Torstai, 30.06.2011

Blogi, torstaina 30.06.2011

Kesäkuun viimeinen. Päivä jolloin Tommy Tabermann nukkui pois. Kesä jona olimme sopineet tapaavamme Tommyn mökillä jäi tulematta. Ja paljon muuta jäi kesken. Mutta muistot elävät ja upean miehen elämäntyö.

Tommyn viimeiseksi jäänyt puheenvuoro oli kuin testamentti meille. Se meni näin:0

”Herra puhemies! Mitä on luominen? Luominen on suomennettuna maailman parantamista. Luova ihminen on se portti, jonka kautta maailmaan tulee jotakin uutta jaettavaksi, jotakin sellaista, joka tuo iloa, nautintoa, helpotusta ja hyötyä. Ilman luovia yksilöitä, luovaa eliittiä suoraan sanoen, ei synny innovaatioita, ei koneita, ei laitteita, ei sävellyksiä, ei kirjoja, ei oivalluksia, sellaisia, jotka säästävät sekä ihmistä että luontoa. Mutta nämä luovuuden etulinjan soturit eivät synny tyhjästä eivätkä missä tahansa olosuhteissa. Vanha myytti siitä, että luovuus syntyy vain tuskalla ja hiellä ja mahdollisimman karussa ja vaikeassa ympäristössä, on sekä järjetön että tuhoisa. Kysymys kuuluu: Kuinka monta luovaa lahjakkuutta vihamielinen ja suvaitsematon ympäristö on vuosien ja vuosikymmenten saatossa tukahduttanut tai jopa tappanut? Kuinka monta aariaa on jäänyt säveltämättä ja laulamatta ja kuinka monta konetta ja lääkettä keksimättä vain siksi, että niin moni lapsi, nuori tai jopa aikuinen ei ole saanut osakseen kannustusta ja muita luovuuden eväitä?

Kaikki maailmassa koottu olennainen tutkimustieto todistaa, että siellä, missä on eniten suvaitsevaisuutta, on myös eniten luovuutta ja uusia innovaatioita ja samalla myös voimakkain taloudellinen kasvu. Suvaitsevaisuus ei merkitse vain sitä, että siedämme erilaisuutta, eri ihonvärejä, eri kulttuureja, erilaisia elämäntapoja ja mielipiteitä. Ei, se merkitsee ennen kaikkea sitä, että ymmärrämme moninaisuuden arvon, iloitsemme siitä, annamme sen synnyttää ristisiitoksilla uusia lajeja, uusia kukoistavia tarhoja.

Herra puhemies! Tulevaisuudessa Suomen leipä syntyy, niin kuin moni puhuja on tässä jo todennut, yhä suuremmassa määrin luovuuden hedelmistä. Jo sylissämme parkuva finanssikriisi viestii siitä, että hengestä ja laulusta leivotaan tulevaisuuden leipä. Siis käsi sydämelle, olemmeko valmiit muutokseen, olemmeko se sivistynyt ja suvaitsevainen Suomi, jota huomisen hyvinvointi vaatii, vai olemmeko se nurja, vihamielinen, kyräilevä ja suvaitsematon Suomi, joka jää maailman pöydän alle tappelemaan murusista. On harhaa kuvitella, että kovista ajoista ja kovista paikoista selvitään kovilla asenteilla ja kovilla otteilla. Kovat särkyvät, murenevat palasiksi ja kaatuvat ryminällä, mutta ymmärtäväiset ja joustavat selviävät kuivin jaloin ja hymy huulilla.

Herra puhemies! Luovuus ei ole vain luovan eliitin etuoikeus. Luovuus on ja sen tulee olla entistä enemmän jokamiehenoikeus. Siksi sekä kodeissa että tarhoissa, kouluissa, oppilaitoksissa ja myös työpaikoilla on tuettava kaikkea, mikä kannustaa luovaa henkeä. Se on suuri kansallinen hyvinvointimissio.

Toistan vielä kerran: ilman suvaitsevaisuutta ei ole luovuutta, se on kerta kaikkiaan ja yksinkertaisesti meidän kansallinen kohtalonkysymyksemme.”

Siinä meille mietittävää. Tiekirjaa…

Nyt kuitenkin itse suunnattava eduskuntaa kohden. Koskaan ei tiedä koska itse pitää viimeisen puheenvuoron siksi elämää pitää elää ja työtä tehdä suurella sydämellä.

Tänään äänestämme Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelmasta ja hallituksen luottamuksesta. Sen jälkeen aloitamme uuden keskustelurumban ja aiheena silloin kuluvan vuoden toinen lisätalousarvio, joka tuo merkittävästi lisää rahaa nuorisotyöttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon. Tämä onkin meidän yksi kärkihanke nyt alkaneella hallituskaudella.

Äänestys takana ja hallitus sai vankan luottamuslauseen eduskunnassa. Myös valiokunnat jo ohi ja nyt vielä lyhyt istunto työllisyyslisätalouarvion parissa. Sitten suuntaammekin Takarivin Taavien kanssa kevään päättäjäisiin. Meillä upea ja vahva ystäväjoukko eduskunnan takapenkissä jo toista nelivuotiskautta ja tavan mukaan kevätistuntokauden päätteeksi istahdamme yhdessä alas. Huomenna sitten palataan vielä työn ääreen eduskunnassa ja viimeiset äänestykset.

 

 

Kommentit