Torstai, 28.01.2010

Blogi, torstaina 28.01.2010

Tänään Helsinkiin töiden pariin. Eilisillan Hämeenlinnan Kokoomuksen Club Ilomieli toisenasteen koulutuksen keskusteluineen jäi pohdituttamaan. Erityisen tyytyväinen täytyy olla siitä, että nyt siis koulutusasioista keskustellaan näin laajasti ja monipuolisesti ja myös siitä, että koulutuspuolellakin ollaan valmiita uudistamaan ja uudistautumaan. Peruskonseptista kannattaa ja pitää kuitenkin pitää kiinni eli niin kuin eilenkin totesin ei Ruotsin nuorisokouluvirheitä kannata meillä uusia, mutta sen sijaan yhteistyötä kannattaa ammattillisenkoulutuksen ja lukiokoulutuksen välillä lisätä ja tarjota nuorilla mahdollisimman monipuoliset kurssitarjottimet yli koulutusrajojen. Kuitenkaan siis tasapäistävään malliin ei kannatta toisenasteen koulutuksessa mennä vaan antaa nuorille ennen muuta mahdollisuuksia valita ja suunnitella tulevaisuutta itse. Jatketaan tätä keskustelua niin Hämeenlinnassa kuin muuallakin. Pienten lukioiden tulevaisuus on turvattu vain hyvällä yhteistyöllä ja sitä kautta ne pystyvätkin tarjoamaan nuorille kilpailukykyisiä vaihtoehtoja yläkoulun jälkeen myös kurssitarjonnan suhteen.

Tällä viikolla saimme myös ensimmäisiä tietoja siitä miten olemme onnistuneet työurien pidentämisessä myös sen toisesta päästä eli eläköitymisiän suhteen. Viime vuonna työeläkkeelle siirtyi ennätysmäärä miltein 80 000 henkilöä suomalaista ja tässä näkyy nimenomaan suurten ikäryhmien eläköityminen. Eläkeuudistuksen on laskettu nostavan eläkkeellesiirtymisikää keskimäärin noin 1,5 vuodella, kun yhteinen työnantajajärjestöjen, palkansaajajärjestöjen ja myös poliittisten puolueiden tavoite on nostaa keskiarvoa vuoteen 2025 mennessä noin kolmella vuodella.

No nyt saadut tiedot kertovat, että trendi on oikea. Tällä viikolla julkaistujen Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan eläkkeellesiirtymisiän odote on nyt nuorilla 25-vuotiailla 59,8 vuotta ja 50-vuotiailla 61,7 vuotta. Vuonna 2008 vastaavat luvut olivat 59,4 ja 61,4 vuotta. Eli eläkkeellesiirtymisikä on siis noussut kutakuinkin niin kuin vuoden 2005 työeläkeuudistusta suunniteltaessa arvioitiin. Merkillepantavaa on se, että myös viime vuonna 2009 eläkkeellesiirtymisikä nousi. Tämä siis siitäkin huolimatta, että taloustilanne on ollut vaikea ja myös työttömyys on kasvanut. Mutta täytyy muistaa myös se, että suurten iäkäryhmien eläköitymisen myötä työeläkkeelle siirtyy nyt yhä enemmän täysin palvelleita suomalaisia. Esimerkiksi viime vuonna työeläkkeelle siirty 10 % enemmän suomalaisia kuin edellisenä vuonna.

Toivotaan, että tässäkin asiassa nyt löytyy yhteistä tahtoa edetä järkevästi ja vastuullisesti eteenpäin. Mutta myös niin, että sukupolvien välinen yhteisymmärrys säilyy ja vastuuta kannetaan puolin ja toisin. Suunta näyttää nyt siis olevan jo vuoden 2005 ratkaisuinkin oikea, mutta kysymys onkin se onko se riittävä? Itse näen niin, että nyt onkin kaikkein tärkeintä tehdä erityisesti toimenpiteitä työssäjaksamisen tukemiseksi. Yksisilmäisellä eläkeiän kategoorisella nostolla ei varmasti saavuteta parasta tulosta ja itse en sellaista kannatakaan. Superkarttuma on yksi hyvä houkutin, mutta työssäjaksaminen, viihtyminen ja pärjääminen on kaiken a ja o. Työnmäärääkin pitää voida tarkastella elämäntilanteen ja iän mukaan. Esimerkkejä Suomesta löytyy.

Mutta nyt Helsinkiin. Töiden pariin.

….

Päivä sitten Helsingissä ja sitten pieni muutos loppuviikon ohjelmaan. Aikaistin lennon Rovaniemelle ja tänään tarkoitus illalla tavata muutama paikallinen vaikuttaja ja sitten huomenna suunnata seuraamaan Arctic Lapland Rallya. Huomenna siis käynnistyy kotoinen rallin SM-sarja ja erityisen mielenkiintoisissa tunnelmissa. Rallin MM-sarjaan siirtynyt Kimi Räikkönen avaa WRC-kautensa ja myös uransa täällä lumen ja pakkasen keskellä ja saa vastustajakseen toisen Citroen kuljettajan Daniel Sordon. Mutta sitten tietenkin rallin SM-sarjan kuumin kärki jälleen viivalla myös ja mielenkiintoista onkin nähdä miten WRC-autolla Räikkösen vauhti kestää mm. Juha Salon, Jukka Ketomäen ja esimerkiksi kaksivetoluokasta nyt nelivetoisiin siirtyneen Joonas Lindroosin puristuksessa. Edessä siis huikea avaus aivan mahtavissa säissä. Mutta huomenna olemme viisaampia kun ensimmäinen erikois käynnistyy puolenpäivän jälkeen.

Mutta nyt siis hetki aikaa hotellihuoneella ja sitten hieman palaveeria mm. tulevista liikuntapaikkahankkeista motorsportin puolella ja siitä sitten eteenpäin.

Hämmennyksen keskellä olemme saaneet tänään seurata keskusteluja mitä nyt käydään pääministeri Matti Vanhasen ympärillä. Jääviyskysymyksen liittyen saatuun vaalitukeen ja jaettuun RAY:n rahaan ovat vakavia ja on hyvä että syytökset ja väitteet nyt selvitetään huolella. Tänäänhän mm. oikeuskansleri Jaakko Jonkka lupasi asian perusteellisen läpikäynnin mm. jääviyskanteluiden suhteen heti kun keskusrikospoliisi saa omat selvityksensä valmiiksi. Erikoista on myös väitteet jotka menevät jopa pääministerin ja edellisen oikeuskanslerin puheiden suhteen ristiin. Tai ainakin muistikuvat aivan erilaisia käydyistä tai käymättömistä keskusteluista. Vakava ja valitetta asia, mutta nyt se on syytä perata huolella.

Kommentit