Keskiviikko, 28.04.2010

Blogi, keskiviikkona 28.04.2010

Aurinko herätti jo herätyskelloa aiemmin. Sellainen herätys on kyllä aina mieleen. Tänään aloitamme pirkanmaalaisten ja keski-suomalaisten kanssa päivän sisäministeriöstä. Tapaamme sisäministeri Anne Holmlundin ja aiheena luonnollisesti hätäkeskusuudistus. Katsotaan mitä siinä on tapahtunut, mitä on tehtävissä ja miten tilanne saadaan vakiintumaan. Tärkeintä siis korkeatasoisen palvelun turvaaminen koko Suomessa.

….

Ihmetys eilen istunnossa oli aikalailla suuri kun oppositio intoutui arvostelemaan jopa nyt toteuttamaamme takuueläkettä. Aivan oikein arvostelemaan takuueläkettä.

Hieman tuli sellainen olo, että harmittaakohan tässä nyt vasemmisto-oppositiota enemmän itse asia vai se, että kun eivät tätäkään itse hallitusvastuussa hoitaneet kuntoon. Nyt käsittelyyn tullut hallituksemme esitys takuueläkkeestä on ainutlaatuinen ja kauan odotettukin. Se nostaa pienimpiä eläkkeitä noin 100 eurolla kuussa eli 685 euroon. Asia etenee nyt valiokuntakäsittelyyn ja tarkoitus saada voimaan vielä tällä hallituskaudella vuoden 2011 alussa. Merkittäviä juttuja ja nämä nimenomaan osoittavat hallituksemme sosiaalista vastuuntuntoa.

Takuueläke siis tuo käyttöön uuden vähimmäiseläketason ja se nostaa erityisesti siis juuri pienituloisten naisten eläketuloa, sillä takuueläkkeen saajista arvioilta jopa 65 prosenttia on naisia. Tämän hetken mukaan takuueläkkeen saisi arviolta 120 000 henkilöä vuonna 2011 ja valtion menojen lisäys olisi vuodessa noin 111 miljoonaa euroa. Tänä vuonna vielä esimerkiksi yksin asuvan täysimääräinen kansaneläke on 584,13 euroa ja avio- tai avoliitossa asuvan 518,12 euroa kuukaudessa ja nyt tehdyn ratkaisun jälkeen vähintään tuon 685 euroa.

Vaikea siis ymmärtää miksi tällaistakin pitää vastustaa?

….

Työttömyys kiusaa edelleen maatamme kovalla kädellä. Kovimmalla kädellä juuri nuoria. Synkimmät työttömyysluvut tulemme varmasti näkemään keväällä kun nuoret valmistuvat oppilaitoksista. Tässä voisikin heittää yrityksiin haasteen – palkatkaa ainakin yksi nuori kesäksi. Pidetään siis Suomi liikkeessä näinkin.

Parempaan meillä ainakin uskotaan ja uskon itsekin. Olemme tehneet paljon tässä taantuman syvimpinä hetkinä pitääksemme juuri myllyt pyörimässä ja näyttää että tuloksetkin ovat varsin hyviä. Tuorein selvitys kertoo, että kuluttajien luottamus talouteen on tässä kuussa selvästi parempi vuoden takaiseen verrattuna. Ja jopa vahvempi kuin pitkällä ajalla keskimäärin. Nämä tulokset siis paljastuvat tuoreimmasta Tilastokeskuksen kuluttajabarometristä, jonka mukaan meidän kuluttajien luottamusindikaattori oli huhtikuussa 17,9. Maaliskuussa luku oli 15,4 ja helmikuussa 15,9 eli odotukset työttömyydestä ja maamme taloudesta paranivat siis merkittävästi. Itseasiassa uskokaa tai älkää niin tämän barometrin mukaan usko maamme talouteen on nyt vahvinta sitten vuoden 1994. Lähes 1400 henkilön haastattelututkimuksessa selvisi, että kuluttajien kuva omasta taloudestaan ja säästämismahdollisuuksista on ennallaan ja arviot omasta työttömyyden uhasta paranivat. Lisäksi ajankohtaa pidetään nyt hyvänä mm. lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle eli myllyjä halutaan näinkin pitää pystyssä ja päällä. Hyvä niin.

Mutta tuo kesätyöpaikkahaaste olisi nyt todellakin tarpeeseen. Kuinka moni sen voisi ottaa vastaan? Yksikin työpaikka nuorelle olisi nyt tärkeä.

….

Mutta nyt aamun lehdet ja matkaan. Kello jo hieman yli seitsemän.

….

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö puuttuu jälleen tärkeään asiaan. Hän vaatii nyt meitä kansanedustajia kertomaan avoimesti sidonnaisuutemme liittyen ydinvoimaan. Esille on noussut vakavia väitteitä kansanedustajien ”esteellisyyksistä” ja yksi esimerkki on asian eduskuntakäsittelystä vastaavan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari. Median mukaan Skinnari on samaan aikaan johtamassa ydinlupien eduskuntakäsittelyä ja istuu Lahti Energian hallituksen varapuheenjohtajana. Ja Lahti Energia on nimenomaan yksi Fennovoiman omistaja.

Lakihan on yksiselitteinen. Me kansanedustajat olemme jäävejä vain henkilökohtaisissa asioissa. Mutta olen Niinistön kanssa samaa mieltä, että kyllä näin isossa asiassa pitäisi pohtia jääviyttä hieman laajemminkin. Olisiko syytä jäävätä itsensä vaikka laki ei sitä vaatisikaan?

Tilannehan on nimittäin se, että hallitus esittää lupia TVO:lle eli Teollisuuden Voimalle ja juuri Fennovoimalle. Fortum taasen on jäämässä valtionyhtiönä ilman lupaa. Hallituksen esitys lisäydinvoimasta ja samalla myös tuo tärkein eli uusiutuvan energian lisääminen tulee eduskunnan täysistuntoon 11.5. Tulemme eduskunnassa äänestämään luvista jo mahdollisesti ennen juhannusta. Toivotaan, että valiokuntakäsittelyt etenevät asiallisesti ja ajallaan. Katsotaan miten kukin toimii.

Itse voin kertoa, että minulla ei tässäkään casessa ole jääviysongelmaa. En ole yhdenkään hakijan hallinnossa enkä omista yhtäkään kyseisistä yrityksistä en edes yhtä osaketta. En myöskään ole saanut missään vaaleissa koskaan vaalitukea yhdeltäkään hakijayritykseltä; en siis Fennovoimalta, en Fortumilta enkä Teollisuuden Voimalta. Enkä myöskään yhdeltäkään Fennovoiman omistajyritykseltä. Fennovoiman omistajapohja löytyy Fennovoiman omistajat. Eli se siitä minun osalta. Mutta toivotaan, että jokainen kansanedustaja kertoo sidonnaisuutensa ja/tai ne selvitetään vaikka varsinaisesta jääviydestä ei olisikaan kyse.

….

Tänään siis aamu Sisäministeriössä. Sisäministeri Anne Holmlund kävi tarkasti läpi hätäkeskusuudistuksen askeleet ja täytyy nyt todeta, että asia on ollut käsittelyssä niin eduskunnan hallintovaliokunnassa kuin myös aluejako hallituksessa missä se syntyi yksimielisenä. Siis keskusta, kokoomus, vihreät ja RKP ovat aluejaon hallituksessa hyväksyneet. Mutta itse toimipaikkojen päätökseen halusimme lisää tietoa ja ministeri ja ministeriön asiantuntijat kävivät ne läpi. Perustelu paikkojen valinnalle oli toimitilojen suuruus ja turvataso. Meillä Hämeessä ja Turussa vertailu kääntyi kuulemme Turkuun juuri toimitilojen suuruusvertailun kautta. Turvataso kuulemma Hämeenlinnassa ja Turussa sama.

Ratkaisu on siis tehty niin, että uutta tilaa ei rakennetta yhteenkään uuteen toimipaikkaan. Tämä minusta oli myös tärkeä tieto ja vahvistus. Ja pidän itse tärkeimpänä nyt sitä, että uudistus saadaan vietyä läpi niin, että turvallisuus ei missään vaiheessa pääse vaarantumaan. Tarvittaessa pitää on valmiutta myös siirtymäaikojen pidentämiseen.

Mutta uudistuksen taustoista on pakko todeta sen verran, että jos nyt uudistusta ei olisi tehty niin hätäkeskusten nykyverkon ylläpitoon olisi tarvittu 10 miljoonaa euroa pysyvänä lisäyksenä ja lisäksi vähintäänkin 10 miljoonaa kertaluontoisena panostuksena. Lisäksi uuden tekniikan käyttöönotto maksaa 2 miljooaa euroa yhtä toimipistettä kohden. Tämä uusi järjestelmä mm. osaltaa takaa sen, että jonoja ei pääse syntymään ja varsinaisen lähimmän hätäkeskuksen sijaan ”ruuhka-aikaan” puhelut pakkosyöttyvät muihin hätäkeskuksiin. Tämä varmasti järkevä uudistus. Ja on varmasti myös perusteltua tasata hieman alueita sillä nykymallissa hätäkeskusten vuotuiset vastausmäärät ovat kovinkin erilaisia. Aina 5000:sta puhelusta 10 000 puheluun. Jos uudessa kuuden hätäkeskuksen mallissa tätä pystytään tasaamaan niin hyvä. Mutta kaikkein tärkeintä on nyt taata toiminnan moitteettomuus ja turvallisuus läpi muutoksen.

Nyt jo takana myös valiokunnat ja hetkeksi Narinkkatorille ennen täysistuntoa. Päivä siis jatkuu.

….

Tänään tapaamisissa siis hieman motorsporttia ja myös hevosvoimia hevostenkin muodossa. Hieman kävimme läpi Ypäjän Hevosopiston nykytilannetta ja myös hevosenlannan polton etenemistä. Nyt sisällä sitten esitykseni mukainen rajoitetun jätteenpolton lupa ELY:ssä ja katsotaan miten tässä käy. Alkaa pikkuhiljaa usko mennä ympäristöministeri Paula Lehtomäkeen tämän asian suhteen. Mutta jos ELY:ssä järki voittaisi. Ensi kesäkuussa juuri ennen juhannusta sitten Ypäjällä rävähtää kun FinnDerdyssä Kyra Kyrklund esiintyy yhdessä mahtavan Maxin kanssa. Kannattaa ainakin lauantain gaalaillan liput varata heti miten. Jos haluatte ruotsinpuoliveriruuna Maxin nähdä tositoimissa kotimaassa. Lippuja on siis todellakin vähän myynnissä ja nyt ainakin vielä löytyy Lippupalvelusta tämän linkin alta: www.lippupalvelu.fi.

Mutta sitten täysistunoon ja tänään aiheena välikysymyskeskustelu.

….

Tänään saimme eduskunnassa peruspalveluministeri Paula Risikolta tärkeän lupauksen. Risikko totesi, että reumapotilaat ja heidän perheensä voivat luottaa siihen, että jatkossakin he saavat hyvää ja asianmukaista hoitoa ja kuntoutusta. Näin siis siitäkin huolimatta, että yksi yksityinen tuottaja Reumasairaala on lopettanut toimintansa. Risikon mukaan Reumasäätiön sairaalassa aiemmin hoitoa saaneet potilaat hoidetaan jatkossa keskussairaaloissa sekä yliopistollisissa sairaaloissa. Kelan toiminnasta vastaa taasen ministeri Liisa Hyssälä. Myös Kelan kuntoutusasikkaiden tilanne on turvattu.

Vasemmisto-oppositio vaati, että valtion olisi pitänyt ryhtyä tukemaan reumasailaan jatkoa. Risikko kuitenkin totesi, että edes vaadittu 2 miljoonan euron avustus ei olisi turvannut sairaalan jatkoa eikä se olisi ollut kestävä ratkaisu. Itseasiassa tuo tuki olisi siirtänyt vain tilannetta kuukaudella eteenpäin. Jälleen olisi siis ollut edessä sama tilanne. Suurin syy tähän oli se, että sairaanhoitopiirit eivät enää ostaneet palveluita sieltä ja ei myöskään sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälältä oltu saatu varmistusta siitä, että Kelakaan palaisi sairaalan asiakkaaksi ja pelastamaan näin sen tulevaisuutta. Yksinkertaisesti tilanne oli siis se, että valtio ei voinut tuella pelastaa sairaalaan pysyvästi. Itseasiassa valtion tukea ei edes voi myöntää tappiollisen yritystoiminnan ylläpitämiseksi.

Olen itse harmissani, että mm. Kelan ja sairaanhoitopiirien ratkaisut ajoivat toimivan ja erinomaisen tuloksekkaan sairaalan tällaiseen tilanteeseen. Mutta ymmärsin hyvin asiaan huolellisesti perehdyttäni, että sairaalaa ei miljoonillakaan pelasteta eikä sairaanhoitopiirejä voitu pakottaa ostamaan hoitoja Heinolasta eikä Kelakaan tahtonut näin toimia. Olen ennen muuta surullinen potilaiden puolesta. Ennen kaikkea lapsien puolesta. Mutta myös sairaalan henkilökunnan ja Heinolan kovia jo muutenkin kokeneen seutukunnan puolesta. Alue tarvitsee nyt kaiken mahdollisen tuen ja toivotaan, että näin myös tapahtuu.

Potilaiden näkökulmasta on nyt kaikkein tärkeintä, että hyvä hoito jatkuu ja muutos onnistutaan viemään kaikilta osin turvallisesti läpi. Sairaanhoitopiireistä onkin jo saatu tietoa, että tilanne hoidetaan näin ja että potilaiden hoito ei vaarannu. Muuttuneeseen tilanteeseen voidaan siis reagoida hyvin ja nopeasti. Mutta on kuitenkin totta, että epävarmuutta potilaiden keskuudessa ja heidän perheidensä keskuudessa on edelleen. Ja sen ymmärrän hyvin. Nyt on tärkeää hoitaa tilanne kuntoon niin, että epävarmuus ja huoli ei pitkity vaan kaikki potilaat ja heidän perheensä saavat rauhan ja varmuuden siitä, että hoito jatkuu vähintäänkin yhtä hyvänä tulevaisuudessakin. Korkea reumaosaaminen tulee turvata maassamme huomennakin.

Ryhmäpuheenvuoromme pitänyt varapuheenjohtajamme Lenita Toivakka totesikin hyvin, että me kokoomuksessa pidämme tärkeänä sitä, että sosiaali- ja terveysministeriöstä on luvattu seurata tilannetta lähes käsiohjauksella siihen asti, että jokaiselle nyt hoitoa odottavalle Reumasairaalan aiemmalle potilaalle on löytynyt korvaava hoitoyksikkö. STM on myös sitoutunut tekemään nopeasti ratkaisuja erityistä osaamista vaativan hoidon keskittämisestä.

…..

Illalla ehdin vielä juuri ja juuri Lopelle ja Lopen Puhallinorkesterin ja Janne Tulkin juhlakonserttiin Aallonharjalla. Täysi Loppisali sai nauttia upeasta konsertista ja täytyy sanoa, että on hienoa, että Janne haluaa näin myös ihastuttaa ja tarjota osaamistaan meille kotikuntalaisillekin. Lopen Puhallinorkesterista on kehittynyt vuosien mittaan osaava ja moneen pystyvä orkesteri, joka tänäänkin herkutteli meille hyvin monenlaisella musiikilla. Ja täytyy sanoa, että oli aivan ihanaa nähdä Jannen rinnalla laulamassa hyvä ystävämme ja entinen työkaverini Leila Tschokkinen. Tunnelma oli hieno. Kiitokset Puhallinorkesterille ja kaikille mukana olleille. Jälleen yksi hieno osoitus korkeatasoisesta ja monipuolisesta kulttuuriosaamisesta mitä piskuinen rakas Loppemme tarjoaa. Odotan jo seuraavia.

Kommentit