Torstai, 29.04.2010

Blogi, torstaina 29.04.2010

Neste Oilin toimitusjohtajaa Matti Lievonen nosti jokin aika sitten esille sen tosiasian miten vahvasti Suomessa panostetaan korkeatasoiseen tuotekehitykseen. Esimerkiksi yksin NesteOil sijoittaa tutkimukseen 1000 työntekijän panoksen. Se on valtava satsaus tulevaisuuteen kun tiedämme, että yritys työllistää kaiken kaikkiaan noin 5 000 työntekijää. Tavoite on yksiselitteisen ja erittäin vaikea ja haastava. NesteOil haluaa valmistaa entistä huonommasta raaka-aineesta entistä parempaa huippuluokan polttoainetta. Yksi esimerkki tästä osaamisesta on jo kehitetty NExBTL-biodiesel, mutta nyt yhtiö on ottamassa seuraavan vielä suuremman askeleen. Tavoitteena on 100% NExBTL, joka ei siis sisällä enää lainkaan öljyä. Uutta uusiutuvaan perustuvaa polttoaineitta on jo kokeiltu mm. raskaassa liineteessä ja nyt testaus alkaa myös henkilöautoilla. Kyseinen NExBTL siis valmistetaan sertifioidusta palmuöljystä ja elintarviketeollisuuden jäterasvoista, mutta raaka-ainepohjaa on tarkoitus laajentaa merkittävästi oman laajan tutkimustyön kautta. Tavoitteena hyödyntää mm. syötäväksi kelpaamattomat kasviöljyt, mikrobit, levät ja tietenkin puun ja biomassan kaasutus. Ja lisäksi kaksi salaista tutkimuslinjaa.

Haluan vielä painottaa, että Neste Oil sitoutunut käyttämään pelkästään sertifioitua palmuöljyä. Neste Oil on siis edelläkävijä kestävästi tuotettujen biopolttoaineiden raaka-aineiden käyttäjänä ja yhtiö edellyttää palmuöljytoimittajiltaan ns. RSPO:n eli Roundtable on Sustainable Palm Oil-jäsenyyttä ja myös sitoutumista kestävän kehityksen periaatteisiin ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.

Ja varmaa on sekin, että uusiutuvista lähteistä valmistetun polttoaineen osuuden määrä kasvaa merkittävästi tulevaisuudessa. Jopa 10 %:iin liikenteen energiasta jo vuoteen 2020 mennessä ja olen varma, että vastuullisesti tuotetuilla biopolttoaineilla on merkittävä rooli Euroopan liikennepäästöjen vähentämisessä. Liikenne on nimittäin yksi iso tekijä ilmastonmuutoksessa. Esimerkiksi sen osuus EU:n CO2-päästöistä on yli 20 % ja meillä Suomessakin 18 %. Tarvitsemme siis rohkeita ja oikeita askelia tässäkin työssä. Vastuullisuus on kaikkea ohjaava määre. Ja itse seuraavan suurella mielenkiinnolla myös ST1:sen kotitalouksien biojäätteestä polttoainetta tekevän Hämeenlinnan tehtaan valmistumista. Pian sekin jo edelläkävijänä Euroopassa. Raaka-aineena St1:n bioetanolissa käytetään siis elintarviketeollisuuden biojätettä ja nyt siis jatkossa myös kotitalouksien ja kauppojen erilliskerättyä biojätettä. Flexifuel-autot ja tämä RE85 auttavat osaltaan kasvattamaan biopolttoaineiden osuutta liikenteessä ja ehdottomasti totta, että kaikki mahdolliset vastuulliset keinot tarvitaan, jotta vaadittu 10% uusiutuvan energian osuus täyttyisi.

Tänään keskustelemme mm. tästä aiheesta aamun kokouksessa. Sitten ympäristövaliokunta ja sivistysvaliokunta jne. Mielenkiintoinen päivä siis tulevaisuuden parissa edessä. Illalla sitten Espoon Teatteriin, mutta palataan siihen myöhemmin. Sitä ennen ehtii tapahtua niin monenlaista.

Eilen illalla myös päätökseen unelmajääkiekkofinaalisarja. TPS palasi pitkän tauon jälkeen historiallisella rytinällä mestariksi. Onnea Tepsille ja Turulle, mutta upea oli myös HPK:n kausi. Jos ei kukaan oikein uskonut Tepsin mestaruuteen niin yhtä ison yllätyksen ja kasvun teki myös Kerho tällä kaudella. Paluu voittajajoukkueeksi ja ensi vuonna varmasti jälleen mukana kärkikahinassa. Onnea siis myös Kerholle ja monelle ystävälle tässä joukkueessa. Nyt kohti MM-lätkää… ja minä siis ensimmäiseen päivän kokoukseen.

…..

Hallitus sai tänään vahvan luottamuksen välikysymysäänestyksessä. Ainoa mikä hieman ihmetytti oli jälleen muutamien kansanedustajien poissaolo salista tärkeän äänestyksen aikaan. No pääasia, että tarpeeksi kansanedustajia myös hallituspuolueista oli paikalla ja työ voi jatkua. Päivään on tänään mahtunut nippu ns. valmistavia keskusteluja niin ympäristö- kuin sivistysvaliokunnassakin. Mm. kaivoslaki ja sivin puolella perusopetuslain uudistaminen erityisopetusta koskien on siis näin loppusilauksessa. Tarkoitus saada asiat isoon saliin jo tässä lähiviikkoina. Ensi viikolla valiokunnissa mm. nämä työt päätökseen. Tätä kaikkea ennen kävin Espoossa aamulla kokouksessa missä esillä oli siis vahvasti liikenteen tulevaisuuden polttoaineet. Aihe onkin keskusteluttanut paljonkin ja itse uskon, että tällä saralla osaamisestamme voi vielä tulla vientitavaraakin. Vahvaa osaamista usealla eri toimijalla.

Mutta nyt sitten jo kyselytuntikin takana ja myös ryhmäkokous. Kyselytunnin erikoisin tapahtumasarja nähtiin kun SDP:n Eero Heinäluoma toisti kohutun mielipiteensä maahanmuuttajista jotka tekevät työtä Suomessa. Ben Zyskowicz totesikin Heinäluoman vastustavan juuri väärää. Zyskowicz totesi, että ”edustaja Heinäluoma kantaa huolta siitä, että maahanmuuttajat tekevät Suomessa työtä. Minä taas kannan huolta siitä, että maahanmuuttajat eivät tee Suomessa työtä”. Voi sanoa, että jälleen kerran osui ja upposi. Ei aivan siis Zyckowiczin tasolle ole Heinäluoma vielä noussut.

Zyskowicz totesikin lopuksi, että ”olemme siis edustaja Heinäluoman kanssa täysin päinvastaislla kannoilla. Ei meillä työperäinen maahanmuutto ole ongelma, vaan ongelma on etuusperäinen maahanmuutto.”

Toivotaan, että SDP:kin siis palaa asiaan. On ollut hämmentävää lukea lehti toisensa jälkeen miten SDP:n omatkin vahvat vaikuttajat ovat irtaantuneet Heinäluoman linjasta ja näyttää siltä, että enää sen takana on vain hän ja puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Tänään myös presidentti Tarja Halonen kehotti suvaitsevaisuuteen. Halonen antoikin kovaa kritiikkiä toteamalla, että on ”kaksi eri asiaa käsitellä ihmisiä pelkästään työvoimana – ja alleviivaan sanaa pelkästään työvoimana – tai käsitellä heitä ihmisinä, jotka ovat sekä lapsia, työikäisiä ja sitten vanhuksia – ja nähdä yhtä aikaa nämä kaikki ulottuvuudet heissä”.

….

Kello jo muutaman minuutin yli puolenyön. Eli hyvää vappuaattoa teille kaikille. Juuri ajelin Helsingistä kotiin. Ilta siis tänään Mäkelän Jukan ja sivistysvaliokunnan väen kanssa Espoon Teatterissa. Menin suurin odotuksin katsomaan Juha Jokela Esitystaloutta ja täytyy todeta, että en pettynyt. 3,5 tuntia meni muutamaan hieman pitkähköä kohtausta lukuunottamatta erinomaisen vauhdikkaasti ja Jokelan kynä oli erinomaisen terävä. Esitystä kuvattiin lauseella ”Huima satiiri politiikasta ja bisneksestä – ja niiden esittämisestä” ja sitä näytelmä todenteolla oli. Voin lämpimästi suositella. Mutta nyt kello jo siis niin paljon, että nyt vain näin lyhyesti. Palaillaan. Yöt.

Kommentit