Keskiviikko, 27.12.2006

Blogi, keskiviikkona 27.12.2006

Uusi aamu Lapissa. Tänään oli tarkoitus laskettelijoiden mennä mäkeen ja minun hiihtämään. Yön aikana kuitenkin viiva yltyi niin kovaksi, että mäkiin ei pääse ja hiihtäminenkin taitaa tältä päivältä jäädä. No katsotaan miten on on iltapäivän laita.

Tänään aamusta Levin keskukseen hieman katselemaan maailman menoa ja samalla hieman ulkoilemaan, vaikka sitten ilman suksia. Käyhän se niinkin, jos nenä kestää.

Aamulla tuossa uutisissa korvaan osui uutinen mikä kertoi, että Liikenneministeriö selvittää parhaillaan, voisiko Suomeen rakentaa satelliittipaikantamiseen perustuvan tienkäyttömaksujärjestelmän ja korvata tällä sitten nykyinen ajoneuvovero. Mallissa autojen liikkeitä tarkkailtaisiin käsitykseni mukaan matkapuhelintekniikan avulla ja autoilijat maksaisi sitten ajettujen kilometrien perusteella niin, että kaupungeissa ajaminen olisi kalliimpaa kuin haja-asutusalueilla.

Valmistelu on saanut heti karvat pystyyn ja siihen on puuttunut tuoreeltaan jo ainakin tietosuojavaltuutettu, joka epäilee jatkuvan teknisen valvonnan lisäämistä ja mm. sitä olisiko tästä seuraava askel se, että järjestelmällä valvottaisiin myös nopeuksia.

Ajatushan ei ole mitenkään uusi. Aina tasaisesti tämä asia on noussut esille keskusteluissa joskus tietullityyppisenä ja joskus tekniikkaperäisenä valvontana. Minusta asiaa voi hyvin kyllä selvitellä ja kannattaakin selvittää, mutta maksujen suuruutta täytyy harkita tarkasti pitkien etäisyyksien maassa. Yksityinen autoilu on monilla alueilla asumisen ja elämisen ehto ja se mahdollistaa mm. asumisen pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin vaika työpaikka olisikin siellä. Toisaalta julkistaliikennettä on syytä edelleen kehittää ja Riihimäellekin nyt syntyvä matkakeskusrakentaminen on minusta järkevä kehityssuunta.

….

Nyt lomapäivää viettämään…

….

Mukava päivä takana. Talvikeliä – tuulta luukuunottamatta – parhaimmillaan. Kaverit vielä uskaltautuivat päivällä sitten kuitenkin mäkeekin. Hyvää ruokaa, ulkoilua ja mukavaa seuraa. Toivottavasti huomenna tuulet rauhoittuvat. Pitäisi hieman kelkkailla ja hiihtää. Katsotaan miten käy.

Kommentit