Tiistai, 28.06.2011

Blogi, tiistaina 28.06.2011

Tänään on yksi elämäni kokoomuslaisimmista päivistä. Uskallan sen teille luvata. 24 vuoden tauon jälkeen kokoomuslainen pääministeri esittelee eduskunnassa uuden hallituksen ohjelman. Ja tänään parin tunnin päästä Sauli Niinistö kertoo asettuvansa presidenttiehdokkaaksi ensi vuoden vaalein. Tuplavoiton päivä.

Mutta nyt siis auton nokka Loppijärven rannalta Helsinkiä kohden. Eduskunnassa täysi työpäivä ja tiukka viikko edessä ja istumista ja puhumista riittää. Aloitetaan tänään ulkoasiainvaliokunnan kokoukselle mihin saamme kuultavaksi ensimmäistä kertaa kokoomuslaisen pääministerin. Katainen tulee puhumaan Eurooppaneuvoston kokouksen aiheista mm. Kroatiasta ja Välimeren ympärysmaiden tilanteesta puolin ja toisin.

Kello 15.30 ja hetkeksi kahville huoneeseen. Uskomaton vauhti ollut päällä ja todellakin mielenkiintoinen päivä. Sauli Niinistön ilmoitus lähdöstä presidenttikisaan on noussut odotetusti päivän ykkösuutiseksi. Kokoomus tuplaa on hehkuteltu monessa paikassa ja monissa medioissa eikä todellakaan syyttä. Aikalailla päivää kuvaava on Pekka Ervastin kirjoitus Suomen Kuvalehdessä Kokoomuksen GrandSlamistä.

Mutta tätä kokoomuslaista päivää juhlistatte parhaiten liittymällä jo tänään presidentin tekijöiksi osoitteessa: www.niinisto.fi.

Kello 23.47 ja kotona. Täysistunto venyi tänään pitkään ja halusin nyt hallitusohjelmakeskustelun ja lisätalousarviokeskustelun olla loppuun asti. Eihän meitä montaa ollut, mutta hyvää keskustelua ja erityisesti arvostin sitä, että paikalla myös hyvin hallituksemme ministereitä. Ja muuten arvostusta ansaitsee myös uusi työministeri Lauri Ihalainenkin joka ison salin edessä myönsi viime viikolla sekoittaneensa asioita Ylen A-Studiossa lupaillessaan 100 miljoonan euron lisäbudjettia työllisyyteen. Tänään itse kyselin, että nyt kun tuli 28 miljoonaa niin koska loppu tulee. Ei tule vaan Ihalainen myönsi sekoittaneensa ensi vuoden lisärahat tämän vuoden lisätalousarvioon. On hienoa, että virheet uskalletaan myöntään eikä aina selitetä asiaa jotenkin. Sekun ei yleensä onnistu.

Nyt siis 28 miljoonan euron lisäbudjetti pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorisotyöttömyyden hoitoon tälle kesälle ja samasta myös rahaa Nokian irtisanomisista kärsineille alueille. Niin kuin salissa tänään totesinkin niin on hienoa, että Jyrki Kataisen hallitus on ottanut nyt työttömyyden hoitoon aivan uudenlaisen vaihteen. Kun se nyt vaan on niin että työ se on parasta sosiaaliturvaa kaikille. Toivotaan, että saavutamme kovat työllisyys ja työttömyyden alentamistavoitteemme tällä hallituskaudella sillä ne ovat aikalailla elinehto kun haluamme turvata hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuudessakin.

Merkillepantavaa päivän hallitusohjelmakeskustelussa oli opposition täydellinen vaisuus. Mauri Pekkarinen jätti ryhmäpuheenjohtajavaalissa voittaneen Kimmo Tiilikaisen salissa ilman taustatukea ja sen kyllä huomasi. Keskustan oppositioalku yski pahan kerran. Ei ole ollut helppo myöntää sitä, että suurimman puolueen asema vaihtuikin vaaleissa pienimmän oppositiopuolueen nutuksi. Mutta vielä tätäkin vaisumpi oli perussuomalaisten avaus. Ryhmäjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner piti lattean miljoonalisäyksiä vaativan puheenvuoron, joka ei nojannut minkäänlaiseen totuusperään ja jäikin näinollen sen suurempaa kommentoitia salissakin. Kun opposition toiminta oli tätä tasoa ei saliin tullut päivän aikana oikeastaan minkäänmoista latausta ja keskusteluviristystä ja jäinkin jo miettimään kuinka kauan keskustassa tätä katsellaan. Astuuko Pekkarinen valokeilaan jo tulevana syksynä? Näin uskon. Perussuomalaisilla ei ole myöskään muuta vaihtoehtoa kuin keskittää näkyvyys Timo Soinin varaan. Hartioiden leventäjiä ei isoksi kasvaneesta ryhmästä näytä löytyvän. Puolue on syntynyt Timo Soinin varaan ja siihen se näyttää myös tulevaisuudessakin nojaavan. Mutta demokratian kannalta toivon, että saamme maahan myös toimivan opposition vaikka jako onkin hieman epäreilu 6-2. 

Kello nyt jo kohta siis puolenyön ja aika kiittää tästä Kokoomuksen supertiistaista. Hieno päivä ja tästä on hyvä jatkaa. 

Kommentit