa saatavuuden ja rahoituksen pitkällä aikavälillä. Meidän seudulla vastaukset käsiteltiin jo valtuustossa viime viikolla, mutta tällä viikolla vielä moni kunta pitää valtuustonkokouksen ja ehtii näin kuunloppuun mennessä antamaan vastaukset sisäministeriöön. Viime viikolla vastauksia oli tullut vain muutamia, kun velvoite koskee kaikkiaan 392 kuntaa.

Sanotaanko niin, että tämä nyt tehtävä ja valtiovallalle toimitettava toimeenpanosuunnitelma sisältää pitkän aikavälin suunnitelman ja vain muutamia sitovampia velvoitteita ja vastauksia niihin. Suunnitelmaan sisältyy jokaisen kunnan väestö- ja palvelutarveanalyysi tulvaisuuteen eli kiintokohtina vuodet 2015 ja 2025. Lisäksi mukana on taloussuunnitelma ja toimenpideohjelma taseen mahdollisen alijäämän kattamiseksi. Lisäksi kunnat antavat vastauksen siihen miten palveluverkon kattavuus ja henkilöstön riittävyys taataan.

Sitovimmat tai velvoittavimmat vastaukset koskevat terveydenhuoltoa ja toisenasteen ammatillista koulusta. Näissä asioissa on lakiin kirjattu väestönmäärän minimitavoitteita eli velvoitteita monelle kunnalle järjestää ko. asiat yhdessä. Laki koskee perusterveydenhuoltoa ja siihen kiinteästi liittyviä sosiaalitoimen tehtäviä. Näitä tehtäviä oli alkuperäisessä laissa kirjattuna lista, mutta kompromissilaissa ne jouduttiin jättämään pois ja nyt jokainen kunta saa itse päättää mitkä ovat sellaisia sosiaalitoimen palveluita mitkä nivoutuvat tiiviisti perusterveydenhuoltoon. Ehkä isoin on vanhustenhuolto, mutta tätäkään ei siis laissa sanota ja näin ollen väestön minimitavoite ei koske vanhustenhoitoakaan. Nyt riittää kun kunta esimerkiksi liittää mukaan päihdehuollon ja pyrkii itse tulemaan toimeen muiden sosiaatoimen palveluiden kanssa. Tämä muuten yksi ns. kipupiste myös Riihimäen seudulla. Meillä esimerkiksi Lopella vanhustenhoito toimii hyvin ja laadukkaasti ja edullisesti ja epäilystä aiheuttaa sen siirtäminen terveyskeskuskuntayhtymän alaisuuteen. Valtuutetuistamme Eeva Pyhälammi muistuttikin, että nyt on hyvä selvittää tämäkin vaihtoehto, mutta ”huonompaa” palveluun tai järjestämismalliin ei ole mitään pakkoa mennä. Juuri näin.

Toinen sitova kohta on se, miten kunnat osallistuvat ammatillisen peruskoulutuksen järjestämiseen. Meillä on Riihimäen seudulla käynnissä jo velvoitettakin suurempi yhtenäistämishanke Riihimäen seudun ja Hyvinkään eri toimijoiden kesken. Toivotaan, että asia etenee.

No tässä nyt hieman selvitystä ja kerrontaa tuosta tällä viikolla annettavasta toimenpidesuunnitelmasta. Selvityksen tulee lisäksi sisältää myös näiden toimien toteutusaikataulu.

Mutta oloon ei tänään sen enempää. Ratsastuksen jätän väliin, mutta muun hoidan eli nyt koulullemme alakoululaisten yleisurheilukilpailuihin ja sitten A-killan toimitalon avajaisiin ja illalla vielä piirihallitus. Sen jälkeen kun ratsastelu nyt väliin niin luvassa vapaailta. Hoidetaan kurkkua…

Mukava päivä takana. Edelleen tuolla koululaisten parissa viihdyn ja nautin ja tunnen itseni niin tyytyväiseksi. Hurmaavia uusia ekaluokkalaisia ja nyt jo ne monet tutut entiset oppilaat isoja viitos ja kuutosia puhumattakaan omasta viimeisestä luokastani minkä oppilaat nyt yläkoulussa. Tuntui hyvälle kun moikkasit vanhaa opettajaa, kun syömässä yleisurheilukilpailujen lomassa ehdin poiketa. Ruokatauolla kävin myös toivottamassa onnea A-Killan uudelle Lopen toimintalolle entiselle Sarevuon talolle mikä tunnetaan nyt Koivumäen nimellä. Lahjaksi taloon ja talonväelle vein mitäkäs muuta kuin…. puun. Aivan valkeakuulas omenapuu Sydänmaalta Riihimäeltä. Toivotaan, että talon isosta historiallisesta pihapiiristä löytyy puulle kasvupaikka missä se saa tulevaisuudessakin kasvaa ja antaa satoa. Kaunis ja viihtyisä tila ja sovimme jo jatkostakin ja muutamasta hankkeesta talon kehittämiseksi ja parantamiseksi.

Kissankellon koulun ja Kirkonkylän koulun yleisurheilun GP-kisat menivät mallikkaasti. Seitsemäs vai jo kahdeksas kerta? Jompi kumpi ja sama tunnelma minkä takia aikanaan kisat ideoimmekin. Kiitos, että sain vapaapäivän kanssanne viettää.

Sitten hetki kotona ja illalla vielä Hämeen Kokoomuksen piirihallituksen kokous Hämeenlinnassa. Esityslistalla ajankohtaisia puolue- ja yhdistysasioita ja tulevat kunnallisvaalit ja paljon hyvää ja laajaa keskustelua. Melkein kolme tuntia siinä kellokin juoksi. Mutta nämä jutut niitä tärkeitä – tärkeimpiä.

Kiitos myös sähköpostipalautteesta Iisalmesta ja Kuopiostakin. Kiva, että sielläkin blogini lukijoita ja pidetään jatkossakin yhteyttä – kouluasioista ja muistakin. Nyt kuitenkin tv:n pariin. Yksi ohjelma alkaa tänään 🙂

Kommentit