Torstai, 30.07.2009

Blogi, torstaina 30.07.2009

Kollegoistani sastamalalainen Arto Satonen esitti eilen, että alle 25-vuotiaiden työllistämisen edesauttamiseksi käyttöönotettaisiin matalapalkkatuki. Olen täysin samaa mieltä jälleen Arton kanssa ja olisi hyvinkin todennäköistä, että pienemmillä sivukuluilla saisimme yritykset palkkaamaan nuoria ja toisaalta myös jatkamaan jo nyt olemassa olevia työsuhteita. Nuorten työllistyminen suoraan opiskelujen jälkeen olisi erittäin tärkeää monen elämänpituisen tylöurankin kannalta ja vastaavasti kehono alku muutaman vuoden työttömyydellä voi olla koko työuran ja elämänkin kannalta kohtalokas.

Olen siis ehdottoman valmis tukemaan tässä tilanteessa hyvinä aikoina poistetun nuorten matalapalkkatuen palauttamista pikaisesti käyttöön. Silloin kun tuo matalapalkkatuki poistettiin oli tilanne sellainen, että tuelle ei ollut tässä mielessä tarvetta ja suurempi uhka oli syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Raha siirrettiinkin silloin sinne. Mutta nyt tarvetta olisi kummassakin ja tämä kortti pitäisi ottaa nyt uudestaan käteen. Matalapalkkatukihan on toiminut erittäin hyvin myös yli 54-vuotiaiden kohdalla ja nyt se on syytä hyödyntää myös nuorten kohdalla.

Toinen selkeä huolenaihe meillä on kuntatalous. Kunnat niin rakenteitaan ja palveluitaan uudistaneet kuin vielä uudistusten kanssa vastaanlaittavat ovat erittäin kovilla tämän taantuman kanssa. Minusta olisi nyt tärkeää varmistaa, että peruspalvelut voidaan tuottaa jokaisessa kunnassa myös ensi vuonna ja se tullee vaatimaan velanottoa kunnilta, mutta myös kädenojennusta valtiolta. Tähän on varmasti palattava vielä budjetinteon seuraavissa vaiheissa. Mutta samaan aikaan on kuitenkin muistettava se, että palvelurakenteita pitää uudistaa ja toimia niin, että elinvoimaisuus on mahdollista myös huomenna kun ikärakenteemme muuttuu jyrkästi. Tämä taantuma nyt vain pahentaa ja vaikeuttaa tätä työtä.

Nyt aamu siis Lopella. Kello kahdeksan ja kohta töihin ja sitten päivällä Jyväskylää kohden.

Nyt jo Jyväskylässä ja upeassa kesäsäässä odottelemme Neste Oil Rallyn alkua. Kaikki näyttää olevan valmista suomalaisjuhlalle. Illalla on tarkoitus suunnistaa kilpailun avauserikoiskokeelle Killerin raviradalle ja huomenna sitten metsään.

Olen mielenkiinnolla tänään seurannut opposition kritiikkiä ensi vuoden budjettiesitystä kohtaan. Erikoiseksi kritiikin tekee se, että valitetaan ja moititaan sitä, että kuntatalouteen ei ohjata lisää rahaa ja samaan aikaan moititaan sitä, että otetaan lisä velkaa. On äärimmäisen vaikea ymmärtää miten tämä yhtälö olisi ratkaistavissa. Odottaisinkin Urpilaiselta ja muilta sitten selkeitä vaihtoehtoja painotuksissa jos toisin halutaan toimia. Ehkä ainoa aiheellinen pohdinta on tullut meidän omista riveistä, kun Ben Zyskowicz ehdotti ruuan alv:n alennuksen siirtämistä ja kyseisen noin 500 miljoonan euron käyttöä nuorten hyväksi sekä työllisyystoimiin. Tänään Ben sai tukea valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailakselta, joka totesi, että ei hänkään laskisi ruoan arvonlisäveroa hallituksen suunnittelemalla tavalla.

Olen Sailaksen kanssa samaa mieltä siitä, että tämä nyt päätetty ruuan alv:n lasku on erityisen ongelmainen juuri kauppa ja ravintolaruokien suhteessa. Eli lokakuun alusta voidaan jos tämä alv alennus toteutetaan kaupoissa myydä myös palvelutiskin valmiita ruokia 12 prosentin arvonlisäverolla, kun samaan aikaan seinän takana toimiva ravintola joutuu maksamaan vastaavasta ruuasta 22 prosenttia veroa. Minusta tämä on kestämätön tilanne ja ruuan alv pitäisi olla sama kaupoissa ja ravintoloissa. Enkä usko, että ravintolaruuan alvin lasku 12 prosenttiin olisi nyt mahdollista. Asiaa on syytä vielä vakavasti pohtia. Ja pohtia myös sitä mitä kaikkea 500 miljoonalla vuositasolla voitaisiin tehdä nuorten ja työllisyyden hyväksi jos alennuksen siirtoon kuitenkin päädyttäisiin. Itse olisin valmis tätä vielä kerran miettimään.

Mutta palailen täällä aiheisiin viikonlopun aikana, kun tapahtumat MM-rallissamme alkavat ja jos muutenkin kerrottavaa tai kommentoitavaa ilmenee. Päivittäin kuitenkin.

Kommentit