Torstai, 28.02.2008

Blogi, torstaina 28.02.2008

Olo hieman helpottaa ja ei tänäänkään työpäivä väliin jää. Sinnitellään ja sitkistellään.

Keskustan puolueishteerin Jarmo Korhosen esiintulot jatkuvat ja tänään MTV3:n verkkosivut antoivat ehkä osviittaa tulevasta, joka ehkä hieman valaisee näidenkin esilletulojen taustoja. Maikkarin netin mukaan ”keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen aikoo päättää pyrkimisestään jatkokaudelle maalis-huhtikuun aikana. Ylen aamu-tv:n haastattelema Korhonen ei pitänyt mahdottomana jopa puolueen puheenjohtajuuden harkitsemista.”

Kalevassa oli hyvä juttu otsikolla ”Porvahallitus istuu vankasti”. Jyrki Katainen totesi, että ”hallituksen sisällä ei ole selkään puukottajia, mutta keskustan puoluesihteerin öykkäröinti on vastuutonta.” Kalevan mukaan Keskustan työvaliokunnassa Korhonen olikin jo saanut tiukat pyyhkeet Matti Vanhaselta. Pääministeri oli tehnyt lehden mukaan selväksi, ettei tällainen hallitusoven lonksuttelu käy. Muiden kokoukseen osallistuneidein kerrotaan yhtyneen Vanhasen ripitykseen.

Eli kyse taitaa hyvinkin pitkää olla vain keskustan sisäpolitiikasta ja Korhosen omasta kampanjasta. Katsotaan mihin tämä näytelmä johtaa.

Tuorein Korhosen öykkäröinti tuli tänään, kun media kertoi Korhosen arvostelevan hallituksen suunnitelmia perintöverosta.

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen epäilee Ylen uutisten mukaan hallituksen ajautuvan riitaan maatilojen perintöverosta. Toki Korhonen nostaa esille vain ja ainoastaan maatilojen perintöveron poiston ja toteaa, että ”hallitusohjelmassa on yksiselitteisesti sovittu, että maatilojen, metsätilojen ja yritysten sukupolvenvaihdosten yhteydessä perintövero poistuu.”

Tämä on aivan totta, mutta Korhonen ei tosin kerro nytkään koko totuutta hallitusohjelmakirjauksesta. Tätä lausetta Korhonen ei ole lukenut tai ymmärtänyt: ”Huojennus kohdistuu vain vain aitoon yritys ja maataloustoiminnan tuotannolliseen toimintaan liittyvään omaisuuteen, muuttamatta maatalouden jatkajan huojennuksen osalta soveltamiskohteita.”

Tämä oli valmistelussa varsin hankalaa eli erottaa mahdolliset kesämökit, yritysten lomaosakkeet, laitteet yms. varsinaisesta tuotannollisesta toiminnasta. Tämä olisi vaatinut taseiden aukirepimistä ja ainakin itse vakuuttuin kun nyt tehtyä esitystä Eero Lehden kannssa läpikävimme, että ratkaisu on kaikkien kannalta paras. Tuo epätarkka Korhosen lause ”esityksessä olisi 80 prosentin huojennus, joten sinne jäisi noin 20 prosenttia tavallaan perintöveron alaiseksi.” On joko tahallaan tai vahingossa täysin harhaanjohtava.

Itse toki olen valmis siihen, että tämä huojennus olisi vieläkin kovempi. Se vain tarkoittaisi sitä, että silloin kaikki muukin kuin tuotannolliseen toimintaan liittyvä omaisuus siirtyisi käytännössä perintoverotta eteenpäin. Siinä olisi omia haasteita tasapuolisuuden näkökulmasta, kun tämän hallitusohjelmakirjauksen tarkoitus nimenomaan se, että perheyritykset ja maatilat jatkaisivat toimintaansa haasteellisen sukupolvenvaihdoksen yli.

….

Tuo hallituksen varsin järkevä ja kannatettava esitys kunnan maakauppojen verovapaudesta vuodeksi on saanut hyvän vastaanoton. Itse nostin esille salissa – taisin olla ainoa – sen että minun on vaikea ymmärtää miksi verovapaassa kannustinkäytännössä myyjän pitäisi olla aina vain perikunta tai yksityinen henkilö. Minusta tärkeintä olisi saada maata liikkeelle ja kuntien kaavoitettavaksi ja asunto- yms. käyttöön ja siksi itse esitinkin mietittäväksi vielä sitä, että myyjä voisi olla esimerkiksi jokin yhtiökin. Tällaisia vanhoja sahoja, tiilitehtaita, kylien meijereitä yms ja kiinteistöosakeyhtiöitä voisi olla paljonkin. Tänäänkin sain yhden kirjeen jossa myyjällä ja kunnalla olisi tahtoa asiaa eteenpäin viedä, mutta nyt tämä omistuspohja jarraa vastaan. Katsotaan jos saisimme tähän vielä lisää järkeä – järkeä siis järkevää esitykseen.

Tänään saimme myös tiedon, että Sauli Niinistö laittaa stopin eduskunnan avustajarahan käyttöön ostopalveluihin. Itse nostin asian tieskö monennen kerran esille tiistaina Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyssä ja sanoin sohaisevani muurahaispesää toimien toivossa. En tosin osannut odottaa, että näin nopeasti asiassa tapahtuu. Kyse siis siitä voiko kansanedustajat käyttää avustajarahaansa ostamalla palveluita esimerkiksi videofirmoista tai nettisivujen tekijöiltä. Tämä myös estää sen päivävaloakestämättömän tilanteen jossa rahaa ohjataa erilaisille taustayhdistyksille. Ei tosin heti, mutta tietojeni mukaan päätös on sen sisältöinen, että uusia sopimuksia ei enää tehdä ja näin ollen kun vanhat sopimukset umpeutuvat niin peli tulee reiluksi. Viimeistään siis ensi vaalikaudella. Liian pitkä aika sekin tosin.

….

Hieman sinnitellessä edennyt tämäkin päivä, mutta paljon saatu aikaan ja monenlaista päivään mahtunut. Bussilastillinen Riihimäeltä vieraili myös eduskunnassa ja keskusteluissa aiheena kahvikupin ääressä mm. veroasiat, perintövero ja alue- ja koulualan uudistukset, mutta myös talousalueemme asiat varsin laajasti. Reilu tunti meni hetkessä keskustellessa ennen kyselytuntia.

Kyselytunnilla jälleen ilman puheenvuoroa. Varsin erikoista oli puhemies Johanne Koskisen puheenjohtamisessa sekin, että edes kaikkien puolueiden pääkysymykset eivät saaneet lisäkysymysoikeutta, mutta omalle demariryhmälle kiirehdittiin vielä nopeasti antamaan toinenkin kysymys ja siihen vielä lisäkysymyskin. Viimeinen kysymys tosin oli erittäin hyvä. Asia jonka nostin viikonloppuna kannanotollani esille mediassa ja se saikin varsin hyvän vastaanoton. Kyse siis kilpailunsynnyttämisestä autokatsastukseen. Yritin tässä hieman nyt salissakin päästä kysymään, mutta ei. Toinen kysymys jossa olisin halunut hieman laajentaa keskustelua oli eri uudistusten ja aluepolitiikan keskustelu. Näitä asioita ei saisi aivan vetää yhdysmerkin rinnalle. Meillä on kiistatta tarvetta uudistaa korkeakoulujamme ja niiden verkostoakin kuten myös toisenasteen koulutusta ja sen verkkoja – tarvetta on terveydenhuollossa ja sairaanhoidossa jne. Tätä tarvetta ei saa haudata yksinomaan aluepolitiikan alle, mutta alueita pitää ehdottomasti aidosti kuulla. Itse olisin kysynyt pääministeriltä onko uudistuksissa olemassa sateevarjona toimivaa strategiaa ettei eri alueita revittäisi eri uudistuksissa aivan eri suuntiin. Tämän tiedämme hyvin Hyvinkää-Riihimäen talousalueella ja vastaavia rajapintoja on muitakin. Mutta tähänkään ei Koskinen mahdollisuutta antanut. Olisi ollut minusta aivan keskeisen tärkeä laajennus tai kiteytyskeskusteluun joka nyt näytti oman puolueen puheenjohtajapeliltä lähinnä.

Kyselytuntia ennen tapasin vielä nopeasti lehtereillä hämeenlinnalaisia lukion-opettajia Kirsi Ojansuun kanssa ja Hämeenlinnassa keskustelut jatkuvat ensi maanantaina kun Ilkka Kanervan kanssa maakuntaamme kierrän. Yhtenä kohteena juuri lukiot Forssassa ja Hämeenlinnassa. Nyt luovutan ja panen pitkälleen.

Kommentit