Perjantai, 28.07.2006

Blogi, perjantaina 28.07.2006

Aamu Seinäjoella. Tänään alkaa siis Seinäjoen Vauhtiajot. Keskisen Kalle on jälleen koonnut Seinäjoelle upean joukon rataluokkia maamme ainoalle katuradalle ja festarialueella esiintyy Suomen bändien kuumin kärki Apulannasta Irinaan ja Popedaan. Ulkomailta radalle saapuu Ruotsin V8 Camarot ja lavalle Gary Moore ja T.A.T.U. Tästä kokonaisuudesta teemme nyt oman Motorforum Extran.

Tänään show siis alkaa…

Uutiset kertoivat aamulla kuun vaihtuessa tylyjä lukuja hukkuneista. Päättyvän kuun aikana on hukkunut jo 43 ihmistä. Määrä on ainakin kahdeksan enemmän kuin koko viime vuoden heinäkuussa yhteensä. Tänä vuonna Suomessa on hukkunut yli 70 ihmistä, joista valtaosa miehiä. Suurin osa hukkumisista sattuu päihtyneenä. Veneillessä hukkuneista jopa kahdeksan kymmenestä olisi pelastunut käyttämällä pelastusliivejä.

Uimataidosta olen joskus ennenkin täällä kirjoittanut. Nyt alakoulujen opetussuunnitelmat huomioivat asiaa paremmin, mutta edelleen uimataidon vahvistaminen on pitkälle lasten vanhempien vastuulla. Lapset pitäisi laittaa säännönmukaisesti uimakouluihin ja vileä taidon oppittuakin vahvistamaan taitoa parina kesänä. Faktahan kuitenkin on se, että lasten uimataito on jo parempi kuin aikuisväestön eli koulujen ja perheiden työ näkyy ja tuottaa jo tulostakin ja jatkossa toivottavasti vielä enemmänkin laskevina hukkumislukuina.

Itse en ole mikään vesipeto, mutta perustaito on hanskassa. Satu sitten onkin vedessä kuin kotonaan ja joskus tästäkin aiheesta puhuttu. Satuhan vetää Riihimäellä mm. vauvauinteja ja uimakouluja ja toimii uimalalla valvojana. Harrastus sitten vielä kaiken kukkuraksi Uppopallo ja MIESTEN Sm-sarja. Niinpä niin 🙂

Puheenjohtajamme Jyrki Katainen kommentoi budjettia vielä laajemmin. Katainen totesi, että ensi vuoden budjettiesityksessä on sekä kannatettavia elementtejä että vakavia puutteita. Kataisen mukaan esityksestä puuttuu tulevaisuuteen tähtäävät linjaukset loistavat poissaolollaan.

Myönteisesti Katainen piti mm. toimia työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseksi. Erityisesti työmatkakulujen verovähennyksen enimmäismäärän korotus on ollut pitkään Kokoomuksen vaatimuslistalla. Siis opposition ääni ja vaatimukset on tässäkin kohdassa kuultu.

Harmissaan Katainen oli siitä, että valtiovarainministeriö ei ollut halukas korottamaan työmatkavähennyksen perusteena olevaa kilometrikohtaista euromäärää. Tällä olisi voitu kompensoida polttonesteiden kohonneita hintoja. Uusi käyttöön otettava harkinnanvarainen enintään 500 euron muuttoavustus jäänee Kataisen mukaan vaikutuksiltaan vähäiseksi summan pienuuden vuoksi.

Heinäluoma nosti häntäänsä budjetti-infossa mm. tieasioista. Katainen totesi myös tyytyväisyytensä esitykseen, mutta totesi, että kiitokset kuuluu Heinäluoman sijaan kyllä eduskunnalle, joka velvoitti hallitukselta nämä toimet. Nyt alkuun saadaan suurin osa lopuista ns. liikennepoliittisen ministerityöryhmän ykköskorin sisältämistä kaikkein kiireellisimmistä väylähankkeista.

Katainen moitti samalla valtiovarainministeriötä myös mm. siitä, ettei se suostunut tekemään kuntien valtionosuuksiin valtion kunnilta ottaman pakkolainan mukaista tasokorotusta kokonaisuudessaan. Sen sijaan ministeriö tarjoaa korotusta kuntien verotuloihin pienentämällä kunnallisverotuksessa tehtävää ansiotulovähennystä.

Katainen totesi, että pakkolainan takaisinmaksun aikaistaminen on ollut Kokoomuksen ykkösvaatimus jo usean vuoden ajan. Erityisesti on varmistettava, etteivät maatalousvaltaiset, vanhusvoittoiset tai työttömyydestä kärsivät kunnat joudu valtiovarainministeri Eero Heinäluoman esityksen maksumiehiksi.

Katainen listasi lisäksi muitakin asioita mitkä Heinäluoma esityksessään unohti. Esityksestä puuttuu mm. vaalikaudelle kohdistuvat suuremmat talouskasvua luovat toimet. Katainen toivoi hallituksen budjettiriihessään kiinnittävän huomiota ainakin koulutuksen ja osaamisen määrärahojen tasoon sekä Suomen houkuttelevuuteen investointikohteena. Katainen toivoi hallituksen kiinnittävän vielä myös huomiota yliopistojen ahdinkoon, joka on nykyhallituksen kaudella syventynyt.

Lopuksi Katainen muistutti vielä myös peruskoulujen tilanteesta. Peruskoulun tasolla hallitus on vuosi toisensa jälkeen unohtanut lupauksensa pienentyvien ikäluokkien aiheuttamien säästöjen osoittamisesta koulutuksen kehittämiseen.

Erittäin hyvä julkitulo Kataiselta. Oikeat asiat nostettiin esille ja samoja huomioita aikapaljon mitä minä jo eilen tuossa käsittelinkin. Kokoomuksen oppositiopolitiikka siis tuottaa tulosta. Tavoitteemme näkyvät jo aika monessa kohdassa – ratkaisevassa kohdassa – ensi vuodne budjetissa. Toivotaan, että keskusta ja RKP vielä saavat budjettiriihessä nuo muutamat tärkeät yhteiset asiamme kuntoon.

Nyt aamupalalle ja töihin.

Lupa-asiat selvitelty. Vauhtiajoihin kun odotetaan noin 40 000 vierasta niin silloin lippujen ja lappujen täytyy olla kunnossa. Nyt kuvausluvat, kulkuluvat ja ajoluvat ok ja juuri vielä viestittelin Norreksen Laselle bändien kuvauksista. Eilen soittelimme ja sovimme, että katsotaan kuvattavat bändit paikalla päällä.

Aikahauska juttu kävi kun enduro-ohjelmien kuvaajani Hongan Jorma soitteli. Sovimme viikonlopun kuvauksia ja puhe meni sitten Urheilukanavan Rallisprint lähetyksiin. Jorma kehui ja oli kehunut kotonakin kuinka hyvin ohjelma eteni yms. Kuuntelin rauhassa kun niin hyviä kehuja tuli ennen kuin kerroin kaverilleni, että minä olen ne ohjelmat käsikirjoittanut ja spekit suunnitellut. Oli hauska tapaus. Hyvä mieli tuli.

Jarno (Hatakka) soitteli ja kyseli kuulumisia. Oli järjestämässä Lopen Yrittäjien juhlamarkkinoita ja timoheinonen.fi -lippalakki oli kiinnittänyt huomiota. Niitä saa kyllä. Aika kasa jo teetetty eli ei muuta kun kyselemään vaan.

Nyt siis Seinäjoella ja Vauhtiajot käynnistyy hetken kuluttua. Mielenkiintoinen vauhtiviikonloppu siis alkaa.

Kommentit