Torstai, 25.02.2010

Blogi, torstaina 25.02.2010

Janakkala näyttää hienolla tavalla tänään esimerkkiä. Kunta on tehnyt päätöksen, että he palkkavat ensi kesänä 75 nuorta kesätöihin kunnan eri toimipisteisiin. Erittäin hienoa tässä on se, että Janakkala tarjoaa nyt työpaikkoja niin koululaisille kuin opiskelijoillekin, mutta myös valmistuneille toisenasteen tutkinnon suorittaneille nuorille. Toivotaan, että mahdollisimman moni kunta ja kaupunki seuraa Janakkalan esimerkkiä ja lähtee näihin talkoisiin mukaan auttamaan nuoria. Myös yritykset voisivat näissä talkoissa nyt konnostautua vaikkapa vain yhdenkin työpaikan tarjoaminen jokaisessa yrityksessä olisi kova juttu.

Opetusministeriössä pohditaan erillisen työryhmän kanssa myös sitä miten voisimme nopeuttaa nuorten tuloa työmarkkinoille siis juuri täältä työuran alkupäästäkin. Maaliskuulla tulemme saamaan työryhmän esityksen tästä ja mm. siitä miten nuorten pääsyä yliopistoihinkin voisi nopeuttaa. Se olisi erittäin tärkeää, sillä omasta tahdosta riippumattomat välivuodet pääsykokeita odotellessa olisi hyvä saa ainakin pois. OPM:n työryhmää vetävä Anita Lehikonen jo totesikin, että pääsykokeista luopumista pohditaan ja samalla myös sitä, että tulevaisuudessa yliopistoihin ei enää pyrittäisikään lukemaan yhtä ainetta vaan suuntautumisvaihtoehdot päätettäisiin vasta myöhemmin. SYL mm. on tälle näyttänyt vihreää valoa. Mielenkiintoisia uudistuksia ja varmasti tarpeellisia 2010-luvun Suomessakin. Jäämme siis odottamaan lopullista työryhmäesitystä.

Aamun jääkiekkopeli oli upea show. Suomen Kiekkoleijonat jatkavat pelejään nyt takuu varmasti mitalipeleihin ja uskotaan, että aina tiukkaan taisteluun kultamitalista asti. Sen sijaan Ruotsin Olympialaiset jääkiekossa päättyi hetki sitten karvaaseen tappio Slovakiaa vastaan ja näin Hannu Hanhet eivät uusi edellisten kisojen kultaansa. Ja myös Venäjän mitalihaaveet hukkuivat Kanadan raadellessa punapaidat tylyin numeroin. Myös illan miesten viesti hiihdossa oli suomalaisittain hieno esitys, vaikka mitalia ei tullutkaan. Mutta näistäkin pienistä ilon aiheista huolimatta Olympialaiset olleet meille lähes katastrofi monessa lajissa ja huippu-urheilun eteen on tehtävä töitä. On aikanaan ollut lapsellista asettaa massaliikunta, hyötyliikunta ja Nuori Suomen ”Kaikki pelaa”-filosofia vastakkain huippu-urheilun kanssa. Oikein tehtynä ja oikein panostaen ne nimenomaan tukevat toisiaan.

….

Kello 18.25 ja edelleen istun täällä eduskunnan pienessä työhuoneessa ”hytissäni”. Juuri pikkupalaveri päätökseen täysistunnon ja kyselytunnin jälkeen ja vielä hieman töitä tuossa odottamassa. Tänään saimme ympäristövaliokunnassa valmiiksi suururakkamme valtioneuvoston Itämeri-selonteon parissa. Laaja ja kattava asiantuntijakuuleminen vei aikansa, muutta täytyy sanoa, että oli jälleen tarpeen ja hyödyllinen. Saimme kasaan eheän kokonaisuuden ja myös konkreettiset esitykset mitkä suuren salin käsittelyn jälkeen menisivät sitten eteenpäin. Itämeren ekologinen tilanne on hyvin vakava ja toimenpiteitä tulee laajentaa ja tehostaa välittömästi. Selontekohan esittää peräti 71 konkreettista toimenpidettä toteutettavaksi Itämeren tilanteen parantamiseksi ja suojaamiseksi ja niiden toteuttaminen tulee siis aloittaa välittömästi.

Suurimmat ympäristöongelmathan Itämerellä liittyvät nimenomaan meren rehevöitymiseen ja koko ajan kasvavien öljykuljetusten aiheuttamiin suuriin onnettomuusriskeihin. Rehevöitymisen hillitsemiseksi onkin tärkeää päästä selkeisiin tuloksiin ravinnepäästövähennysten kanssa koko Itämeren valuma-alueella. Tämä siis vaatii toimia niin Suomessa kuin kaikissa Itämeren rantavaltioissa. Maakohtaisilla toimilla voimme parhaiten vaikuttaa erityisesti rannikon tilaan ja laajemmilla yhteisillä toimilla sitten avomeren tilaan. Mutta totta on myös se, että näillä on vahva selkeä yhteys toisiinsa.

Halusimme nyt vielä ympäristövaliokunnan käsittelyssä korostaa Itämeren suojelun koordinaation parantamista ja ennen muuta myös Itämeren suojelukomission HELCOMin toimenpideohjelman kunnianhimoista toteuttamista. Terästimme viestiämme ja vaatimustamme seitsemällä lausumalla. Niissä korostamme ja kiinnitämme huomiota Itämeren suojelun koordinaatioon, maatalouden ympäristönsuojeluun, öljyntorjuntaan ja meriturvallisuuteen sekä yhdyskuntajätevesien typenpoistoon.

Kyselytunnilla sitten tänään esillä mm. nuo VR:n ongelmat. Siihen keskusteluun en itse mukaan päässyt, mutta sen sijaan jälleen kerran keskusteluun lukukausimaksuista pääsin. On surullista, että päivä toisensa jälkeen vasemmisto-oppositio jatkaa tätä valheen varaa perustuvaa ”viestintäänsä”. Tänäänkin niin keskusta kuin kokoomuskin irtaantui yksiselitteisesti lukukausimaksuista suomalaisille ja eurooppalaisille opiskelijoille. Toivotaan, että tuo viesti nyt selvä ja siinä myös rehellisesti voisi muutkin pysyä. Jos keskusta ja kokoomus hallituksessa ensi kaudella jatkavat niin nyt on takuu olemassa, että lukukausimaksuja ei korkeakouluihin tule suomalaisille eikä eurooppalaisille opiskelijoille. Se on kokoomuksessa kiveen hakattu kanta ja takuu maamme korkealle osaamiselle huomennakin.

Mutta nyt vielä töiden pariin tunniksi ja sitten sporttia ja odottamista.

Kommentit