Torstai, 27.07.2006

Blogi, torstaina 27.07.2006

Torstaina siis matkapäivä edessä. Aamu aurinkoinen jälleen. Aamupala ja lehdet ja sitten töihin. Nyt istun toimistolla ja tarkistan vielä viikonlopun kuvaussuunnitelmat. Samalla sovimme ensi viikon editoinnit yms.

Nyt vielä uuden kodin remonttityömaalle. Pitäisi katsoa vielä hieman pintoja ja mahdollisesti vielä keittiön lattialämmitystäkin. Sitten Sienäjokea kohti.

Tänään siis valtion kannalta tärkeä päivä. Valtiovarainministeriö julkistaa päivällä ehdotuksensa valtion ensi vuoden talousarviosta. Valtiovarainministeri Heinäluoman mukaan esityksellä pyritään mm. edistämään työllisyyttä. Keinona on palveluiden arvonlisäveron laskeminen.

Esimerkiksi kampaamopalveluiden ja pyöränkorjauksen arvonlisävero putoaa 22 prosentista 8 prosenttiin. Veronalennuksen pitäisi alentaa palvelujen hintoja ja luoda työpaikkoja.

Aika erikoista tuossa esityksessä on se, että veronhuojennus on rajattu noin. Esimerkiksi kosmetologipalvelut ja kotihoito jäävät veronalennuksien ulkopuolelle ja erityisesti tuossa kotihoitokysymyksessä olisi ollut loistava paikka suunnata palvelujentuottamista.

Ratkaisevat budjettineuvotteluthan käydään sitten vasta elokuussa hallituksen budjettiriihessä. Kiistoja on odotettavissa SDP:N ja keskustan välillä ainakin tiehankkeista ja maatalouden tukirahoista. Keskusta haluaisi maatalousasian kuntoon jo tänään ja ensimmäinen erä ottelusta Korkeaoja-Heinäluoma isketään varmasti jo tänään. Kumpi tyrmää?

Kello 18.30 ja nyt perillä Seinäjoella. Yksi nopea kahvitauko Parkanossa perinteisessä paikassa ja suoraan perille. Nyt hotellissa. Hieman firman töitä vielä ja sitten lepäilemään.

Tänään siis Heinäluoma julkisti ensimmäisen budjetinsa. Vaalidopingia vähän ilmassa 🙂

Puheenjohtajamme Jyrki Katainen totesikin heti tuoreeltaan, että budjetti on varsin rutiininomainen ja, että siitä puuttuvat ennen kaikkea suuret talouskasvua luovat toimet. Katainen toivoikin hallituksen kiinnittävän budjettiriihessä huomiota ainakin koulutuksen määrärahojen tasoon.

Itse tuli budjettiesitystä tutkiessa sellainen olo, että nyt lupaillaa nappulakauppaa näkyvästi ja kosiskellaan äänestäjiä. Budjetti ei ota kantaa oikeastaan millään tavalla rakenteellisiin muutoksiin mitkä ovat väistämättä välttämättömiä. Jos jotain positiivista hakee niin se on kokoomuksen perintö eli valtiovelan lyhentäminen. Hyvä, että edes siitä pidetään jälleen kiinni.

Heinäluoma hyväilee muutamilla kauniilla asioilla meitä äänestäjiä. Hyviä juttuja nekin, mutta piiloon näyttää jäävän mm. se, että kehitysyhteistyörahat ovat niukat. Kehitysapuun on varattu esityksessä ensi vuodelle vain 0,43 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Juuri nyt uutiset 21.00 Maikkarilla kertaavat mitä kaikkea budjetti tuo, mutta nuo todelliset asiat jäävät taka-alalle. Hyvät asiat… minustakin hyvät… ovat siis työmatka vähennyksen ylärajan nostaminen vaikka se näkyykin kotikuntani tyyppisissä kunnissa miinusmerkkisenä kunnan kassassa. Kuitenkin asia hyvä kuntalaisten kannalta. Työmatkakulujen verovähennyksen enimmäismäärää nostetaan ensi vuonna 7000 euroon nykyisestä 4700 eurosta. Budjettiehdotus keventäisi palkansaajien verotusta ensi vuonna 0,5-0,8 prosenttiyksikköä. Keskituloiselle palkansaajalle jäisi käteen 15 euroa enemmän kuukaudessa.

Tiehankkeissa panostetaan muutamaan uuteenkin kohteeseen. Budjetissa esitetään käynnistettäväksi 10 uutta 800 miljoonan euron väylähanketta. Näistä täysin uusia ovat teiden perusparannukset nelostiellä välillä Lusi-Vaajakoski, kantatie 51:llä välillä Kirkkonummi-Kivenlahti sekä Savonlinnan ohitustien ja Kemin tien ja siltojen remontit. Lisäksi parannetaan Haminan meriväylää. Mutta tärkeää olisi ollut minusta myös satsata teiden yleiseen kunnossapitoon ja myös talvikunnossapitoon. Sinne olisi kaivattu kuumasti lisää rahaa, mutta uudet hankkeet kai sitten takaavat paremman näkyvyyden mediassa. Lisäksi olisi ollut tärkeää nostaa valtion osuutta myös yksityistierahoista. Maamme makaa kohtuullisen tukevasti yksityisteiden varassa joita usein pidetään yllä lähes talkoohengellä.

Kansallinen maataloustukiasia jäi myös pöydälle. Heinäluoma ei nörtynyt Keskustan edessä ja piti päänsä. MTK jo ilmaisikin uutisissa tyrmistyksensä ja pettymyksensä hallituksen kyvyttömyyteen päättää maaseutuohjelman kansallisista määrärahoista. MTK toivoi tai oikeastaan vaati, että asia pitää hoitaa kuntoon vielä ensi viikolla. Tukiratkaisussa on kyse suurin piirtein sadan miljoonan euron vajeesta, joka maaseutuohjelman rahoitukseen syntyi EU:n tukirahojen leikkauksen vuoksi.

Lopputulemana…. ensi vuoden talousarvioehdotus on noin 240 miljoonan verran ylijäämäinen. Ylijäämä ehdotetaan käytettäväksi valtionvelan lyhentämiseen. Hyvä. Budjettiehdotuksen loppusumma on 40,1 miljardia euroa, ja se on sovitettu menoiltaan tiukasti hallituksen ja eduskunnan sopimaan menokehykseen. Jakamattomaksi varaukseksi jää 159 miljoonaa euroa.

….

Nyt vähän iltapalaa ja sitten nukkumaan.

Kommentit