Perjantai, 28.09.2007

Blogi, perjantaina 28.09.2007

Hallitus laittaa asioita tärkeusjärjetykseen nyt kun se esittää että hallituskauden alussa etupainotteisesti kansaneläkkeisiin 20 euron korotusta kuukaudessa ja saman suuruisia korotuksia myös leskeneläkkeisiin, maahanmuuttajien erityistukiin ja pitkäaikaistyöttömien eläketukeen. Hallituksen tavoite on, että korotukset astuvat voimaan heti ensi vuoden alussa eli ottaa hoitoon ensimmäiseksi kaikkein vähävaraisimpien ongelmia mitkä ovat syntyneet vuosien mittaan ja vaativat korjausta. Tällainen yksi kipukohta on ollut myös laitoshoidossa olevat eläkkeensaajat ja nyt samalla uuden hallituksemme tavoite onkin, että jatkossa kansaneläke maksettaan alentamattomana myös pitkäaikaisessa laitoshoidossa oleville eläkkeensaajille. Tämä koskee noin 19 000 pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevaa eläkkeensaajaa. Nämä nyt esitetyt uudistukset maksavat valtiolle noin 208 miljoonaa euroa vuodessa. Minusta esitykset ja asioiden toteuttamisjärjestys on perusteltu. Hoidetaan nyt kuntoon eläkeläisten asioita, opiskelijoiden asioita ja lapsiperheiden asioita. Oikeassa tärkeysjärjestyksessä. On ollut vaikea ymmärtää miksi näitä asioita mm. eläkeläisten verotuksen epäoikeudenmukaisuutta tai opiskelijoiden opintorahaa ei ole haluttu SDP:n ollessa hallituksessa hoitaa? No nyt sitäö ei tarvitse enää ihmetellä, kun keskusta, kokoomus, RKP ja Vihreät arvottavat nämä asiat kärkeen. Hyvä.

Nyt kohti Helsinkiä. Aamulla töitä huoneessa ja sitten sivi ja täysistunto.

Eduskunnan istuntosalin äänentoisto puhuttaa edelleen. Laitteistoa uusittiin kesän aikana ja ainakin toistaiseksi suunta ollut huonompaan. Ensimmäinen syksyn istunto oli ainakin äänen osalta fiasko. Sen jälkeen hieman asiaa korjattu, mutta edelleen vinkuu, kaikuu ja kiertää. Mutta asia miksi halusin tämän nyt nostaa esille on ollut palaute mitä on tullut istuntojen televisioinnista. Eilisen kyselytunnin jälkeen sain palautetta, että ohjelman seuraaminen on hankalaa, kun ääni välittyy huonosti salista ja taustaäänet peittävät puhetta. Taustaääneen toki voi puuttua muutenkin, mutta pääongelma todennäköisesti laitteissa kun ennen toimi hyvin. Tänään asiasta puhuinkin kuppilassa aamukahvin ääressä puhemies Kääriäiselle ja hän lupasi asiaa ja terveisiä viedä eteenpäin. Toivotaan asialle pikaista korjausta – että ainakin ne fiksut puheet kuuluisivat 🙂

Nyt sivistysvaliokunta takana. Tänään esillä vain opiskelijavalintajärjestelmän ja hakemisen sähköistäminen minkä järkevyydestä vahva yksituumaisuus niin sivissä kuin opiskelijajärjestöissä ja muuallakin. Hyvä, että paperin pyöristystä voidaan vähentää ja järjestelmää yksinkertaistaa. Asia etenee. Nyt kun sivistysvaliokunta oli näin lyhyt niin ehdinkin lounaalle minkä jo uskoin tänään siirtyvän huomiseen. Joskus näinkin päin.

Kello 16.12 ja juuri Lopelle. Nyt vain tunti täällä ja sitten Hämeenlinnan juhlimaan kokoomusnaisia. Mukava ilta luvassa. Täysistunnon jälkeen tapasin tänään vielä vierasryhmän Heinolasta. Hoitoalan henkilöstöä oli messumatkalla Helsingissä ja poikkesivat messujen jälkeen Eduskuntaan. Henna Virkkunen ryhmästämme emännöi joukkoa, mutta oli mukava saada olla paikalla oman vaalipiirin vierasryhmän kanssa. Esillä luonnollisesti hoiva-alan palkat joista kertoessamme aika moni nyökytteli toimiemme olevan oikeita ja monessa mielessä ennennäkemättömiäkin. Suunta siis siinä mielessä historiallinen – uusi tahto ja toiminta palkkatasa-arvon ja yleisesti kunta-alan palkkojen korjaamiseksi. Sellaista tahtoa ei edelliseltä hallitukselta löytynyt. Nyt näyttää kuitenkin löytyvän intoa moittia hallituksen toimia. Vierailun aikana puhelin piippasi ja ilmoitti, että oppositio oli jättänyt nyt yhteisen välikysymyksen kuntien hoivapalveluista ja hoitajien palkkaratkaisusta. Mielenkiintoinen tilanne kun kunta-alan työntekijöistä jo valtaosa Superin lailla ovat hyväksyneet palkkaratkaisun ja ovat tyytyväisiä reilusti yli 10 prosentin palkkoihin. Fakta on varmasti sekin, että jokainen aina toivoisi työstään enemmän palkkaa ja yhä enemmän palkkaa, mutta sitä kutsutaan järjeksi, että tiedostaa myös tosiasiat ja realiteetit. Se näyttää oppositiolta nyt unohtuneet tai kadonneen tai mitä vaan.

Palaan tähän asiaan vielä tässä. Kerron hieman asioiden taustoja ja vaikutteita.

Täysistunnosta täytyy vielä todeta sen verran, että ihmetytti se, että nyt vanha perinteinen tapa minkä mukaan miehet ovat salissa puvuntakki päällä on mennyttä. Tänään SDP:n Heinäluoma ja moni muu oli paitahihasillaan salissa. Ymmärrän, että he halusivat osoittaa mieltään maailmanlaajuisen Burman tukimielenosoituksen tapaan punaisilla paidoillaan, mutta voi kysyä onko eduskunnan suuri sali oikea paikka mielenosoituksille on sitten asia kuinka hyvä ja kannatettava tahansa. Minusta ei. Asiasta puhuimme myös kahvipöydässä, mutta nykyisin mahdoton asiaan enää puuttua kun miehet voivat nykyisin salissa käyttää lakkia jne. Minua tämä harmittaa. Olisin toivonut ainakin itse harkintaa. Mutta jokainen tyylillään. Olen toki usein itsekseni ihmetellyt myös muutamien naiskansanedustajien pukeutumista, mutta ehkä parempi etten siihen soppaan sotkeudu. Sen voin kyllä vielä todeta, että en ennen ollut eduskunnassa lenkkareita nähnyt – mutta tänään näin. Maailma muuttuu – joskos näinkin…

Nyt jälleen kotona. Hämeen Kokoomusnaisten 60-vuotisjuhla Hämeenlinnan Raatihuoneella keräsi hyvin juhlaväkeä. Ohjelma oli mukava tiivis ja tunnelma oli kokoomusnaisten tilaisuuksien tapaan välitön. Voisi sanoa, että lämmin. Sisäministeri Anne Holmlundin piti pitää juhlapuhe, mutta yllättävä ministerin työtehtäv vei hänet muualle, mutta juhla sai kerrassaan mainion ”tuuraajan” puhujaksi. Tuore Naisten Liiton pääsihteeri Elina Laavi piti kerrassaan mainion puheen. Taidokas puhe – asiaa, huumoria, pilkettä ja viestiä. Oli ilo kuunnella nuorta osaavaa puhujaa. Kuulemme vielä. Myös vanhan konkarin forssalaisen Ritva Vastamäen historian läpikäynti oli mainio. Rouva jota voisi kuunnella pitkään ja jolla riittää juttua ja tarinoita vielä pidempää. Taisi juuri Ritvan puhe olla se mikä teki tilaisuudesta kodikkaan tunnelmaisen Raatihuoneen lisäksi. Kiitos Henna Aunistolle ja Katriina Laaksoselle ja kaikille juhlaa järjestäneille. Oli kiva saada olla mukana.

Nyt siis vapaailta. Huomenna vapaapäivä. Oho. Kiva juttu. Saamme olla vain ja nauttia elämän menosta. Ehkä mökillä tai jotain. Sunnuntaina sitten ratsastuskilpailut eli nyt vain olemaan. Sekin kivaa.

Kommentit