Torstai, 29.09.2011

Blogi, torstaina 29.09.2011

Hyviä uutisia Lopen Launosiin. Eilen sain tiedon, että työmme tuottaa tulosta ja saamme vuosien odotuksen jälkeen ensi vuonna työnalle ns. Puustellin risteyksen remontin. Kyse siis Kantatie 54:n ja Nyynäisten-Vähikkälän-tien risteyksestä ja paikkaan tehdään nyt kevyenliikenteen alikulku mm. koululaisia ja muita asukkaita varten sekä uusi liittymä Jylhäkummun kauppa-alueelle siis mm. Säästö-Kareille. Vanhakin Esson tai nykyisin ST1:s risteys toki jää käyttöön, mutta toinen liittymä tuo turvallisuutta niin asiakkaille kuin ennen muuta alueen suurille kuljetusautoille. Toivotaan, että kaikki menee nyt eteenpäin ilman ongelmia ja remontti saadaan alkuun heti lumien sulettua keväällä. Jo olisi aikakin.

Tänään eduskunnassa jatkamme keskustelua kuntien lähidemokratiasta ja lähipalveluista. Ja mahtuuhan sitä päivää ympäristövaliokunnan ilmastoseminaarikin ja myös työvaliokunta ja eduskuntaryhmänkin kokous. Palaan aiheisiin päivän mittaan.

Ympäristövaliokunnan aamuinen seminaari ilmastonmuutosasian parissa oli enemmän kuin mielenkiintoinen. Huippuluokan asiantuntijoita ja paljon pohdittavaa. Tällaiset seminaarit antavat aina todella paljon ja jäsentävät hyvin myös näitä isoja asioita ja hieman aina eri tulokulmistakin. Aihe nimittäin sellainen, että se tulee puhuttamaan ja työllistämään varmasti tästä aina hamaan maailman tappiin.

Päivällä ei valiokuntia tänään ollutkaan ja vain yksi tapaaminen yhden opiskelijan kanssa liittyen hänen opintoihinsa. Aiheena keskustelussamme hallitusohjelman kuntaosio eli samat teemat kuin istunnossakin välikysymyksen kanssa. Lähipalvelut, lähidemokratia, valtion ja kuntien välinen työnjako jne. Sitten vain työvaliokunta eduskunnan keskeneräisten asioiden parissa ja ryhmäkokous ja kyselytunti. Kyselytunnin jälkeen vielä jatkoimme keskustelua keskustan välikysymyksestä. Omassa puheenvuorossani vain totesin, että ainakaan itse en keskustalaista Paras-hanketta enää kaipaile. Ainakin nimittäin meidän seutukunnalla ja maakunnassa laajemminkin se oli nimenomaan pakolla synnyttämässä erikoisia hallintohimmeleitä ja hajottamassa vuosikymmenten aitoa kuntayhteistyötä. Tämä pakko näytti keskustalta täydellisesti unohtuneen. Paras-laki nimittäin ei jättänyt kunnille mitään harkinnan varaa vaan olisi toteutuessaan pakottanut kaikki alle 20 000 asukkaan kunnat luopumaan noin 60 prosentista päätäntävallastaan ja myös rahoistaan yhteisten kuntayhtymien ja isäntäkuntien nimiin. Se olisi ollut surullista menoa lähipalveluille ja ennen muuta myös lähidemokratialle. Toivotaan, että nyt saamme aikaan sellaisen uudistuksen jossa pystymme aidosto turvaamaan lähipalvelut tulevaisuudessakin ja nimenomaan niin, että palvelurakenteesta päätökset tehdään jatkossa aina vaaleilla valituissa kunnanvaltuustoissa. Kuntayhtymiin ja yhtiöihin sekä liikelaitoksiin ei kuntien päätösvaltaa ja rahoja pidä enää kätkeä.

No vaisuksi jäi siis keskustan välikysymys lähipalveluista ja lähidemokratiasta. Itseasiassa jo siksikin, että kuntauudistuksessa on juuri tästä ja niiden turvaamisesta kyse. Päivän kiivain keskustelu tai purkaus nähtiikin aivan muun asian tiimoilta. Kyselytunnilla kun keskustan Mauri Pekkarinen intoutui arvostelemaan kovin sanoin Suomen ehdokasta EU:n tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi. Pekkarinen näytti kovasti haluavan tehtävään nimenomaan keskustalaisen henkilön ja muiden puolueiden esityksen pahin vika näyttikin olleen juuri nimenomaan vain keskustan jäsenkirjan puuttuminen. Sellaista peliä tällä kertaa.

 

Kommentit