Torstai, 27.09.2007

Blogi, torstaina 27.09.2007

Kello 10.05 ja juuri Eduskuntaan. Aamulla jo teimme aikaisen herätyksen jälkeen MTV3:lle Enduron MM-sarjan viimeisen osakilpailun erikoisohjelman. Olen tuottanut ohjelman kolme vuotta ja nyt homma käy hyvän teamin kanssa rutiinilla. Ajatkin löytyvät kun aloittaa aikaisin.

Aamulla kun seitsemän aikaan jo ajelin Lopelta Helsinkiin sai esimakua syksyn pimeästä. Usvaa ja joka aamu pimenevää. Peurat ja hirvetkin hiipivät mieleen metsäosuuksilla. Otollisia aikoja – syytä siis olla valppaana.

Tänään eduskunnassa jälleen mielenkiintoinen päivä. Hetken kuluttua saan vieraakseni Fittnesin maailmanmestarin ja ammattilaisen Rachel Kauppilan. Kello kaksitoista sivistysvaliokunta, sitten ryhmäkokous ja kyselytunti ja täysistunto illansuussa. Sivissä tänään esillä mm. Urheilun valkoinen kirja.

Tänään myös saamme seurata mielenkiinnolla, kun hoitajien Superin edustajisto päättää joko hyväksyä tai hylätä esillä olevan palkkaneuvottelujen tuloksen. Katsotaan mitä Super päättää ja sitten odotetaan vielä ehkä hieman kriittisemmän eli Tehyn päätös tulevalta viikonlopulta. Muut kunta-alan järjestöthän jo hyväksyivät varsin kovan palkkaratkaisun, mikä tuo 2,5 vuoden sopimuskaudella noin 11 prosentin palkankorotukset.

Itse en näe lakkoa tällaisen palkkaratkaisun edessä järkevänä. Koskaan ennen ei tällaista palkkaratkaisua ole tullut eikä tarjottu eikä nytkään olisi tullut ilman meidän huolta hoitajien saatavuuden turvaamisesta ja alan houkuttelevuudesta huolehtimisesta.

Palkkaerojen kaventaminen oli myös meille merkittävä vaalitavoite ja tuli esityksestämme kirjatuksi hallitusohjelmaan. Tavoitteena tietysti Tupo, mutta tällä kertaa tupoa ei syntynyt ja sille ei hallitus voinut mitään.
Liittokierroksen jälkeen nyt synyt neuvottelujen tuloksena syntynyt Kuntatyönantajan palkkatarjous on kuitenkin historiallisen hyvä. Sitä ei kukaan kiistä – ainakaan suuren salin ulkopuolella. Eduskunnan kahvilassa ratkaisua on kiitelty. Kunta-alalle esitettiin viimeisimmässä tarjouksessa jopa noin 12 prosentin korotusta, kun esimerkiksi metallin sopimuksessa palkankorotustaso on noin kahdeksan prosenttia.

Viime vaalikaudella palkkaerot SDP:n ollessa hallituksessa kasvoivat ainoana maana EU:ssa, mutta nyt palkkaero on siis aidosti kaventumassa. Aiheellisesti voi varmasti kysyä: Olisiko kunta-alan palkankorotustaso ollut näin korkea ilman, että kokoomus on asiaa pitänyt esillä? Rehellinen vastaus kuuluu: ei olisi.

Vaikka oppositio nyt asemansa pakottamana tilannetta moittii. Ehkä harmistuneena siitäkin, että nyt maassamme on hallitus joka uskaltaa toimia ja uskaltaa olla mieltä ja uskaltaa tehdä myös ratkaisuja. Ratkaisuja mitkä kokee oikeaksi. Tästä kertoo eniten ehkä se, että useat ammattiyhdistysjohtajatkin ovat kehuneet kunta-alan sopimusta mm. SAK:n Ihalainen, JHL:n Santamäki-Vuori sekä OAJ:n Kangasniemi. He ovat kiitelleet nimenomaan sopimuksen edistävän palkkatasa-arvoa. Ja juuri tämä on ollut meidän tavoite alusta lähtien: palkkatasa-arvon edistäminen! Ei voikaan kuin ihmetellä, miten itse asia on keskustelussa päässyt pahemman kerran unohtumaan.

Haluan tässä nyt kun vauhtiin pääsin niin vielä kerran kommentoida myös tuota 500 euroa. Se on ainakin edelleen minun tavoitteeni. Tavoite minkä eteen on tehty töitä, mutta sen olemme alusta asti sanoneet, että yhdellä ratkaisulla yhdessä yössä ei tuota korotusta aikaan saada. Tämä tosiasia halutaan myös tahallaan jopa mediassa unohtaa. Iltalehtihän kysyi ennen vaaleja tulisiko hoitajien palkkoja korottaa 500 eurolla. Kokoomus muiden puolueiden tapaan vatsasi kyllä, mutta painotti, että se vaatii useamman samansuuntaisen ratkaisun. Tämän jälkeenkin olemmekoko ajan sanoneet kannattavamme 500 euron palkankorotusta, mutta olemme koko ajan korostaneet edelleen sitä, että tämä edellyttää useita palkkaratkaisuja. Olisi minusta reilua kun asioista puhuttaisiin rehellisesti ja toisten sanoja ei tarkoitusperällisesti muunneltaisi. Eikö?

No mekkalasta ja oppositon voisi sanoa jopa häirinnästä huolimatta ollaan nyt tekemässä ensimmäistä näistä ratkaisuista, eivätkä pöydässä olevat luvut ole mitenkään vähäisiä. Hoitajille on tarjottu yli 12 prosentin korotusta ja se tarkoittaisi kokonaisansioissa esimerkiksi sairaanhoitajien osalta 317 euroa. Tehtäväkohtaisessa peruspalkassakin, jossa edes säännöllisen työn lisiä ei huomioida, korotus olisi 239 euroa. Tässä ei puhuta pikkuroposista vaan sadoista euroista. Kertakorotus on tuntuva, kuten kokoomus me yhdessä toivoimme. Itseasiassa näillä luvuilla tuo 500 euron tavoite voi jopa täyttyä tällä vaalikaudella, kun nyt tehtävä sopimus on 2,5 vuotinen ja sen jälkeen tulee seuraava sopimus. Vaikka se ei olisikaan tätä korotusluokkaa niin lähellä 500 euroa ollaan ja kaksi ratkaisua ei vielä ole se ”usean samansuuntaisen ratkaisun”. Sekin on hyvä muistaa.

Nyt siis ensimmäistä kertaa kuntien palkanmaksua tuetaan myös hallituksen taholta. Historiassa ensimmäistä kertaa kunnat saavat palkanmaksun tueksi 150 miljoonan euron vuosittaisen tasa-arvoerän – enemmänkin olisi voinut saada, mutta tämäkin on merkittävä summa. Tällä vaalikaudella tämä tarkoittaa siis yhteensä 600 miljoonaa. Kun vielä muistamme, että tasa-arvoerän lisäksi kuntien palkanmaksua tuetaan valtionosuuksien täysimääräisillä indeksikorotuksilla, joiden yhteissumma nousee palkkamenojen osalta ensi vuonna 250 miljoonaan euroon. Yhteensä tuki palkanmaksuun on kunnille siis 400 miljoonaa euroa. Esimerkiksi tälle vuodelle vastaavia indeksikorotuksia maksettiin noin 100 miljoonaa euroa, eli nyt puhumme nelinkertaisesta tuesta siihen nähden, miten edellinen hallitus, missä SDP hoiti valtiovaraiministeriötä, vaalibudjetissaan kuntia palkanmaksussa tuki. Yhteensä lisärahaa on kunnille tulossa 700 miljoonaa euroa ensi vuodelle vuodelle 2008. Se on mittava panostus ja selkeä kädenojennus kunnille sinivihreältä hallitukselta.

Minulta ja meiltä kaikilta on usein kysytty, kaduttaako meitä se, että aloimme keskustella matalapalkkaisten naisalojen palkkauksesta. Voi sanoa, että ei kaduta. Vaikka saisimme aloittaa alusta uudelleen, toimisimme samoin. Nostaisimme palkkatasa-arvokysymyksen uudestaan esiin, vaikka olemme nähneet, miten vaikeaa tavoitteen toteutuminen on – ja juuri siksi.

Tavoite on haastava, mutta nyt olemme kyenneet sitä edistämään. Ei ole väärin tavoitella oikeita asioita ja toimia oikeiden asioiden hyväksi. Mieluummin otamme vastaan moitteita siitä, että olemme asiaa edistäneet kuin siitä, ettei palkkatasa-arvolle olisi mitään tehty. Nyt on otettu iso askel eteenpäin kohti todellista palkkauksen tasa-arvoa. Se on minusta tärkeä muistaa. Jos haluaa olla rehellinen.

No tulipahan pitkästi… mutta ehkä tämä ansaitsee tämän. Niin kuin naisvaltaiset alat palkankorotuksensakin. Nyt eteenpäin.

Kello 19.08 ja juuri kotiin. Päiväjärjestykseeni hienoisia muutoksia, mutta kaikki tuli hoidettua. Tuttuja asioita eteenpäin esillä mm. opintorahan korotuksen ja vapaantulon rajojen korotuksien lakiesitykset ja monta muuta ajankohtaista asiaa.

Päivällä tapasin myös Rachel Kauppilan. Rachel asui pitkään Lopella, mutta nykyää Helsingissä ja tänään puolitoista tuntia käytimme aikaa mm. maahanmuuttajien asioihin ja urheiluun ja yrittäjyyteenkin. Nyt jo takana myös ryhmäkokous ja kyselytuntikin ja kotona. Lupasin illalla vielä mennä ystäväni kanssa tallille. Tästä viikosta tuleekin oikea hevosviikko. Ja se kelpaa minulle.

Päivällä saimme myös tiedon, että Super hyväksyi kunta-alan palkkatarjouksen. Ryhmäkokouksessa puhelimet piippasivat kun tieto asiasta tuli. Viesti kertoi, että lähi- ja perushoitajaliitto SuPer hyväksyi Kuntatyönantajan esityksen kunta-alan palkkaratkaisuksi lähes yksimielisesti äänin 30 – 4. Nyt hoitoalan henkilöstöstä sopimuksen piirissä jo yli 1/3 ja viikonloppuna sitten ratkeaa loppujen kohtalo. SuPeriin kuuluu siis yli 68 000 hoitoalan ammattilaista ja Tehyyn noin 124 000. Uskoisin, että nyt syntynyt Superin päätös tullee merkitsemään myös hyvin todennäköisesti Tehyltäkin myönteistä päätöstä. Tämä vain rohkea veikkaus. Mielenkiintoista on nähdä myös se miten opposition välikysymyksen käy, kun näyttää siltä, että muiden mielestä suunta on oikea ja hyväksyttävä. Tietysti voisihan välikysymyksen tehdä siitäkin, miksi hallitus nyt näin aktiivinen on. Niinpä niin.

Illalla vielä kävin viimeistelemässä ratsatuskilpailua varten. Ohjelma vain kertaalleen musiikin kanssa läpi ja fiilis hyvä. Nyt pari päivää ratsastamatta ja sitten sunnuntaina kilpailu. Huomenna hieman rennompi päivä. Sivistysvaliokunta yhdeltätoista ja yhdeltä sitten täysistunto. Illalla Hämeenlinnassa Kokoomuksen Naisten Hämeen piirin 60 vuotisvastaanotto Raatihuoneella.

Kommentit