Torstai, 25.09.2008

Blogi, torstaina 25.09.2008

Mediassa esille on noussut nyt monia asioita keskiviikon Kauhajoen tragedian johdosta. On puhuttu paljon kouluterveydenhoidosta ja varhaisestapuuttumisesta ja niihin tarvitsemmekin huomattavasti lisää panostuksia. On puhuttu myös yhteisöllisyydestä ja sen vahvistamisesta kouluissa ja oppilaitoksissa. On puhuttu aseista ja niiden luvista ja säilyttämisestä. On puhuttu poliisien määrästä. Koulutuksen resursseista. Monesta asiasta jotka nousevat tällaisen tapauksen johdosta esille.

Pikaista korjausta tarvitsee minusta myös yksi erikoinen asia joka tämänkin myötä on noussut puheisiin. Nimittäin poliisien netinkäyttöoikeudet. Iltalehdessä helsinkiläinen poliisi totesi, että ”Emme pääse täällä työkoneilla lainkaan lukemaan omia Hotmail-sähköpostejamme tai katsomaan Youtuben ja Irc-gallerian kaltaisia sivustoja”. Sisäministeriö on määritellyt ns. väärät sivut ja estää niille pääsyn. Tämä on yksi asia joka on syytä selvittää välittömästi ja poliisin tehtäväkuvan mukaan vähintäänkin uudistaa tätä. Jos poliisin tehtäviin kuuluu töitä jotka vaativat tällaisten uhkien ja uhkausten selvittely niin oleellisena osana tutkintaa ja esiselvitystä pitää kyllä olla mahdollisuus tarkistaa myös netistä julkisesti kaikkien luettavissa olevaa materiaalia. Onko sitten työkone tai joku toinen kone on oma asiansa. Mutta pääsy normaaliin nettiin tällaisilla tutkijoilla tulee ehdottomasti olla. Samaan aikaan on myös syytä tehostaa netin seurantaa muutenkin meidän kaikkien mutta myös viranomaisten taholta. Ja tietenkin toivottavaa olisi, että tällaiset sivustot itsekin seuraisivat julkaistua materiaalia ja olisivat vastuullisia.

Tänään käynnistyy myös jokavuotinen Operaatio Nälkäpäivä. SPR:n mukaan tämän vuoden keräyksestä osa suunnataan myös tämän Kauhajoen kriisin jälkihoitoon. Muistetaan heitä tälläkin tavalla.

….

Tänään aamusta Helsinkiin ensin keskustelemaan koulunkäyntiavustajien tilanteesta ja mm. kesälomien palkkauksesta ja työtilanteesta sitten valiokunnat, ryhmäkokous, kyselytunti ja täysistunto. Illalla vielä vankilavierailu.

Kello 14.09 ja nyt hetki aikaa kahville ja työhuoneelle. Aamulla siis ensin lakivaliokunta ja sitten välissä JHL:n tapaaminen liittyen koulunkäyntiavustajien nykyiseen työtilanteeseen ja asemaan. Esillä erityisesti tuo kummallinen tilanne kurinpito-oikeudenosalta. Nykytilanteessahan koulunkäyntiavustajalla ei ole asemaa eikä asemansa tuomaa oikeutta puuttua esimerkiksi opettajan kanssa järjestyshäiriöön. Perusopetuslaissa on kurinpitotoimet ja henkilöstöryhmät määritelty ja lain mukaan tähän ryhmään kuuluvat vain rehtorit ja opettajat. Toki tietenkin itsepuolustus ja myös ehkä toisen koskemattomuuden puolustaminen voisi antaa tällaisen oikeuden ja jopa velvollisuuden, mutta tilanne on epäselvä ja vaatii selvitystä. Toisena isona asiana esillä työttömyysturva, työtilanne ja työaika ja palkkaus laajemminkin ja myös ammattipätevyys. Erittäin antoisa ja perusteellinen info ja keskustelu aiheesta.

Nyt kuitenkin ryhmäkokoukseen ja sitten täysistuntoon.

….

Kello 22.54 ja jälleen kotona. Tänään illalla tutustuin Sörnäisten vankilaan ja sen haasteisiin ennen muuta talotekniikan osalta. Vankila on ainoa jonka sellien muuttaminen wc-varustelluiksi ei sisälly vielä edes 2015 -ohjelmaan ja erityisesti tämä ämpärien käyttö nousi esille. Äärimmäisen mielenkiintoinen ja monipuolinen ilta. Vankilalta sitten suuntasin Benin ja Heidi Ekholm-Talaksen ja Emma Kimiläisen kanssa vieras kutsuvierasiltaan hieman esittelemään uusia mainioita ehdokkaita. Heidi ja Emma keräsivätkin hyvin huomiota ja paljon tuttuja muutenkin tapasin. Mutta päivä tänään edelleen vahvasti luonnollisesti Kauhajoen tapahtumien ympärillä. Olin yllättynyt miten asiallisesti vasemmisto-oppositio käyttäytyi kyselytunnilla. Muutama odotettu populistinen puheenvuoro lähinnä SDP:n ja vasemmistoliiton suunnalta, mutta muuten kohtuullisen hyvää ja rakentavaa keskustelua yhteisen ison haasteemme edessä. Erityisen tyytyväinen olin jälleen hallitukseemme joka koko rintamalla kantoi vastuuta tapahtuneesta ja ensimmäisen pääministerin puheenvuoron jälkeen lähes jokainen ministeri kertoi omat toimensa Jokelan tapauksen jälkeen. Tämä laaja yhteenveto ja läpikäynti hillitsi oppositiota kummasti.

Kommentit