Tiistai, 26.02.2008

Blogi, tiistaina 26.02.2008

SDP:n joukoista noussut ajatus bensan kortilla laittamisesta on minusta kestämätön tai ainakin käsittämätön. Ehdotuksen mukaan jokaiselle suomalaiselle jaettaisiin bensiinikuponkeja, jotka halutessaan voisi myydä. Kyse siis pula-ajan säännöstelyä vastaavasta lippujärjestelmästä, jossa ostokortit olisivat käytössä. Lippuja voisi käyttää itse tai myydä ne enemmän tarvitsevalle ja kuulemma ”oikein ympäristötietoiset tietenkin voisivat repiä ne”. Aikalailla erikoinen eikä aivan tähän päivään kuuluva SDP-ehdotus jonka kyllä minusta voi tyrmätä suoralta kädeltä sen suuremmitta selvittelyittä. Itse olisin mieluumminkin tekemässä mm. biokaasusta entistä houkuttelevampaa vaihtoehtoa siviililiikenteeseen ja myös tukemssa uuden teknologian käyttöönottoa. Myös hiilidioksipäästöihin perustuva verotuksemme on tässä edelläkävijä ja itse olisin valmis vielä hieman jyrkentämään nyt lineaarista käyrää päästöjen laskiessa. Eli tekisin esimerkiksi maksimissaan 130g/km hiilidioksia tuottavista autoista entistä houkuttelevimpia. Uskon, että tämä tulevaisuutta kutne myös muidenkin haitallisten päästöjen tarkastelu.

Päivän Iltalehti keryoi, että rekisteristä poistettavat autot löytävät yhä useammin tiensä kierrätyspisteisiin. Uutinen pohjautui Keskisuomalaisen juttuun, jossa kerrottiin, että vuonna 2007 rekisteristä poistettiin hieman yli 100 000 autoa (104 000) ja näistä uudella romutustodistuksella hukkui 17 500. Määrissä selkeää kasvua. Kokonaispoistumassa lähes 20 000 autoa ja todistuksellisissakin miltein tuhat. Eli uusi laki näyttää toimivan. Sen mukaanhan marraskuusta lähtien auton on saanut pois rekisteristä vain romutustodistuksella, jonka saa Autokierrätyksen virallisista vastaanottopisteistä. Näin vastuu auton ”loppusijoittamisesta” on sen viimeisellä omistajalla. Tämä laki puhutti paljon silloin kun tulin kansanedustajaksi ja sainkin lukuisia palautteita tästä ja asiaa pidin esillä myös kampanjassani. Onneksemme työn jälkeen lakiin tuli mahdollisuus ottaa auto väliaikaisestikin pois rekisteristä ja tällä järjestelmällä turvattiin mm. harrasteajoneuvoja, mutta myös muuta harrastekäyttöä mm. moottoriurheilussa.

Tänään aamupäivällä Radio Peilin tunnin haastattelu ja sitten normaaliin päiväjärjestykseen; sivistysvaliokunta, täysistunto, sivi-ryhmä ja Radio Hämeen Politiikan puhemylly.

….

Aamupäivällä erittäin mielenkiintoinen tunti Radio Peilin erikoishaastattelussa. Sakari Sirkkasen kanssa kävimme läpi politiikkaa ja menneisyyttäni ja hieman katsoimme myös tulevaisuuteenkin. Maaliskuussa tuo koko haastattelu tulee siis ulos Radio Peilistä. Lisään ajan tuonne kalenteriin kun vahvistuu.

Nyt myös jo sivistysvaliokunta takana ja kohta täysistuntoon. Tänään demarien puheenjohtajakilpa sai jälleen yhden uuden nimen, kun entinen piispa Ilkka Kantola ilmoittautui mukaan. Kahvipöydissä jo mietitään kovaa kuka on kymmenes ja kuka kahdeskymmenes ehdokas. Ilta-Sanomissa jo olikin jo otsikko netissä: ”Onko demareiden puheenjohtajakisa jo mennyt farssiksi?” Sitä voi jokainen miettiä tahollaan.

….

Kello 21.48 ja juuri Hämeenlinnasta HPK:n SM-liigapelistä kotiin. Tappara oli tällä kertaa maalilla parempi vaikka Kerho tsemppasi vielä viimeisillä minuuteilla kauden toiseksi viimeisessä pelissään hyvin. Tämä kausi pian ohi ja sen voimmekin sitten unohtaa. Katse tulevaan.

Täysistunnossa tänään esillä SDP:n aloitepaketti, jossa esitettiin montaa asiaan joita he eivät itse vallassaolleessaan eivät hoitaneet. Nyt sitten lakialoitteita asiasta jos toisestakin ja myös tämän päivän Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyssä kovaa huolta mm. lapsilisistä. Niitähän olisi voinut vaikka joka vuosi korottaa kun olivat itse hallituksessa. No onneksi nyt sentään tämä sinivihreä hallitus haluaa näitäkin korjailla vaikka onkin totta, että vuosien jälkeenjääneisyyttä ei yhdessä vuodessa korjata. Esimerkiksi ensimmäinen lapsilisäkorotus haluttiin ohjata yksinhuoltajaperheille ja sitten jatketaan korjailua vaalikauden mittaan. Toinen mielenkiintoinen aloite oli SDP:n tiukasti puuhaama energian widfall-voittojen verotus. Kokoomus on vastustanut tätä jo edellisellä vaalikaudella, kun silloin kauppaja teollisuusministeriössä kaavailtiin windfall-voittojen verotusta. Ja minusta aivan oikein, sillä tällä verotuksella, että ei ratkaista päästökaupan pahimpia ongelmia vaan päinvastoin pahentaa niitä.

Nämä ylivoitot eli ns. Windfall-profit ovat yksi päästökaupan mukana tulleista haasteista. Kyse on siis voittoa tavoittelevien sähköyhtiöiden saamasta lisätuotto silloin, kun sähkö tuotetaan päästöttömillä tuotantomuodoilla. Päästökauppa nostaa sähkön pörssihintaa, jolloin sähkömarkkinoille myydystä päästöttömästä tuotannosta saa paremman tuoton, koska sille ei synny kustannuksia
päästöoikeuksista. On varmasti totta, että nämä Windfallin aiheuttamat helpot pikavoitot herättävät kansalaisiss ymmärrettävästi kaunaa, kateutta ja ihmetystä, mutta omalla verolla asiaa ei korjata vaan vain pahennetaan. Tällaiset nytkin esitetyt kateuden sävyttämät ratkaisumallit ovat harvoin rakentavia ja on erittäin typerää ratkaista tätä windfall-ongelmaa veroteknisin keinoin. Se yksinkertaisesti vain pahentaa päästökaupan varsinaisinta ja pahinta ongelmaa eli sähkön hinnannousua. Eli nyt SDP:n tekemän lakialoitteen pohjana on uusi energiavero, joka kohdistuu lopulta energian käyttäjiin. Siksi asian kannalla ei vain yksinkertaisesti voi olla.

Sanna Perkiö totesikin tänään asiankäsittelyn yhteydessä salissa: ”Windfall-voittojen verotus on mission impossible.”

No esityksiä maailmaan mahtuu.

Politiikan Puhemyllyssä tänään esillä Stakesin Hyvinvointi 2008 -raportti. Raportti julkaistiin siis tänään ja itse jouduin kyllä valitettavasti toteamaan, että olin raportin suhteen vain median uutisten varassa. Valiokuntatyö ja muut työt veivät ajan niin tehokkaasti että raporttiin ehdin vasta nyt illalla perehtyä. Mutta aihe muuten enemmän kuin tuttu ja uskon, että varmasti hallitus ja eri ministerit tulevat puuttumaan aktiivisesti sen esille nostamiin monessa tapauksessa tuttuihin haasteisiin. Nämäkin ongelmat monelta osalta syntyneet vuosien aikana ja niitäkään ei – ei edes tämä hallitus – pysty korjaamaan hetkessä vaikka nyt demarileiri sitäkin vaatii. Mutta lupaan, että asiaa hoidetaan ja mm. sosiaaliturvauudistuksen yhteydessä tämänkin raportin asiat nousevat esille. Toisena asiana keskustelussa oli eduskunnan ja EU:n rahankäyttö. On hyvä, että Sauli Niinistön johdolla nyt tätäkin vyyhtiä selvitellään ja itse nostin erityisesti esille eduskunta-avustajajärjestelmän. Totesin sohaisevani tahallani muurahaispesää ja toivon sen johtavan siihen, että edustajarahojen juoksutus erilaisille yhdistyksille ja yrityksille loppuu. Minusta ainoa oikea malli on se, että avustajat ovat palkkasuhteessa eduskuntaan ja tekevät vain ns. keikkatyötä maakuntiin tarpeen mukaan. Toivottavasti Niinistö tässäkin nyt laittaa rattaisiin liikettä.

Palaan huomenna tuohon Stakesin raporttiin tarkemmin, kunhan sen saan luettua.

Kommentit