Perjantai, 30.01.2009

Blogi, perjantaina 30.01.2009

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon lähetekeskustelu käydään eduskunnassa heti helmikuun aluksi. Tietääkseni päiväksi on nyt varmistunut 11.2. Esitys on yksimielinen kokonaisuutena eli sen on hyväksynyt niin presidentti kuin hallituskin. Tämä siis koskee myös sitä päätöstä jonka mukaan puolustusbudjettia on väistämätöntä korottaa kahdella prosentilla vuodessa. Idea siis mallia nykytaso + inflaatio + 2 prosenttia. Idea siis on se, että pystymme vastaamaan puolustusmateriaalin kallistumiseen sekä samaan aikaan turvaamaan nykyisen organisaation. Haluja nykyhallituksella ei ole varuskuntien alasajoon. Mielenkiintoista nähdä kuinka moni tätä kahta prosenttia ryhtyy eduskunnassa vastustamaan. Se tarkoittaa silloin myös rakenteiden muutoksia ja esimerkiksi jonkin varuskunnan alasajoa. Setä Arkadia alias Timo Haapala aihetta myös ansiokkaasti netissä käsitteli ja totesi, että ”Toisaalta yksikin lakkautus riittää, jos kyseessä olisi esimerkiksi Porin prikaati. Tätä miettinee mm. puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, satakuntalainen Juha Korkeaoja, jos kahden prosentin tasokorotus ei seurantaryhnmän ex-puheenjohtajalle kelpaa”. Niinpä. Asioilla on puolensa.

Nato muotoilua täällä olenkin jo aiemminkin käsitellyt. Pari sivua aiheelle on varattu ja ne löytyvät alla olevasta linkistä avautuvasta selonteosta sivuilta 66-68. Yksimielinen presidentinkin hyväksymä linjaus kuuluu nyt näin: ”On olemassa jatkossakin vahvoja perusteita harkita Suomen Nato-jäsenyyttä.”

Äärimmäisen hyvää laajassa kokonaisuudessa on myös varsin laaja, rehellinen ja suora Venäjä-analyysi. Kannattaa katsoa.

Mutta varmasti kovaa keskustelua luvassa. Timo Haapala MTV3:sen kirjoituksessa totesi vielä ”Kaikkien presidentti Tarja Halosta rauhanenkelinä pitäneiden kannattaakin muistaa, että uusi selonteko on yksimielinen. Puolustusmäärärahojen tasokorotuksella ja Nato-linjauksilla on myös presidentin hyväksyntä. Onkin hauskaa seurata, miten SDP eduskunnassa tulee käyttäytymään, kun keskustelu alkaa.”

Jäämme siis mielenkiinnolla odottaa tuota keskustelua.

Niin ja vielä tuo linkki selontekoon. Selonteko löytyy täältä kokonaisuudessaan

Tänään jatkuu myös hallituksen elvytystoimenpiteiden käsittely. Ensimmäinen nimenomaan elvytykseen nyt keskittyvä lisäbudjetti on tänään esillä ja päivällä asiat ja toimet myös julkisiksi. Palataan niihin siis illalla vielä tarkemmin. Esillä kuitenkin liikennehankkeita ja myös sosiaaliturvakysymykset. Mutta katsotaan tuota iltapäivän julkistamisen jälkeen sitten täälläkin laajemmin.

Tänään suuntaan myös Helsingin Messukeskukseen aamun töiden jälkeen. Tarkoitus lounas syödä siellä ja käydä samalla muutamia neuvotteluja liikenne- ja erityisesti moottoripyöräaiheista. Yritän myös ehtiä hieman katsomaan kevään uutuuksiakin. Toivottavasti.

….

Näin saimme nyt sitten julkisuuteen nyt tuon ensimmäisen lisäbudjetin ja erittäin kovan luokan paketin. Tapansa mukaan SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen tosin kiirehti jo haukkumaan koko paketin ja ennen muuta sen riittämättömyyden. Tosin se ei tullut yllätyksenä. Olemme tottuneet jo siihen, että jo hallitus lupaa 100 miljoonaa niin Urpilainen huutaa 500 miljoonaa ja jos hallitus lupaa miljardin niin Urpilainen nokittaa kymmenkertaisesti. En sitten tiedä mitä sillä saavutetaan.

Mutta esimerkiksi SAK jo tänään kehui hallituksen esitystä. SAK:sta todettiin, että on varsin perusteltua, että nyt esitellyn lisäbudjetinbudjetin pääpaino on rakennus- ja väylähankkeissa. Ne nimittäin työllistävät suoraan ja nopeasti. Juuri näin.

Hieman voisin tuota tämän päiväistä pakettia perata auki. Kyseessä siis vuoden ensimmäinen lisätalousarvio jonka kokonaisvaikutukset ovat noin 2 miljardia euroa. Ja mikä tärkeintä kun elvytyksestä puhutaan ja sitä tavoitellaan niin nyt tehdyillä ratkaisuilla voidaan taata vähintään 25 000 henkilötyövuotta. Yhteenlaskettuna aiemmin päätetty pohjana oleva tämän vuoden talousarvio ja nyt päätetty lisäesitys nostavat elvytyksen noin 3 Mrd euroa / 1,7 % bkt:sta. Se on itseasiassa nyt lopulta tässä vaiheessa jo koko EU:n kolmanneksi suurin vaikka tiedämme hyvin, että maamme tilanne huomattavasti parempi kuin monen muun EU maan. Tämä osoittaa osaltaan, että Kataisen johdolla nyt todella tehdään tiukasti työtä ettei tilanne pääsisi ainakaan pahenemaan.

Idea on siis myös se, että nyt laitamme liikkeelle osittain myös velkarahalla sellaisia rakentamishankkeita aiennettuina joiden teko olisi väistämättä edessä tulevaisuudessa. Näin saamme käytetyille euroille mahdollisimman hyvän työmäärä tuoton. Mitä nimenomaan siis elvytystä tehtäessä pitää tarkastella. Esimerkiksi teiden ja radanpitoon lisätän yhteensä noin 70 miljoonaa euroa. Hankkeita on budjetissa kaiken kaikkiaan 70. Ne jakautuvat tasaisesti läpi maan. Suurimmat nyt aikaistettavat hankkeet ovat valtatie 14 Savonlinnan keskusta-alueella, Kivenlahti-Kirkkonummi kantatie 51, valtatie 5 Päiväranta-Vuorela eli ns. Kallan sillat sekä valtatie 6 Joensuun kohdalla.

Samalla opetusministeri Henna Virkkusen johdolla tullaan lisäämään merkittävästi koulutuksen aloituspaikkoja. 2150 uutta aloituspaikkaa saadaan nyt ammatilliseen perus- ja lisäkoulutukseen sekä aikuiskoulutukseen. Myös tutkimus- ja kehitysmenoja lisätään merkittävästi ja erittäin tärkeänä toimenpiteenä tulemme laajentamaan muutosturvan koskemaan myös lomautettuja.

Opetusministeriön hallinnonalalla täytyy olla enemmän kuin tyytyväinen, että nyt saamme myös merkittävästi lisää rahaa koulujen peruskorjauksiin. Virkkunen on pitänyt erittäin vahvasti esillä ns. homekouluja ja muuta saneeraustarvetta ja nyt tässä elvytysmielessä saamme näitäkin hyvin työllistäviä ja pikaisesti liikkeelle saatavia eli jonossa jo valmiina olevia hankkeita liikkeelle ennätysmäärän. Koulusaneerauksiin ohjataan lisää nyt peräti 77 miljoonaa euroa.

Lisäksi vielä voisin nostaa tuosta kokonaisuudesta esille päätöksen jolla tullaan kannustamaan erityisesti yrityksiä nyt myös investoimaan. Tähän lääkkeeksi on päätetty esittää tuplausta investointien poisto-oikeuteen kahdeksi vuodeksi.

Tänään sovittiin myös muutama erittäin kovan luokan ratkaisu. Kataisen lupauksen mukaisesti päätettiin työantajien kansaneläkemaksun poistamisesta, vähimmäiseläkkeen korottamisesta eli ns. takuueläkkeestä sekä erittäin keskeisinä toimina usean perusturvaetuudet kuten lapsilisien, vähimmäispäivärahojen, kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen sitomisesta elinkustannusindeksiin. Näin saamme hoidettua järjestykseen myös tuon meidän yhden keskeisen kokoomustavoitteen eli lapsilisien indeksiin sitomisen.

Takuueläke koskee siis kaikkia joiden ansio- ja kansaneläke on alle 685 euroa kuukaudessa. Tällaisia hyvin pienillä tuloilla eläviä on noin 123 000 ja heidän tilannetta tällä nyt halutaan kohentaa. Tasokorotus siis pienimpii eläkkeisiin tullee olemaan noin 100 euroa kuukaudessa.

Äärimmäisen kovan luokan ensimmäinen lisäbudjetti. Toivotaan, että homma etenee nyt oikealla ripeydellä ja näin saamme täytettyä myös tuon elvytyksen keskeisen velvoitteen.

Tänään ehdin kuin ehdinkin päivällä myös MP-näyttelyyn. Meinasin ensin päivän kalenteri taipua sellaiseen muotoon, että sinne ei olisi ollut asiaa, mutta sain kaiken järjestymään ajallaan. Valtavasti väkeä liikkeellä ja ei ainakaan täällä näkynyt talouden taantuma. Hyvä niin.

Kommentit