Torstai, 29.01.2009

Blogi, torstaina 29.01.2009

Eilen maamme taloudenhoito sai kiitosta ja kehuja korkealta taholta. EU komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ylisti maatammme ja totesi, että muut maat voisivat talouskriisissä ottaa oppia meistä. Barroso ei osoittanut kiitostaan vain hallitukselle ja talousasioita johtavalle valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle vaan jakoi kiitosta koko maallemme. Hän totesi nimittäin, että ”Suomi ei ole luonut vaurauttaan helpolla rahalla ja pelaamalla, vaan kovalla työllä, kurilla ja uusilla ideoilla. Mielestäni ei vain Euroopan vaan koko maailman kannattaisi ottaa oppia Suomesta.” Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että mitään ei enää tarvitsisi tehdä vaan vaikka toimemme ovatkin Espanjan jälkeen koko maailman elvyttävimmät niin työn pitää jatkua ja toimien olla pohdittuja ja oikein kohdennettuja. Niin kuin mm. tänään Huomenta Suomessakin puhemies Niinistö totesi.

Eilen saimme myös päätökseen todella pitkän synnytyksen. Ei siis kaikkein helpoimpia. Itse olin Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan puheenjohtajana aikanaan käynnistelemässä näitä rakenteellisia muutoksia niin tämän ammatillisen koulutuksen kuin talousalueemme elinkeinotoimintojenkin kohdalla. Silloin saimmekin erityisesti puheenjohtajien kesken aikaan hyviä viitoituksia ja päämääriä, mutta täytyy myöntää, että monta kokkia on ollut hommia sivustakin hämmentelemässä. Toivotaan, että ne mausteet eivät ole pilanneet vaan vain parantaneet lopputulosta. Eli siis eilen tehtiin lopullinen päätös valtuustojen linjausten jälkeen Hyvinkää-Riihimäen ammatti- ja aikuisopiston perustamisesta. Fuusio yhdistää kaikki talousalueemme toimijat yhteen ja näin alueellemme syntyy tämän päivän haasteisiin parhaalla mahdollisella tavalla vastaava yli 4500 opiskelijan oppilaitos. Näin kartalta poistuu HRAKK eli talousalueemme aikuiskoulutuskeskus, RAOL eli Riihimäen seudun ammattioppilaitos sekä viisi Hyvinkäällä toiminutta ammatillista kouluttajaa eli Hyvinkään ammattioppilaitos, terveydenhuolto-oppilaitos, kauppaoppilaitos, taidekoulu sekä vielä Uudenmaan maaseutuopisto. Päällekkäisyyttä saamme siis huomattavasti poistettua ja tarjontaa parannettua koko talousalueellamme tavoitteenamme niin, että uusi ammattiopisto tulee tarjoamaan koulutusta kulttuurialalla, liiketalouden ja hallinnon alalla, yhteiskuntatieteissä, tekniikassa ja liikenteessä, luonnonvara ja ympäristöalalla, sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla sekä vielä matkailussa, ravitsemus- ja talousalalla. Toki tietenkin niin, että ammattiopisto elää ajassaan ja vastaa ennen muuta talousalueemme työntekijä ja ammattilaistarpeeseen kouluttaen nuoria ja aikuisia työhön oikeille työllistäville aloille. Se on pidettävä kristallinen kirkkaana mielessä. Valitettavan usein. Erityisesti vielä edellisen hallituksen aikaan aloituspaikkoja heiteltiin sinne tänne lähinnä mediaseksikkäille aloille välittämättä siitä mikä on opiskelijan työtilanne koulusta valmistuttua. Tähän onneksi opetusministeri Sari Sarkomaa heti puuttui ja ohjasi aloituspaikkoja tarpeen mukaan oikein ja tiedän, että uusi opetusministeri Henna Virkkunen jatkaa samalla kestävämmällä linjalla.

Tänään torstaina aamupäivän olen varannut töille. Yhteydenottoja mm. lakivaliokunnan töiden osalta on paljon ja niitä perkailen nyt. Erityisesti – tai oikeastaan ainoastaan – nyt pöydällemme tuleva rekisteröityjen parisuhteiden sisäinen adoptio on saanut kiivaan porukan liikkeelle. Asian todellista muotoa ja esityksen sisältöä ei tunneta ja nuo yhteydenotot hyvin pitkälle väitteiltään vääriä. Mutta oijotaan niitä. Sitten puoliltäpäivin olen sopinut lounastapaamisen ja iltapäivällä Hämeenlinnassa Visamäessä HAMK:ssa jatkamme ylikunnallisten ja maakunnallisten luottamushenkilöpaikkojen jakoa. Sinne varattu koko iltapäivä. Illalla vielä loppilaisille uusille puheenjohtajille luottamushenkilökoulutusta puheenjohtajatoimimisesta. Osa toivoi minua mukaan ja ajattelin, että kun illalla aikaa niin olen tässä käytettävissä.

…..

Kello 19.41 ja juuri kuntamme luottamushenkilökoulutuksesta kotiin. Halusin itsekin mennä puheenjohtajakoulutukseen vaikka nuijanvarressa on tullut vuosikausia heiluttuakin. Aina näistä jotain uutta oppii ja aina voi pohtia voisinko minäkin tehdä jonkun hieman toisella tavalla jne. Tänäänkin esillä hyvin ja tiivisti tärkeimmät pj-tehtävät ja näkökulmat ja erityisen iloinen olin siitä, että yksi pitkäaikaisista kuntapäättäjistämme Lehtorannan Pirjo oli tarjounut vielä antamaan tiiviin pikkukoulutuksen myös kaikille uusille lautakunnille. Loistava juttu.

Päivällä siis valtaosa tästä torstaista ylikunnallisille luottamuspaikkaneuvotteluille. Kokoonnuimme tällä kertaa Hämeen Ammattikorkeakoululla Hämeenlinnan Visamäessä ja aikalailla hyvin saimmekin nyt Kanta-Hämeen mukaan lukien Lounais-Hämeen paletin kasaan. Ensi viikolla toivottavasti palapeli jo kokonaan kasassa. Hieman aina näissä töissä häiritsee muutamien kuntien kova kiire sisäisen paikkajaon suhteen ja tänäänkin saimme muutamissa kohdissa hieman jumpata sopivan kokonaisuuden löytymiseksi. Helpolla käy niin, että kun omassa kunnassa nimi lyödään pöytäkirjaan niin sitä on vaikea enää muuttaa ainakaan ilman suurempaa mielipahaa. Usein vain tällaisissa jutuissa unohtuu se, että maakuntien kokoiset kokonaisuudet eivät aina ole niin yksinkertaisia löytää kasaan niin että kuntien, puolueiden ja seutukuntien asetelmat tulisivat täytettyä ja lisäksi yhtiöjärjestysten, peruskirjojen ja tasa-arvovelvoitteiden vaatimuksetkin täyttyisivät. Mutta täytyy todeta, että tällä kertaa homma edennyt erinomaisen hyvissä tunnelmissa.

Tänään vapaailta. Huomenna olen saanut kustun Helsinkiin Messukeskukseen MP-näyttelyyn. Siellä sovittuna myös muutamia tapaamisia myös ajankohtaisten mm. moottoripyöräkysymysten ympärillä eli mielenkiintoinen päivä luvassa.

Kommentit