Tiistai, 28.08.2007

Blogi, tiistaina 28.08.2007

Uusi aamu kello seitsemän. Hieman flunssainen olo – kuumatta ja kurkku kipeä. Taisi eilisaamun Kuopion tori tehdä tehtävänsä. Ei sitä opi vanha opettajakaan pukeutumaan. Valitettavasti. Itse kärsittävä.

Tänään jatkamme Eduskuntaryhmän kesäkokousta täällä Iisalmessa. Asialistalla jatkoa ensi vuoden budjettiin ja tänään esille nousee varmasti myös muutamia sellaisia kipupisteitä mitkä meille tärkeitä. Itse toivon, että voisimme vielä vakavasti keskustella ainakin siitä, että riittäisikö dieselin verotuksen kiristykseksi sama kuin bensiinille. Minusta tämä olisi perusteltua mm. raskaanliikenteen kannalta, mutta ennen muuta ympäristönäkökulman kannalta. Tiedän, että autoverotuksen ja autoilun verotuksen kokonaispaketti ja uudistus tulee suosimaan diesel- ja ympäristöystävällisimpiä autoja, mutta tästä huolimatta olisin ehdottoman valmis edellä esittämääni näkemykseen. Minusta se olisi oikeudenmukainen ratkaisu. Myös yliopistojen perusrahoitus meille tärkeä kipukysymys ja toivotaan, että saamme myös jo nyt paljon paranevaan perintöverotukseen vielä hieman lisäpainotuksia ainakin leskien ja alaikäisten lasten kohdalle. Muutenhan askelia minunkin tavoitteeseen eli perintöverosta kokonaan luopumiseen on otettu. Nyt uudistuksella 2/3 kaikista perijöistä saa perintönsä verovapaana ja eniten tämä hyödyntää juuri normaalikokoisia ns. tavallisia perijöitä. Kokonaan perintöverosta ei nyt ole mahdollista luopua, mutta sinne päin mennään. Katsotaan mitä päivä tuo.

Nyt kuitenkin hieman flunssalääkettä ja kohti kokousta.

Kello 19.59 ja nyt jälleen kotona Lopella tai siis vielä mökillä asustelemme. Aamuinen flunssa helpottaa tai ainakin haluan uskoa niin. Päivällä hieman Finrexiä niin alkoi elämä hymyilemään. Aamupalan jälkeen jatkoimme heti kesäkokoustamme Iisalmen Kulttuurikeskuksessa. Esillä tänään ulko- ja turvallisuuspolitiikka, mutta myös puolet vielä budjetin eri hallinnonaloista omien ministeriemm esitteleminä. Paljon tärkeitä asioita esille ja taustoja ja tulevaakin. On mukava aloittaa tämä parlamenttiura hallituspuolueessa.

Puheenjohtajamme tänään totesi mm., että maallamme ei ole mitään erityistä syytä olla osallistumatta NATO:n nopean toiminnan joukkoihin ja osallistuminen YK:n Afganistanin-operaatioon on tärkeä myös meidän turvallisuutemme kannalta, mutta myös alueen naisten ja lasten aseman turvaamiseksi ja tilanteen vakauttamiseksi. Katainen totesi, että ulkopolitiikkamme tulee olla aktiivista, tosiasioihin perustuvaa ja tavoitteellista. Siihen on helppo yhtyä. Katainen totesi samalla, että nyt on syytä selvittää myös Nato-jäsenyyden plussat ja miinukset ja tämän jälkeen eri puolueilla ja meillä kaikilla on mahdollisuudet keskustella ja muodostaa asiasta oma kanta. Tämän kautta olisi mahdollista käydä Kataisen sanoin ”rehellisestä ja järkevää keskustelua Nato-jäsenyyden vaikutuksista”. Onkin totta, että asioista on puhuttu usein liikaa tunteella ja musta tuntuu -periaatteella ja se on kohtuullisen heikko perusta puhua tämäntasoisista kysymyksistä. Voisin melkein sanoa, että se on edesvastuutonta.

Iisalmessa puolustusministeri Jyri Häkämies toisti sen, että yleinen ja yhtenäinen asevelvollisuus on tärkeää säilyttää myös jatkossa ns. Nato-kysymyksestä välittämättä. Tämä on korkean maanpuolustustahtomme perusta. Itse asiassa sanat melkein suoraan omasta eduskuntavaalien ohjelmasta. Omassa ohjelmassani tai tavoitteissani totesin ennen eduskuntavaaleja näin ”Puolustusjärjestelmämme tulee tulevaisuudessakin perustua yleiseen ja yhtenäiseen asevelvollisuuteen ja korkeaan maanpuolustustahtoon. Maanpuolustusta on jatkuvasti kehitettävä arvioimalla laaja-alaisesti Suomen edun toteutuminen. Ajanmukaisesti, monipuolisesti ja tehokkaasti toimivat puolustusvoimat ovat kansallinen voimavara myös rauhan aikana. Nato-optio tulee säilyttää ja olla valmis myös käyttämään sitä, jos olosuhteet muuttuvat tavalla, joka ajankohtaistaa jäsenyyden. Kaikessa tapauksessa Nato-jäsenyys vaatii Suomessa varsin laajaa kansallista yhteisymmärrystä ja kansanäänestystä.” Olen edelleen tämän kaiken takana.

Vielä sen verran haluan palata eiliseenkin päivää, että hieman kommentoin kokouksessamme vierailleen Eduskunnan I varapuhemiehen keskustan Seppo Kääriäisen puheita. Vahvana demari-keskusta punamulta yhteistyön kannattajana ennen tunnettu Kääriäinen on kääntänyt kelkkansa täydellisesti. Oli mukava kuulla, että yhteistyö nykyhallituspohjalla on toiminut erinomaisesti ja Kääriäinen kuvasikin keskustaa ja kokoomusta maamme ainoiksi tulevaisuuspuolueiksi. Verratessaan kokoomusta ja demareita hallituskumppaneina Kääriäinen totesi, että SDP:n kanssa moni välttämätön nyt eteenpäin menevä uudistus ei olisi ollut mahdollista. Itse kysyin Kääriäiseltä myös keskusta-oikeisto -yhteistyöstä ja mahdollisuuksista sen jatkoon myös tulevaisuudesta. Minusta on nimittäin tärkeää, että SDP:n asema hallitusvalitsijana on nyt murrettu ja keskustan ja kokoomuksen välillä vallitsee hyvä ja luottavainen ilmapiiri. Minusta tulevaisuudessa riittää, että keskusta-oikeistolla on eduskunnassa enemmistö – tällöin sinivihreän hallituspohjan tulee olla myös tulevaisuuden hallituspohja. On erikoista, että vasemmisto on voinut hallita maatamme näin pitkään, kun katsoo puolueiden kannatuksia vuosia taaksekin päin. Toisaalta on erikoista, että tällaisessa maassa on ollut vasemmistosta tuleva presidentti aina 80-luvun alusta alkaen. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että luottamus keskusta-oikeiston välillä toimii ja tulemme saamaan maahamme seuraavissa vaaleissa keskusta-oikeistosta nousevan presidentin. Näin uskon ja toivon.

Niin mitä Kääriäinen totesi. Totesi, että sinivihreän hallitusyhteistyön jatkuminen edellyttää sekä kokoomuksen että keskustan menestymistä myös vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Kääriäinen piti tätä täysin mahdollisena, kuten minäkin. Minä jopa toivottavana – uskon, että niin Kääriäinenkin 🙂

No nyt hallituskausi vasta alussa ja on varmasti totta sekin, että myös tiukkoja paikkoja tulee. Kääriäinen totesi, että totisia paikkoja tai hänen sanoin hankauspaikkoja voi tulla alueellisesta tasa-arvosta huolehtisen suhteen mm. tiemäärärahoissa, sosiaaliturvauudistuksesta perusturva mukaan lukien sekä mahdollisesti myös turvallisuuspoliittisista ratkaisuista. Uskon kuitenkin, että yhteinen tahto paremmasta Suomesta – välittävästä ja vastuullisesta Suomesta – auttaa yli niidenkin.

Polttoainekysymyskin oli tänään esillä. Asia ratkeaa loppuviikosta. Minun ajatukseni siitä varsin selkeät ja toivon, että asia ratkeaa ympäristön ja kuljetuksen kannalta myönteisellä tavalla. Ymmärrän toki senkin, että tämäkin ratkaisu on neljän hallituspuolueen yhteinen ratkaisu ja siinä mahdollisesti joudutaan kompromissejä tekemään. Kantaani GMO-rehulla eli geenimuunnellulla rehulla tuotettujen elintarvikkeiden suhteen on myös kysytty. Laitoin suoraankin vastausta, mutta kerrottakoon näkemykseni nyt tässäkin. Minusta meillä kuluttajilla on täysi oikeus tietää ruokamme alkuperä ja minusta olisi järkevää, että GMO-merkintä tulisi voimaan koko EU:n alueella. Minä tutkin nytkin aina hyvin tarkkaan tuotteiden tuoteselosteita. Itse en sokerista välitä ja sitä tutkin. Se ei ole vaarallista, mutta kun en halua syödä niin mielelläni sen mukaan toimin. Samaa periaatetta voisi noudattaa GMO:nkin suhteen. Olen asiaa selvittänyt ja en ole yksiselitteistä kantaa löytänyt siihen onko ja jos on niin kuinka vaarallista tai turvallista GMO-rehulla kasvatetun eläimen syöminen on. En ole löytänyt yksiselitteistä tietoa GMO:n vaikutuksesta sitä syöviin eläimiin ja sitä kautta ihmisiin jne. Siksi minä voisin ainakin valita ruuan minkä turvallisuuden tiedän – ei olisi siis pakko syödä sitä mitä ei halua. Terveellinen ruoka lähtökohtanani niin miksi ei myös puhdaskin? Eli minusta meidän on saatava tietää, mikäli elintarvikkeen tuotannossa on käytetty geenimuunneltua rehua.

Itseasiassa kotikuntani Loppi teki ensimmäisenä suomalaiskuntana päätöksen hankkia ainoastaan GMO-vapaita ruokia ja raaka-aineita kouluihin ja keskuskeittiöön. Päätös syntyi aikanaan yksimielisesti silloisen valtuutetun Asko Ali-Marttilan aloitteen kautta. Olimme silloin edelläkävijöitä ja minusta maamme voisi olla nyt muutenkin GMO-saralla esimerkkinä muille.

No tulipahan taas tuntoja ja ajatuksia kerrottua. Nyt kuitenkin peiton alle. Jos huomenna kunnossa niin olen luvannut mennä koulumme yleisurheilun GP-kisoihin ja myös piipahtamaan A-killan Lopen uuden Koivumäen talon avajaisiin. Illalla vielä piirihallitus ja toivottavasti myös ratsastustunti. Katsotaan miehen kunto.

Kommentit