Perjantai, 30.04.2010

Blogi, perjantaina 30.04.2010

Eilen illalla tai oikeastaan vasta yöllä kotiin. Mutta nyt jo uuteen aamuun ja vappuaattoon. Iloista vappua teille kaikille blogini lukijoille ja toivotaan, että sääkin olisi edes hieman keväinen.

Oma vappuni menee tänä vuonna rauhallisissa tunnelmissa täällä Hämeessä. Tälle vappuaatolle en ole sopinut mitään ohjelmaa, mutta huomenna sitten aamusta ensin kello 10.30 Lopella Riihimäen seudun yhteinen III Sinivalkoinen Wappu Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalla. Kolmannen kerran kokoonnumme siis nyt kirkonmäelle ja tällä kertaa puhujana kotiseutuneuvos Ahti Gåpå ja musiikista vastaa Timotei kuoro Pekka Perkon johdolla. Tilaisuus on siis kaikille avoin ja meidän yhteiseksi työn, ylioppilaiden ja keväänjuhlaksi tarkoitettu koko perheen vappuhetki. Toivottavasti näemme teistäkin mahdollisimman monen kanssa siellä. Sitten päiväni jatkuu Hämeenlinnan torille Kokoomuksen vappujuhlaan ja sieltä Riihimäelle piknicille ja Voimalaan. Paljon siis huominen vapunpäivä pitää sisällään.

Mutta tänään vappuaatto ja nautitaan nyt siitä. Nyt aamun lehtien pariin ja kuppi tai kaksi tuoretta kahvia. Voiko ihanammin aamu enää alkaa 🙂

….

Huolestuneena olen seurannut Etelä-Euroopan taloustilannetta ja saanut siitä myös muutamia infoja. Onneksi nyt kuitenkin Kreikka tuli järkiinsä – tosin aivan pakon edessä – ja hyväksyi erittäin raskaan julkisten menojen säästöpakettiin. Kreikan on pakko laittaa talouttaan kuntoon, jos mielii saada lainaa ja tässä paketissa mm. jäädytetään nyt tuoreimpien tietojen mukaan mm. julkisen sektorin palkat kolmeksi vuodeksi, luovutaan virkamiesten lomarahoista ja nostetaan Kreikan keskimääräinen eläkkeelle jäämisikä nykyisestä 53 vuodesta 67 vuoteen. Erittäin kovia tekoja ja tässä näemme hyvän esimerkin siitä mitä tapahtuu kun tilanne ajautuu sellaiseksi, että enää hallittuihin muutoksiin ja korjausliikkeisiin ei ole mahdollisuuksia. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja myös EU:n maat ovat laittaaneet lainoille erittäin tiukat ehdot ja tärkein niistä ei ole korko vaan se, että Kreikka ryhtyy pelastamaan maataan itse.

Kreikan tilannehan on todella huolestuttava. Viime syksynä paljastui, että maa oli systemaattisesti salannut tai vääristellyt taloutensa lukuja ja tilaa ja nyt aivan viime päivinä on selvinnyt, että maan julkisen talouden vaje on vielä paljon pahempi. Jopa yli 14 prosenttia bruttokansantuotteesta ja maalta erääntyy valtion lainoja maksettavaksi jo ensi kuussa ja näistä Kreikka ei selviä ilman IMF:n ja EU:n apua. Eri arvioiden mukaan Kreikka tarvitsee pelastuakseen parin seuraavan vuoden aikana jopa 120 miljardia euroa lisälainaa.

Tilannetta on siis syytä seurata tarkkaan. Olen todella pettynyt, että yksi maa on toiminut näin ja salaamalla ja valehtelemalla toiminut yhteisessä EU:ssamme. Siksi suhtaudun erittäin kriittisesti myös jopa lainoitukseen ja täysin kielteisesti mihinkään ilmaiseen rahaan. Sellaista ei tule missään nimessä edes suunnitella ja jos lainoja EU antaa niin takaisin maksatus ja lainojen takuut tulee olla selkeät. Seurataan.

….

Pari maakunnallistakin asiaa haluan nyt täällä nostaa tikunnokkaan. Toinen on ammattikorkeakoulutuksen tulevaisuus. Hämeen Ammattikorkeakoulun tulevaisuus saatii jatkoajalle, mutta vaarana on edelleen se, että ammattikorkeakouluopetus loppuun Riihimäeltä ja Forssasta tulevaisuudessa. Sama pelko on myös Uudenmaan puolella Laurean ja sen Hyvinkään koulutuspaikan suhteen. Siksi nyt onkin oikea aika nostaa ääntä ja toimia ja tehdä. Miettikääpä tilannetta, missä Riihimäeltä ja Hyvinkäältä esimerkiksi loppuisi ammattikorkeakoulutus. 100 000 asukkaan yksi maamme nopeimmin kasvavia alueita olisi tyhjä. Ja mm. Kone ja moni muu suuri yritys ilman ammattitaitoisen henkilökunnan kouluttajaa. Siksi nyt pitää herää toimiin. Hyvinkää-Riihimäen talousalueen tulee vahvistaa yhteistyötä ja viestittää selkeästi, että 100 000 asukkaan alueella tulee turvata ammattikorkeakoulutus tulevaisuudessakin tavalla tai toisella. Se on sitten oppilaitosten tehtävä ratkaista miten. Me teimme samalla alueella on valtakunnallisestikin erittäin merkittävän toisenasteen kouluttajien yhdistämistyön ja uudistamistyön. Nyt yli maakunta- ja kuntarajojen toimii Hyria Koulutus Oy, joka vastaa tämän 100 000 asukkaan alueen ja laajemmankin alueen ammatillisesta toisenasteen koulutuksesta. Nyt sama uudistus pitää saada aikaan ammattikorkeankin suhteen. HAMK on panostanut vahvasti Riihimäelle ja laajentaa myös seiniä ja tällaista mahdollisuutta ei saa hukata. Kuntaraja, maakuntaraja tai vaalipiiriraja ei saa nyt pilata talousalueemme tulevaisuutta ja kilpailukykyä. Toivon, että tässä nyt heräävät toimiin alueemme valtakunnallisest merkittävät yritykset, johtajat, ihmiset ja tekijät ja myös luottamushenkilöt. Soutamalla eri suuntiin häviämme varmasti.

Samaa vahvistusta pitää HAMK:n tehdä myös Lounais-Hämeessä. Forssan seudun pitää vahvistua ja tässä on toinen kiireinen tehtävä. Menestyviä ja vahvoja yksiköitä ei varmastikaan kukaan lopeta. Nyt on tekemisen aika.

Toinen iso asia on sitten Forssan seudulla Valtatie 2 eli tie joka yhdistää Helsingin ja Porin ja pääkaupunkiseudun, Uudenmaan, Hämeen ja Satakunnan maakunnat toisiinsa. Kyseinen valtatie on liikenteellisesti erittäin merkittävä
valtakunnallinen ja kansainvälinenkin päätieyhteys, eikä kyseisellä välillä ole ainakaan toistaiseksi vaihtoehtona rautatieyhteyttä.

Liikennemäärät ovat 2-tiellä suuria ja kyseisellä tiellä liikenteelle ominaista on suuri raskaan- ja joukkoliikenteen osuus kuten myös itälänsi-suunnassa kulkevalla Kantatie 54:llä, mikä sekin on remontin tarpeessa. Palaan siihen. Mutta nyt siis Kakkostie on saatava kuntoon ja erityiseksi ongelmaksi on noussut se valtatie standardin epäjatkuvuus mm. nopeustason osalta. Tieosuuttahan remontoitiin jo jokunen vuosi sitten, mutta silloin ei valmiiksi asti ja siksi nyt näen tärkeäksi, että tämä työ hoidetaan loppuun. Valtatie 2 ei ole aivan valmis.

Aiempien perusparannustoimien ulkopuolelle on jäänyt mm. Karkkila-Humppila-välin pitkät tieosuudet, joissa nopeusrajoitus on jouduttu asettamaan 80 km/h tien kapeiden osuuksien vuoksi. Hämeen liitto ja kunnat ovatkin osaltaan rahoittaneet tiesuunnitelman kyseiselle välille, niin että tien turvallisuutta parantamalla nopeusrajoitus voitaisiin nostaa valtatiestandardin mukaisesti 100 km/h. Suunnitelman ensivaiheen toteuttamisen talousarvio on noin 10 miljoonaa euroa ja kokonaisuuden eli koko yhteysvälin kunnostus vaatii noin 19 miljoonaa euroa.

Itse toivon, että tässä asiassa voisimme nyt edetä ja esitänkin, että tämän vuoden valtion talousarvion lisäbudjetissa esitetään tämä määräraha ja työt saadaan näin käyntiin. Lisäbudjetissa olisi nyt hyvä mahdollisuus myöntää tuo 10 miljoonan määräraha, jolla kunnostus saataisiin hyvin käyntiin. Olen asiasta eteenpäin yhteydessä. Yritetään.

….

….

Mukava vappuaatto nyt takana. Huomista jo siis odotellen. Tänään päivällä kävin vielä katsastamassa myös koulukeskuksemme remontin etenemisen. Uusi B-koulu on jo pieniä ulkojuttuja lukuunottamatta valmis ja vanha B-koulukin jo peruttu ja vanha jäljelle jäävä osa enää odottaa kesän saneerausta. Erittäin upea koulukeskus nyt pian valmis ja sitten syksyllä meillä onkin ilo vihkiä uusi koulu käyttöön ja samalla päättää pitkä uudisrakentamis- ja korjausrakentamishanke yhdessä opetusministerimme, ystäväni Henna Virkkusen kanssa. Mutta sitä ennen vielä koululaisetkin kesälaitumille.

Tänään saimme myös tuoreet puolueiden kannatusmittaukset. Ei mitään ihmeellistä uutta ja järjestys vakaasti samana. Jatkamme edelleen vaikeista ajoista huolimatta maamme suurimpana puolueena eikä Heinäluoman kikkailu ole saanut SDP:n laivaa myötätuuleen. Hieman niin epäilimme käyvän, mutta ehkäpä maahanmuuttomöläytykset yms olleet liikaa meille suomalaisille. Mene ja tiedä. Mutta se pitää muistaa, että gallupit mittaavat aina vain menneisyyttä ja huomisen gallupluvut pitää ansaita tänään ja joka päivä. Jatkamme siis vastuullisesti ja nöyrästi eteenpäin. Gallupeja ei kannata eikä saakaan jäädä ihailemaan eikä muutenkaan tuijottelemaan. Kun teemme työmme hyvin ja avoimesti niin saamme sen minkä ansaitsemme. Se on yksin äänestäjien käsissä.

Mutta huomenna sitten upea vapunpäivä ja tuo ohjelmani tämän päivän blogin alussa ja myös kalenteri-sivulla. Toivottavasti huomenna näemme mahdollisimman monen kanssa. Vappua kaikille.

Kommentit