Torstai, 28.08.2008

Blogi, torstaina 28.08.2008

Budjettiriihi jatkuu tänään Helsingissä. On hienoa, että sinivihreä hallituksemme pystyy tällaisella tavalla hoitamaan yhteisiä asioita ja tekemään yksimielisiä ratkaisuja nopeasti ja joustavasti. Jotain ehkä eilisestä esityksestä kertoo sekin, että oppositiosta ei murinoita kuulunut vasemmistoliiton Martti Korhosta lukuunottamatta. Hänkin syytti – varmaan hänkin vain virkanvelvoittamana – esitystä joka tuo erityisen suuret tulonsiirrot juuri pienituloisille. Mutta esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on jälleen hiljaa. Hyvä jos linja tyydyttää häntäkin.

Tänään budjettiriihen toisena päiväbä on esillä laajemmin energiakysymykset. Yksi isommista mm. se, että miten öljy voitaisiin korvata kotitalouksien polttoaineena. Esillä on ainakin kotitalousvähennyksen kehittäminen edelleen ja nyt myös kotitalouksien energiatehokkuutta parantaviin kohteisiin. Toisena isona asiana esillä tänään liikennekysymykset ja uusimmat liikennehankkeet. Itse uskon, että ratkaisut syntynyt tänäänkin yhtä sopuisasti ja yhdessä voimme viedä maatamme pitkästä aikaa selkeillä askelilla eteenpäin. Se on ollut keskustan toisen hallituksen selkeä vahvuus ja selkeä ero edelliseen.

Jälleen presidentinkin ympärillä kuohuu. Uutiset ovat kertoneet eilisestä alkaen, että EU:n Georgia-huippukokouksesta on muodostumassa maamme kannalta erikoinen. Näyttää siltä, että rauhan alueelle yhdessä Ranskan presidentin kanssa neuvotellut ulkoministerimme Alexander Stubb syrjäytetään nyt EU:n asiaa käsittelevästä pöydästä. Asia on tänään esillä ja täytyy nyt toivoa, että järki tässä kysymyksessä voittaa. Olisi varsin erikoista, että ETYJ:n puheenjohtaja ja kriisin oikeastaan keskeisin ratkaisija jäisi maamme valtuuskunnan ulkopuolelle.

Perinteisen tavan mukaan maamme valtuuskuntaa johtaisi pääministeri ja häntä avustaa ulkoministeri. Nyt kuitenkin presidentti haluaa pöytään ja se tarkoittanee ulkoministerin syrjäyttämistä, sillä huippukokouksessa kullakin maalla on kaksi paikkaa eli pääministerimme lisäksi kokoussalissa on joko presidentti tai ulkoministeri. Kaiken lisäksi kokous kestänee vain muutaman tunnin ja varmaankin perinteinen linja olisi tässä nyt maamme kannalta toimivin. Toivotaan siis maamme kannalta parasta ratkaisua vielä.

Nyt töiden pariin ja iltapäivästä Helsinkiin. Luvassa vauhdikas päivä.

…..

Kello 18.28 ja nyt taas jo päivä kääntymässä iltaan. Aamusta ensin töitä Lopella ja sitten siirtyminen eduskuntaan jne. Paljon saatu aikaan ja ensi viikon ohjelmakin alkaa hahmottua ja valmistua. Ehdokaspuolellakin tänään on tapahtunut. Lopelle yksi hyvä uusi ehdokas ja mielenkiintoiselta alalta ja sitten myös hieman töitä mm. Heinolan ehdokastilanteen eteen. Loppukiri siis alkanut läpi vaalipiirin ja läpi koko maan.

Myös budjettiriihestä tänäänkin hyviä uutisia. Tänään saimme siis vahvistuksen mm. siihen, että tulemme korottamaan kotitalousvähennyksen enimmäismäärää 2 300 eurosta 3 000 euroon. Eli kahden tulonsaajan taloudessa se tarkoittaa 6 000 euron vuotuista vähennystä palkoista maksettavaan tuloveroon. Samalla kotitalousvähennyksen käyttöä kehitetään ja laajennetaan koskemaan myös remonttityöstä maksettuja palkkoja. Niin ja lisäksi uutena vähennyksen saa ensi vuoden alusta alkaen myös esimerkiksi tietokoneiden ja digiboksien asennnustyöstä tai niiden käyttöopetuksesta.

Mutta nyt siis vielä illaksi Helsingin jäähallille. Huomenna aamusta Lopella Huvikummun elojuhlaan ja sitten illalla taas Helsinkiin ja silloin kannustamaan Mikko Lahtiota ja koko Suomen joukkuetta Ruotsin kaadossa.

Kommentit