Keskiviikko, 24.09.2008

Blogi, keskiviikkona 24.09.2008

Tänään on valtakunnallisen suruliputuksen aika. Tänään ja tulevaisuudessakin on syytä antaa kaikki tuki ihmisille joiden arkea tämä koskettaa. Tänään on myös tärkeää minusta jälleen kerran korostaa yhteisöllisyyttä oppilaitoksissa ja kouluissa, mutta myös huolehtia siitä, että rahaa käytetään terveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisevään työhön. Tämä on meidän koko yhteiskunnan haaste. Asia kuuluu perheille, kunnille ja valtiolle. Mutta nyt on tärkeintä hoitaa kauhajokelaisia ja uhrien omaisia ja tapauksen järkyttämiä kaikin keinoin.

….

Kirjoitin Hämeen Sanomissa Kirjoittajavieraana pari viikkoa sitten Kokoomuksen lupauksista poliisille. Kirjoitukseni aiheutti yhden vastineen johon itsekin kirjoitin vastineen. Vastineeni ei kuitenkaan mahtunut Hämeen Sanomiin ja siksi julkaisen sen nyt tässä ja myös tuolla Kynästä-osiossa.

*****************************
*****************************

Vastinen ylikonstaapeli Ilkka Iivarin Hämeen Sanomien yleisönosastokirjoitukseen
– Kokoomuksen lupaukset poliisille

Ylikonstaapeli Ilkka Iivari kommentoi kirjoitustani Hämeen Sanomissa 18.9.2008. Iivari otti kantaa kirjoitukseeni jossa kerroin hallituksen toimista poliisin toiminnan turvaamiseksi ja vahvistamiseksi ja myös siitä miten kokoomus piti vaalilupauksensa poliiseille. Ylikonstaapeli Iivarin väheksyy hallituksen toimia ja määrärojen merkittäviä lisäyksiä poliisin toiminnan turvaamiseksi. Voin kuitenkin todeta, että tällaisia lisäyksiä ei edellisen hallituksen aikana tullut.

Nyt tehtävä 15 miljoonan lisäys ensi vuoden budjetissa tulee nimenomaan kohdennetusti poliisin toimintarahoihin. Tällä rahalla tullaa erityisesti korjaamaan siis poliisin toiminnan tasoa ja poliisien määrää. Lupauksemme oli juuri kenttätyössä toimivien poliisien määrää laskun pysäyttäminen. Näillä toimilla lasku ei vain pysähdy vaan poliisien määrä myös nousee. Lisäksi kokoomuksen lupaus oli se, että saadaan lisää poliiseja asutuskeskuksiin vastaamaan mm. kasvaneen väkivaltarikollisuuden ongelmaan.

15 miljoonaa on varsin merkittävä summa. Esimerkkinä sen vaikutuksesta voi mainita esimerkiksi jo tälle vuodelle tehdyn lisäbudjetin 3 miljoonan euron lisämäärärahan. Tuolla 3 miljoonalla eurolla voitiin palkata jo tänä vuonna 140 poliisia lisää kenttätyöhön.

Olen täysin samaa mieltä, että toimenpiteitä olisi pitänyt tehdä jo useampi vuosi sitten – määrätietoisesti. Poliisien riittämättömät määrärahat ja sitä kautta poliisimiesten vajaus on aiheutunut vuosien aikana. Asiaan ei kuitenkaan ole ennen tällä aktiivisuudella puututtu. Poliiseja on vain koulutettu ja koulutettu ja samaan aikaan mm. palkkausmäärärahoja leikattu. Voin hyvin ymmärtää sen tuskan ja harmin kun suoraan valmistuttua joutuukin työttömyyskortistoon. Ja vielä alalla missä on paljon tehtävää ja tekemätöntä työtä.

Sisäasiainministeri Anne Holmlund onkin ripeästi tarttunut itse ongelman ytimeen. Poliisiministerimme asetti tämän vuoden helmikuussa työryhmän laatimaan suunnitelman poliisin pitkän aikavälin henkilöstötarpeista. Nyt tehdään yhteiskunnallinen tulevaisuusarvio poliisin toimintaympäristöstä ja tehtävistä. Tarkoituksena on määrittää poliisin ydintehtävät, tarvittavat henkilöstömäärä ja resurssitaso. Työ tehdään kiireisenä tämän vuoden loppuun mennessä.

Nyt tulevan vuoden 15 miljoonan euron lisämääräraha on poliisin johdonkin mukaan merkittävä helpotus poliisin henkilöstötarpeiden myös keskipitkän aikavälin suunnitelmiin.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että toimintaympäristö muuttuu. Se tarkoittaa myös muutoksia poliisien toimiin ja määriin. Tarvitsemme jatkossa osaavia poliiseja ennen muuta järjestyksen- ja liikenteenvalvontaan, mutta kasvassa määrin myös rikostutkintaan ja järjestäytyneen rikollisuuden ja kansainvälisen rikollisuuden pariin. Meidän onkin huolehdittava, että toiminta uudistuu toimintaympäristönkin uudistuessa. Selvää on, että poliisi on nyt ja huomennakin keskeisin sisäisestä turvallisuudesta vastaava viranomainen, jonka suorituskyky on turvattava kaikissa tilanteissa.

Juuri tämän takia meidän linja on, että poliisin toiminnan turvaamiseksi tehdään nyt kaikki tarvittava. Ponnisteluja tilanteen selkeyttämiseen, kehittämishankkeiden eteenpäinviemiseen ja riittävän rahoituksen turvaamiseen jatketaan määrätietoisesti. Kansalaisten turvallisuudentunnetta ja uskoa poliisin toimintakykyyn ei saa siis enää horjuttaa.

Timo Heinonen
kansanedustaja (kok)

*****************************
*****************************

Kello 21.58 ja juuri vasta ratsutallilta kotiin. Tänään en eduskunnan liikuntapäivään osallistunut, kun olin sopinut koko päiväksi töitä, mutta illalla oli tämän alkuviikon jälkeen pakko päästä hevosen selkään. Ajatukset olleet todellakin sekavat kaiken tapahtuneen jälkeen ja kiire samaan aikaan ollut lähes sietämätöntä. No laiska töitään laskeen. Mutta lähes kaksi tuntia hevosen selässä teki hyvää mielelle ja ajatuksille ja myös keholle. Aivan lopuksi vielä kävin läpi viikonlopun koulukisojen ohjelman ja ainakin nyt hyvin. Hyvä kenraali mitä se sitten ikinä tarkoittakaan.

Tänään aamulla ensin eduskunnalle ja sitten jo kymmeneksi Messukeskukseen Finnbuild -messuille. Lammin Ikkunat olivat kutsuneet minut osastolleen julkistamaan aivan uuden aikakauden energiatehokkuusikkunan. Omassa puheenvuorossani hieman kävin läpi haasteitamme mm. rakentamisen ja korjausrakentamisen suhteen ja myös sitä miten tavoitteisiin voimme päästä. Lammin Ikkunoiden uusin Watti Eko -ikkuna on mainio juttu ja sen julkistaminen oli kunniatehtävä. Tehdas edelläkävijä tällä ikkunalla joka vastaa jo seuraaviinkin askeliin pari askelta niitäkin edellä.

Lammin Ikkunoiden kotisivuilla tästäkin uutuudesta lisää. Lisäilen huomenna tuon puheenikin tänne tuonne Kynästä -sivulle.

Ehdimme hieman myös messuilla muutenkin kiertämään ja tuttujakin oli liikkeellä ja myös töissä. Paljon nähtävää ja koettavaa ja ennen muuta erittäin paljon nyt erilaisia energiansäästöön tähtääviä juttuja esillä. Rakennusala on todenteolla ottanut haasteen vastaan ja kantaa vastuutaan esimerkillisellä tavalla.

Tänään eduskunnassa sitten täysistunnon aluksi hiljainen hetki. Näitä tulee nyt aivan liian usein. Todella uskomaton tilanne. Puhemiehemme kauniit ja lohtua ja voimia antavat sanat lähtivät Kauhajoelle missä nyt meidän kaikkien ajatukset. On tärkeää, että nyt ohjaamme sinne myös kaiken mahdollisen tuen ja materiaalisenkin tuen mitä kaupunki tarvitsee. Onkin ahdistavaa, että osa jo tänään oli aiheella tekemässä politiikkaa. Liisa Jaakonsaari etunenässä. Nyt on syytä keskittyä muuhun kuin politikointiin. Tarvitsemme kaikki voimavarat ihmisten auttamiseen. Salissa tänään varsin vähän puheenvuoroja. Itse totesin vain oikeuskanslerin viime vuoden kertomuksesta, että siinäkin useampi ja täysin erilainen asia esillä jotka osaltaan tuovat mieleen nämä kauheat tapahtumat. Esillä vahvasti mm. kouluterveydenhuollon tila ja suuret erot eri kunnissa. Tilanne vaatii kovia toimenpiteitä. Ja esillä myös poliisin toimet aseiden poisottamisessa. Totesinkin, että tähänkin kirjaan on hyvä itsekunkin perehtyä myös tämän viikon tapahtumien valossa. Moni asia mm. tuo poliisin liittymä päätös aukeaa ehkä erilaisessa valossa.

Nyt jo siis kotona. Kello jo liian paljon. Huomenna pitkä päivä luvassa joka venyy Sörnäisten vankilan vierailun ja yhden iltatilaisuuden myötä varmaan vähintääkin samaan kuin tänään. Siksi – Nyt hyvää yötä.

Kommentit