Hallituksen jokasyksyinen budjetitiriihi alkaa siis tänään. Näyttää siltä, että hallituspuolueet ovat hyvinkin yksituumaisia Kataisen esityksestä ja väännöt jäävät vähiin. Siis väännöt virallisella tasolla siis. Aina tullee olemaan niitä myös hallituspuolueissa jotka katsovat parhaaksi arvostella tehtyjä ratkaisuja – syystä tai toisesta. Mutta tärkeimmät ovat varmasti esityksen takana.
Esillä on ainakin lisämäärärahoja rakennusten energiatalouden parantamiseen investointitukina ja -avustuksina. Täytyy toivoa, että ainakin tämä paketti vielä saadaan mukaan. Ja myös kotitalousvähennyksen laajentaminen myös energiatalouden parantamiseen tähtääviin toimii noussee esille. Muutenhan hallitus on jo nyt tehnyt merkittäviä lisäaskelia kotitalousvähennykseen ja sama linja jatkunee.
Esille noussee varmasti myös tupakka ja viinavero. Tupakkaveron uskon nousevan jo ensi vuonna, mutta itse suhtaudun hieman vielä epäilevästi viinaveron korotuksen vaituksiin ja ainakin itse näkisin tärkeänä, että asiaa vielä selvitettäisiin mm. sen suhteen mitä edellinen juuri tehty korotus oikeasti on vaikuttanut ja myös sen suhteen mitä EU:ssa ja erityisesti Virossa mm. tupakan ja viinan suhteen on tapahtumassa. Itse en hosuisi tässä.
Ja varmasti ehkä isoin keskustelu käydään yhdessä hyväksytyn verotuksen päälinjan ympärillä. On tärkeää, että progression kiristymisen estämiseksi veronkevennykset ohjataan tasaisesti kaikille. On nimittäin totta, että jo nyt esimerkiksi 1800 euroa kuukaudessa tienaava maksaa jokaisesta lisää tienaamastaan eurosta veroa 44,1 senttiä. Tätä ei ole enää syytä ainakaan tiukentaa ja on hyvä myös muistaa se, että jo nyt esimerkiksi 1800 euroa kuukaudessa tienaava yksinhuoltaja saa 100 euron palkankorotuksesta käteen vain 10 euroa. Muu hukkuu mm. progression myötä eli koventuvaan verotukseen. Ei tätäkään ole mitään syytä enää ainakaan tiukentaan. Siksi tuo päälinja tasaisesta veronkevennyksestä on enemmän kuin oikeudenmukainen ja tärkeä. Sen sijaan erityistoimenpiteitä toivon vielä löytyvän pienten ja keskituloistein kohdalle. Esillä on toivottavasti vakavasti työtulovähennyksen kehittäminen. Kyse siis siitä, että pieni- ja keskituloisille ohjattava työtulovähennys tehdään ensisijaisesti valtionverosta ja se osa vähennyksestä, joka jää käyttämättä valtioverotuksessa, voidaan sitten tehdä kunnallisverotuksesta. Alle 12 600 euroa vuodessa ansaitsevat eivät maksa lainkaan valtionveroa. Kyse tämän mallin kehittämisestä niin, että pienituloisten tulotasoa voitaisiin parantaan erityistoimenpiteillä muiden jo nyt päätettyjen täsmätoimien ja tulonsiirtojen lisäksi.
Mutta mielenkiinnolla tänään asiaa seuraamme. Itse suuntaan aamupäivällä jo Riihimäelle Riihimäen Lukion saneerattujen ja uudistettujen tilojen vihkiäisiin. Mutta nyt kuitenkin ensin töiden pariin.
….
Kello 21.21 ja juuri ratsutallilta kotiin. Luulin jo ettei tänään mitään mahdollisuuksia ehtiä hevostelemaan, mutta joskus näinkin päin. Viime viikolla sain alleni uuden hevosen Homeroksen ja nyt jatketaan sillä. Tänään toistoja ja toistoja ja toistoja eli siirtymiset laukasta käyntiin jne. Mukava tunti ja aikapaljon onnistumisia.
Mutta päivä siis tänään tiukka. Aamun töiden jälkeen suuntasin Riihimäelle ja Riihimäen Lukion vihkiäisiin. Itseasiassa tätä hetkeä on odotettu oikeastaan sen vuoden syksyn asti kun itse aikanaan Rilusta matkaan lähdin. Kirjoitin siis vuonna 1994 ja silloin syksystä Riihimäen lukiolaiset ängettiin yhteen lukioon kun Pohjolanrinteen lukio loppui. Tungos oli kauhea ja me poispäässeet huokaisimme helpotuksesta. Mutta ajatelkaapa montako nuorta ehti sen jälkeen tungoksessa valkolakkinsa urakoida. Heille hatunnosto. No tänään sitten pahimmat kaksi vuotta päätökseen eli ensin yksi vuosi saanerauksen aikaan täysin evakossa ja viime lukuvuosi vielä pahasti keskeneräisen työmaan loukoissa. Mutta lopputulossa kyllä niin mahtava, että seuraavat nuoret ja nyt jo talossa olevat pääsevät nauttimaan – talon vihkinyttä Opetushallituksen pääjohtajaa Timo Lankista lainaten – maan eturivin lukiosta. Tilat ja laitteet maan parhaat ja edelläkävijät. Oli hyvä, että tuore ja jo nyt todella paljon aikaansaanut pääjohtaja näki talon aivan uudelle aikakaudelle oppimisen ja opiskelun tuovan laitteiston ja toivotaan, että saamme pakettia levitettyä hyvin myös koko maahan. Rahaa se vaatii, mutta…
Itse vihkiäisjuhla oli hieno ja tavanmukaan Lapin Katjan johdolla lukiolaiset tarjosivat todella korkeatasoista musiikkiohjelmaa puheiden väliin. Myös talon suunnittelijoiden kuvakavalkaadi urakasta oli mielenkiintoinen. Mutta mikä tärkeitä talon vanhaa henkeä oli edelleen elossa.
Sitten iltapäivällä yksi ehdokastapaaminen ja töiden pariin takaisin ja sitten nipin napin ehdin tallille. Mutta päivän hyviä uutisia olivat myös budjettiriihen ensimmäiset tulokset. Nyt vahvistetun linjan mukaan kaikkien palkansaajien ja myös jokaisen eläkeläisen lompakkoon jää ensi vuonna 250–900 euroa enemmän kuin tänä vuonna. Näin hallitus pääsi ennakkoneuvottelujen ja pienen pullistelun jälkeen yhteisymmärrykseen yhteensä yli miljardin euron veronalennuksista. Tyytyväinen olin myös siihen, että alkoholiverotukseen ei nyt ilman parempaa tietoa hosumalla ryhdytty vaan edetään faktojen kautta siinäkin. Sen sijaan savukkeiden veroa päätettiin tänää nostaa 10 prosenttia.
Jo kesällä yhdessä päätetyn linjan mukaan verotusta kevennetään nyt siis tasaisesti kaikilla tulotasoilla, mutta mikä tärkeintä palkkatuloista maksettavat verot alenevat eniten pieni- ja keskituloisilla. Nyt tehtyjen päätösten myötä pienituloisen veroaste laskee noin 1,4, keskituloisen noin 1,25 ja suurituloisen vähintään prosenttiyksikön. Tässä sitä oikeaa välittää veropolitiikkaa, jossa ei siis jo nyt kohtuuttoman tiukkaa progressiota haluta enää kiristää niin kuin aamulla kirjoitin. Veroasteikkoon tehdään siis lisäksi vielä neljän prosentin inflaatiota vastaava tarkistus ja tämän myötä palkkatulojen veroprogressio ei kokonaisuudessaan kiristy. Tämä makssa valtiolle 340 miljoonaa euroa.
Hieman jos tilannetta vielä avaa niin palkkaryhmittäin ensi vuonna verotus alenee niin, että 15 000 euron vuosipalkasta jää 250 euroa enemmän käteen enemmän siis tähän vuoteen verrattuna, 25 000 euron palkasta 480 euroa, 37 000 euron palkasta 606 euroa ja 62 000 euron vuosipalkasta 919 euroa.
Niin ja tälle hallitukselle myös verotuksen oikeudenmukaisuus on ollut alusta asti ohjenuorana ja siksi myös eläkkeensaajien verotusta kevennetään samalla tavalla kuin palkansaajienkin verotus. Lisäksi eläkeläispuolisoiden verotus uudistuu niin, ettei eläkeläisten veroaste ole millään tulotasolla tai missään perhesuhteessa palkansaajaa korkeampi. Eläkkeestä jää siis aina käteen vähintään saman verran kuin vastaavasta palkasta. Näin ei siis vielä edellisen hallituksen aikaan jostain syystä ollut??
Stefan Wallin puki veroratkaisun minusta tänään parhaiten sanoiksi. Stefan kuvasi päätöstä ”verot seisauttavaksi, mutta samalla sosiaaliseksi”. Juuri näin.