Torstai, 27.10.2011

Blogi, torstaina 27.10.2011

Euromaiden johtajat osoittivat upealla tavalla johtajuutta ja asioiden neuvottelu- ja ratkaisutaitoa viime yönä Euroopan kriisikokouksessa. Aamuyöhön venyneet neuvottelut päättyivät ratkaisuihin vaikka moni epäilikin kokouksen epäonnistuvan. Euroalueen velkakriisiin siis löytyi työllä ratkaisu ja mukaan saatiin vahvasti myös yksityinen sektori. Yksityiset sijoittajat kärsivät Kreikka-lainoistaan 50 prosentin tappiot ja samaan aikaan Kreikan valtionvelka järjestellään uudestaan. Tämä tarkoittaa velan leikkaamista 120 prosenttiin bkt:tä nykyisen 160 prosentin sijaan vuoteen 2020 mennessä. Pankkien pääomittamista vahvistetaan eli kaikkien pankkien pitää nostaa ydinpääomatasonsa nykyisestä 4,5 prosentista 9 prosenttiin.

Huippukokous löysi myös ratkaisun euroalueen väliaikaisen vakausrahaston vahvistamiseen. Vakausrahaston kapasiteettiä kasvatetaan nykyisestä 440 miljardista eurosta nelin- tai jopa viisinkertaiseksi. Mutta tämä tapahtuu niin, että vakausrahastoon ei panna lisää rahaa eli uusia takausvastuita. Kasvattaminen tapahtuu siis vakuusmallia hyödyntäen. Siinä vakausrahasto voi jatkossa antaa osittaisia vakuutuksia kriisimaiden lainapapereille. Samalla käytetään myös erityisrahoitusyhtiömallia, jolla myös ulkopuoliset sijoittajat saadaan mukaan osallistumaan euroalueen vakauttamiseen.

Seurataan miten tilanne tästä etenee ja miten tähän markkinat reagoivat. Mutta hyvä osoitus Euroopan johtajien vahvasta päätöksentekokyvystä ja johtajuudesta.

Jos esillä isoja talousasioita niin myös pienempiäkin. Mutta tärkeitä nekin. Eilen illalla kävin läpi ensi vuoden Lopen budjetin joka tulee ensi maanantaina meille kunnanhallitukseen käsittelyyn pitkään päiväkouluun. En tässä mene vielä sen muutamaan kipukohtaan, mutta erittäin tyytyväinen olin siihen, että nyt budjetin valmistelumateriaalit ovat sellaiset mitä olen toivonut jo pidempään. Paketti oli helppo ja selkeä lukea ja siitä selviää nopeasti mikä muuttuu ja mikä ei verrattuna tähän kuluvaan vuoteen. Palaan täällä blogissani Lopen talouteen laajemmin ensi viikolla.

..

Tänään aamupäivä Lopella ja sitten Hämeenlinnaan. Helsinkiin vasta ennen kyselytuntia ja sitten istuntoon.

Hämeenlinnassa siis päivä ja sitten Riihimäen kautta täysistuntoon. Se oli tänään tosin vain kyselytunnin mittainen ja täytyy sanoa, että lähinnä huvittaviksi ovat menneet nämä eduskunnan kyselytunnit. Suurimmat kysymykset aina sivuutetaan keskustelun aiheina niin kuin tänäänkin Euroopan talouskriisin uudet suuret käänteet ja keskustelua viedään moniin tärkeisiin, mutta aivan toisen koko luokan asioihin. Ajoittain näyttää siltä, että jopa eduskunnan puhemies Eero Heinäluomakin näin haluaa. Viimeksi esimerkiksi kun olimme aihetta nostamassa esiin vakuuksien ratkettua niin aihe ei kelvannut keskusteluun kuin vasta yliajalla tv-ajan ulkopuolella. Ja tänään sitten Heinäluoma ei antanut meille suurimpana hallituspuolueena lainkaan kysymysvuoroa. Tämä alkaa näyttää jo järjestelmälliseltä, kun kuitenkin yleiset pelisäännöt menneet aina niin, että ensin kysyvät oppositiopuolueet suuruusjärjestyksessä ja sitten hallituspuolueen suurimmasta pienimpään. Heinäluoma järjestäin ottaa SDP:n heti kolmanneksi kysyjäksi ja sysään meidät aina sivuun. Merkillistä.

No vaisuja ovat olleet nämä kyselytunnit eikä perussuomalaiset varsinkaan mutta eivät myöskään keskustalaiset ole onnistuneet tuomaan keskusteluun mitä viristystä saatika mitään omaa avausta ja uutta. No tänään sentään saimme keskustalta oman varjobudjetin. Palaan siihen ensi viikolla laajemmin, mutta jo nyt voi hyvin huomaista suomalaisten työtä tekevien ja työpaikkojen puolesta, että onneksi keskusta ei ole maamme hallituksessa. Keskustan varjoesitys kiristäisi merkittävällä tavalla sekä työn että kulutuksen verotusta. Keskusta
mm. korottaisi yleistä arvonlisäveroprosenttiakin. Ja jo 20 000 euroa vuodessa tienaavien ansiotuloverotus
kiristyisi hallituksen
esitykseen nähden.

No palaan tuohon tarkemmin ensi viikolla kun keskustan ja perussuomalaisten varjobudjetit esitellään eduskunnassa istunnossa. 

Tänään illalla Lopella Läyliäisillä järjestettiin kyläyhdistyksen toimesta keskustelutilaisuus Läyliäisiin tulevasta tai oikeastaan siellä jo jonkin aikaa olleesta räjähdeainevarastosta. Aiheesta on minuunkin oltu monta kertaa yhteydessä ja oli hyvä, että nyt varastoa ylläpitävä yritys tuli mukaan julkiseenkin keskusteluun. Itse en tänään töistä eduskunnasta tilaisuuteen ehtinyt, mutta olimme sopineet, että kuntaamme tilaisuudessa edustaa rakennustarkastaja Olli Kuntonen. Hän siksi, että Lopen kunnan osalta asiassa nimenomaan kyse rakennusluvasta ja sen yksityiskohdista. Itse räjähdeaineiden varastointiin ei kunta lupaa voi antaa eikä sitä evätäkään vaan sen luvan käsittelee lakien mukaan TUKES. Mutta me annamme ensi maanantaina Lopen kunnan lausunnon aiheesta Tukesille ja lupaan, että lausuntomme on sellainen, että se tulee ottamaan huomioon ja kantamaan riittävästi huolta alueen asutuksesta ja vapaa-ajanasutuksesta. Ne on syytä ottaa erityisellä tarkkaavaisuudella ja harkinnalla TUKES:n toimesta huomioon. Tästäkin aiheesta palaan viikonloppuna hieman laajemmin kun kunnanhallituksen esityslista julkiseksi huomenna.

Mutta mielelläni kuulen teidänkin ajatuksia tästäkin asiasta. Kylätoimikunnan väen kanssa jo sovinkin, että saan heiltä info- ja keskustelutilaisuuden materiaalin, mutta jos muita ajatuksia ja mietteitä asia herättää niin laittakaapa minulle suoraan timo.heinonen(a)eduskunta.fi

Huomenna jatketaan.

Kommentit