Keskiviikko, 29.06.2011

Blogi, keskiviikkona 29.06.2011

Aikainen herätys eilisen myöhäisen eduskunnan istunnon päätteeksi on mannaa. Tämä viikko siis talolla supertiukka kun samaan aikaan käsittelyssä uuden hallituksen hallitusohjelma ja tämän vuoden toinen lisätalousarvio, joka kohdennetaan nyt työttömyyden ja erityisesti nuorisotyöttömyyden hoitoon. Näiden parissa siis tämä kevätistuntokauden viimeinen viikko menee. Nyt kuitenkin aamupalaa ja sitten eduskuntaan. Aamulla muuta muu kokous mm. hevosasioiden ja ulkopolitiikan parissa. Mutta sitten istuntoon.

Kello 23.45 ja juuri eduskunnasta kämpille. Hallitusohjelman käsittely saatiin hetki sitten loppuun ja isoimman mylleryksen aiheutti eiliseen tapaan ei oppositio vaan hallituspuolue vasemmistoliitto. Vasemmiston rivit rakoilevat pahan kerran ja tänään jälleen kaksi ryhmän jäsentä kapioi hallitusta vastaan ja esittivät peräti epäluottamusta uudelle hallitukselle. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäen tilanne on siis äärimmäisen tukala ja on mielenkiintoista nähdä miten Arhinmäki ongelmansa ratkaisee. Onko helppoin ratkaisu miesten erottaminen eduskuntaryhmästä vai peräti puolueesta niin kuin hetki sitten jo joku lehti netissä uumoili. Huomenna näemme.

Muuten keskustelu odotetun vaisua. Perussuomalaiset lähes loistivat poissaolollaan salista ja keskustankin oppositiojuna yskii pahan kerran. Toisaalta ymmärrän sen kun puolueella takana pitkä hallitustaival ja nyt jatkamme hyvinkin samaa politiikkaa monessa asiassa. 

Päivän ykkösuutinen olikin Kreikan parlamentin tiukka äänestys maan säästötoimista. Muutaman äänen turvin siellä hyväksyttiin illansuussa mittava talouden tasapainottamispaketti ja samalla pelastettiin maa välittömältä vararikolta ja myös koko Eurooppa uudelta talouskriisiltä ja Suomin toistuvalta lamalta. Eduskunnassa oli sanoisinko aikalailla helpottunut olo kaikkien vastuullisten puolueiden keskuudessa. Perussuomalaisia tilanne näytti lähinnä harmittavan ja en todellakaan ymmärrä miten joku suomalainen voi niin ajatella. Todennäköisesti vain täydellisen ymmärtämättömänä sillä Kreikan ei-vastaus olisi ollut julmaa kyytiä Suomellekin. Uusi lama olisi vienyt maamme todella pahaan tilanteeseen ja nyt tehtävä leikkaus- ja talouden tasapainottaminen olisi ollut sen edessä vasta lastenleikkiä. Onneksi nyt näin ja toivotaan, että jatkossakin onnistumme näissä. On toki olemassa iso vaara, että kokonaisuus romahtaa, mutta sitä en toivo tapahtuvan. Sen estämiseksi pitää tehdä kaikki mahdollinen.

Mutta nyt siis puheet pidetty. Itse puhuin useamman puheenvuoron käsittellen mm. Hämeen tiehankkeita ja pääradan välityskykyä sekä talouden suurta kuvaa, sivistyspolitiikkaa ja viimeiseksi sitten vielä oman puheenvuoron liikunnasta ja urheilusta mistä ei tainnut kukaan muu koko viikkona puhuakaan. Niinpä.

 

Kommentit