Keskiviikko, 27.02.2008

Blogi, keskiviikkona 27.02.2008

Kello varttiavaille seitsemän. Uusi päivä alkamassa. Lupasin eilen illalla palata tänään Stakesin tuoreen Suomalaisten hyvinvointi 2008 -raporttiin, joka julkaistiin eilen. Kyse siis puhelinhaastatteluun perustuvasta tutkimuksesta, jossa kysyttiin kokemuksia hyvinvoinnistaan sekä mielipiteitä sosiaali- ja terveyspalveluista 4530 suomalaiselta.

Eilen otsikoihin noussut asian oli se, että maassamme voidaan yleisesti paremmin, mutta samaan aikaan eriarvoisuus on kasvanut. Hyvinvointierot ovat kasvaneet, vaikkakin terveys esimerkiksi on parantunut kaikissa eri elintasoryhmissä ja myös pienituloisten reaalitulot ovat kasvaneet. Mielenkiintoista oli myös se, että toimeentulo-ongelmat olivat vähentyneet kuten myös nuorten päihteidenkäyttö ja varsin laajasti tiedossa ollut työttömyys.

Varsin huolestuttavaa on lapsien asema ja varmasti tähän joudutaan palaamaan monessakin eri tilanteessa ja asia vaatii toimia. Myös erialueiden maassamme asuvien ihmisten tilanteisiin tulee puuttua. Sosiaaliturvauudistuksenhan nykyinen hallitus on jo käynnistänyt ja mm. lapsilisiä, opintorahaa ja kansaeläkkeitä on korotettu eli toimeen on tartuttu aktiivisesti. Raportti nimittäin kertoo, että sosiaaliturvan etuuksien reaaliarvo on laskenut jopa 20-25 prosenttia suhteessa palkkoihin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

On syytä kuitenkin nyt muistuttaa, että tämä tutkimus tehtiin edellisen hallituksen aikana eli loppuvuodesta 2006. Se esimerkiksi eilen jätettiin ansiokkaasti kertomatta, kun asia nostettiin esille Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyssä. Mutta todetaan se nyt näin jälkikäteen, kuten myös nuo lukuisat toimet joita sinivihreä hallitus tekee eri elämäntilanteissa elävien ihmisten tilanteen parantamiseksi. Mutta niin kuin eilen totesin ei vuosien aikana syntynyt ongelmaa korjata hetkessä.

Yhteinen huoli on kuitenkin olemassa vaikka luottamus tulevaisuuteen onkin nyt parantanut. Nimittäin yhä useampi meistä pitää sosiaaliturvan tasoa liian matalana. Tätä mieltä ovat niin hyvätuloiset kuin keski- ja pienituloisetkin. Samaan aikaan kuitekin yhä useampi on sitä mieltä, että kotitalouden menojen kattaminen nykyisillä tuloilla on helpompaa kuin kaksi vuotta sitten. Tässä joitain päälimmäisiä ajatuksia nyt.

Miksi nyt yhtäkkiä flunssakiusaa. Päätäalkoi särkeä aamulla työmatkalla, mutta nyt näyttää onneksi jo helpottavan. Ei anneta periksi – tässäkään. Aamupäivällä riihimäkeläinen tuttavani ja kokoomusvaikuttaja Takalan Riitta kävi vieraanani ja esillä mm. tulevat kunnallisvaalit ja yhteinen huolemme ja talkoomme nuorten saamiseksi mukaan. Uskon, että onnistumme ja nyt jo tiedossa muutamia mainioita tyyppejä Lahteen, Hämeenlinnaan, Riihimäelle ja Lopellekin. Jatketaan työtä sen eteen, että jokaisessa hämäläisessä kunnassa on hyviä nuoriakin ehdokkaita ja tähän työhön olen luvannut myös iltoja uhrata. Kohta täysistuntoon.

….

Sinnittelin päivän ja nyt onneksi jo hieman helpompi olo. Päivällä oli tosin pakko vetää henkeä hetki, mutta onneksi tänään sivistysvaliokunta ei kokoontunutkaan. Jatketaan täälläkin huomenna. Nyt flunssalääkettä ja vällyihin.

Kommentit