Torstai, 28.12.2006

Blogi, torstaina 28.12.2006

Mielenkiintoisia nämä pohjoisen päivät. Aamut aina melkein puolillepäivin hämäriä, sitten lyhyt hieman valoisampi hetki ja jo kahden maissa alkaa hämärtää. Tänäänkin vain pikkupakasta ja samanlaista luvannut koko lomaviikoksemme ja kun tuulikin nyt siedettävää niin tänään hiihtolenkille. Katsotaan jos sitten vielä ehtisi iltapäivällä kelkkailemaankin ennen hämärän tuloa, mutta nyt ensin suksille ja ihan perinteisille 🙂

Aamupalalla hieman ehdin uutisiakin selailla. SDP:n ja keskustan hallitusyhteistyö rakoilee jälleen, kun SDP julkaisi oman EU-puheenjohtajuuskauden loppuraportin, missä puolue on erityisen huolissaan keskustan EU-politiikan tulevaisuudesta. SDP:n arvion mukaan keskustan sisällä on jako Eurooppa-suuntautuneiden ja kansallisesti sisäänpäin kääntyneiden välillä ja puolue pelkää ongelmien vaan lisääntyvän, jos samat puolueet jatkavat hallituksessa myös seuraavalla vaalikaudella. Selvityksen tekoa johtanut kansanedustaja Kimmo Kiljunen toteaa Helsingin Sanomissa, että odotettavissa voi olla vahva poliittinen jännite. Työryhmässä oli mukana myös mm. Erkki Tuomioja ja Paavo Lipponen eli raportille on annettava varsin suuri merkitys SDP:n linjauksissa ja huolissa ja onkin enemmän kuin mielenkiintoista nähdä mitä raportti tuo tullessaan.

Samassa raportissa SDP kummastelee pääministeri Matti Vanhasen puheita siitä, että Suomen pyrkimys päästä EU:n ytimeen oli kylmän sodan jäänne. Itseasiassa Suomihan on kyllä ainoa Pohjoismaa joka on mukana kaikissa keskeisissä EU:n hankkeissa.

Tätä olenkin hieman odotellut. Jotenkin tuo maamme hallituksen politiikka on ollut sellaista hyssyttely ja jatkuvaa kompromissipolitiikkaa, mistä on puuttunut selkeä yhteinen linja. Voisi puhua hyvinkin johtajuudenkin puutteesta mitä ei esimerkiksi Lipposen aikana puuttunut. Toisaalta Lipponen nautti vahvaa luottamusta myös koko Euroopassa ja se näkyi myös Suomen roolin tärkeydessä. Katsotaan siis mitä tuleman pitää.

….

No nyt sukset jalkaan ja ladulle hiihtelemään. Ulkoilupäivä edessä.

….

Tänään sain tiedon, että Lopella vahvasti toimiva yksi kuntamme merkittävimmistä työnantajista Alteams vähentää työtekijöitä Suomessa. Saamani viestin mukaan 30 työntekijän vähennys tapahtuu kuitenkin yhtiön Jyväskylän tehtaalta eikä toimenpiteet koskisi Lopen tehdasta. Näillä toimilla yhtiö suhteuttaa tuotantoaan Suomessa ja siirtää sitä yhä enemmän Aasiaan mm. Kiinaan. Lopelle Alteams tuli nimenä 1990-luvulla, kun perheyritys Lopen Metallivalimo myytiin osaksi Alteamsin kanssa samaa konsernia. Tämänkin jälkeen yhtiö on panostanut toimintaan Lopella merkittävästi ja on edelleen kunnallemme tärkeä työnantaja ja toimija. Toivotaan siis, että Lopella toiminnot jatkuvat ja kehittyvät tulevaisuudessakin.

Suomen neljän tehtaan lisäksi Alteamsillä on tehtaita Venäjällä, Ruotsissa ja Virossa ja tulevaisuudessa yhä enemmän Aasian maissa. Alteams tekee mm. Nokialle puhelimien kevytvaluosia ja toinen suuri tuotannonala telealan lisäksi on autoteollisuus.

Tänään oli siis hiihtopäivä. Tuuli oli tyyntynyt ja keli mitä parhain. Tarkkalan Markon kanssa kävimme päivällä hiihtolenkillä. Latupohjat olivat mitä parhaimmat ja kun kelikin suosi niin menosta oli kiva nauttia. MIelyttävää maastoa hiihtää. Sopivasti mäkiä ja nousuja ja upeita vauhdikkaita laskuja. Hiihtolenkin takia moottorikelkkailu sai sitten vielä siirtyä, kun hämärä jo laskeutui, mutta joku päivä…

Kommentit