Maanantai, 25.02.2008

Blogi, maanantaina 25.02.2008

Tänään 25. helmikuuta tulee kuluneeksi 10 vuotta kirjailijan, ystäväni Juhani Peltosen kuolemasta. Toimin nykyisin mm. Kalevi Sorsan kanssa perustamamme Juhani Peltosen kirjallisuusseuran puheenjohtajana ja kello kaksitoista teemme käynnin kirjailijan haudalle ja tänä vuonna eri tapahtumissa kunnioitamme Jussin elämäntyötä. Yhdistyksemme sivut löytyvät netistä www.juhanipeltonen.net.

Päivään mahtuu kuitenkin paljon muutakin ja niitä aiheita mm. kunnanhallituksen asiaa listaa läpikävin eilen täälläkin. Eli ajatuksiani löytyy blogista sunnuntain kohdalta.

Viikonloppuinen avaukseni henkilöautojen katsastusten uudistamiseksi on saanut erittäin hyvän vastaanoton. Sähköpostia on tullut paljon ja toimia ryöstäytyneiden hintojen kohtuullistamiseksi ja tekoja asian korjaamiseksi on toivottu. Eli kyseessä siis viikonloppuinen kannanottoni, jossa totesin, että katsastuskäyntien hinnoittelu on karannut käsistä kilpailun puutteen takia. Erityisesti henkilöautojen katsastuspalveluiden hinnat ovat nousseet Ajoneuvohallintokeskuksen eli AKE:n mukaan reilussa kymmenessä vuodessa eli katsastustoiminnan vapauttamisen vuoden 1994 jälkeen yli 150 %, kun samassa ajassa yleisen elinkustannusindeksin nousu oli huomattavasti maltillisempaa eli 18%.

Tässä on nyt suuri vaara, että katsastamattomien autojen määrä kasvaa ja muutenkin alalle olisi syytä saada aikaiseksi aitoa kilpailua. Minusta varsin järkevää ja kannatettavaa olisi avata katsastustoimintaa myös esimerkiksi merkki- tai muille hyväksytyille autokorjaamoille. Näin saisimme lisättyä kilpailya ja saisimme hintakehtiyksen kestävämmälle tasolle. Autokorjaamoille voisi sallita esimerkiksi rajatun katsastustoiminnan eli vaikka vain henkilöautot. Nykyinen järjestelmä ei jakoa autojen koon mukaan salli ja se osaltaan estää kilpailun syntyä kun tila- ja laitevaatimukset mm. rekkojen myötä on varsin suuret. Henkilöautojen katsastus muodostaa 72% alan yritysten liikevaihdosta ja juuri henkilöauton katsastuksen hinta päästömittauksineen on noussut huikeasti. Se oli vuonna 1994 17 euroa ja tällä hetkellä noin 60 euroa. Eli jotain siis on tehtävä. Ja nyt olemme tekemässä.

….

Näin jälleen blogi palautettu. Tekniikka on ihmeellistä, mutta onneksi nyt tallessa.

Nyt kello 21.49 ja juuri hetki sitten vasta kotiin. Päivä alkoi kotona töiden parissa ja puoliltapäivin sitten kokoonnuimme Juhani Peltosen haudalle pienen joukon kanssa laskemaan kukkalaitteen Jussin haudalle ja muistelemaan menneitä aikoja. Itse luin haudalle pari pientä Juhanin runoa ja aurinkoinen päivä innoitti lukemaan vielä Natalian kanssa kirjasta pienen kuvauksen koiralenkistä Selenen kanssa. Näin silmissä tuon parin juuri tässä maisemassa ja juuri tällaisella säällä.

Iltapäivällä tutustuimme kahteen uuteen loppilaiseen yritykseen. Rakenne Ahlfors on yksi maamme johtavista teollisuuden äänieristettyjen valvomoiden ja vastaavien suojien tekijöistä ja nykyisin yritys toimii Lopella ns. entisessä Marcellon keittiökaappitehtaassa. Toisena kohteena oli Nordia Housen talo- ja väliseinäelementtitehdas uudessa kuntamme yritystalossa ja sielläkin meno näytti hyvältä. Kasvua näkyvissä. Vierailujen jälkeen kunnanhallitus, jossa asiat menivät tänään esityslistan mukaisesti. Saimme kuitenkin lisättyä Nesteen risteyksen asiakohtaan toiveen, että neuvotteluja suurikokoisen liikenneympyrän rakentamisesta risteykseen jatkettaisiin. On vaikea ymmärtää tuota tiehallinnon logiikkaa keskellä kasvavaa kuntaa?

Kunnanhallituksen jälkeen vielä istuimme pari tuntia Lopen kokoomuslaisten kanssa. Esillä vuoden ajankohtaiset tapahtumat ja myös kunnallisvaalit. Ehdokashankinta hyvässä vauhdissa ja tänäänkin pari uutta ehdokas lähti mukaan. Kyllä se siitä.

Kommentit