Keskiviikko, 24.02.2010

Blogi, keskiviikkona 24.02.2010

Surkea tilanne rautateilla vain jatkuu. On kummallista, että Suomessa voi talvi yllättää ja vielä tämän kokoluokan toimijan. Vai onko niin, että VR:ssä on alettua uskoa omaa mainosta 70-luvulta missä todettiin, että ”Rautateillä on aina kesäkeli”.

Surkeinta tässä on se, että tiedotus ei toimi. Rautatieasemilla tietoa junien myöhästelystä ja aikatauluista tulee todella heikosti ja juna lähtevät miten sattuvat. Lisäksi juoma ja muut tarjoilut ovat kuulemma ala-arvoisesti esillä ja tarjoiltuna ja väsyneet, odottaneet matkustajat joutuvat niitä kyselemään ja anelemaan. Ei voi näin olla.

Tänäänkin peruutukset kuulemma jatkuvat, kun ainakin yhteensä 14 kaukojunaa jättää matkan tekemättä ja myös Turun ja Helsingin väli on peruutuksia täynnä kun kuten myös päärata Helsinki-Tampere -välillä. Pääradan lähiliikennevuoroja myös perutaan viime päivien tapaan eli julkinen liikenne on sekaisin jälleen. Voisiko sanoa, että jopa kriisissä. Törkeyden huippu on se, että VR laskuttaa vielä infopuhelimestaan jokaisesta puhelusta normaalien puhelinmaksujen lisäksi euron eli se siitä palvelusta.

Liikenneministeri Anu Vehviläinenhän juuri teki sopimuksen joulukuussa VR:n kanssa yhtiön yksinoikeuksista henkilöliikenteeseen kymmeneksi vuodeksi. VR siis saa jatkaa ja kilpailua ei hyväksytä kuin rataosuuksilla joilla VR ei liikennöi lainkaan. Voi vain kysyä, että kauanko tällainen sopimus on voimassa jos sitä ei pysty täyttämään? Kyllä VR:n pitää nyt ymmärtää, että se on asiakkaita varten ja sen tehtävä on toimia asiakaspalvelualalla.

Suomen Rautatiematkustajien puheenjohtaja Kalevi Kämäräinen onkin todennut, että tälläkin alalla kilpailu parantaisi palvelua. Hänen mukaansa junat pysähtyisivät ehkä taas myös jo lakkautetuilla asemilla ja esimerkiksi yö-aikaakin voisi jatkossa päästä Itä-Suomeen. Olen samaa mieltä, että jos VR ei pysty tehtäväänsä hoitamaan niin silloin yksinoikeussopimukseen pitää palata ja kysyä pystyykö joku muu lupaamansa hoitamaan. Tärkeintä on, että julkinenliikenne toimii ja luotettava sen jokaisen ketjun lenkistä. Jos yksikin osa on se sitten bussilinja, junavuoro, metro, raitiovaunu tai vaikkapa taksikin ontuu niin koko järjestelmä on koetuksella ja sen uskottavuus on uhattuna pitkään. Junaradoilla kun vielä nämä ongelmat eivät ole ihan ennennäkemättömiäkään.

Nyt tähän asiaan on puututtava myös siis liikenneministeri Anu Vehviläisen. Enää ei pelkät selvitysten pyytämiset riitä vaan nyt on ryhdyttävä toimiin. Ei talvimaassa voi tällätavalla asioita hoitaa. Tiedotus pitää laittaa kuntoon heti, korvaukset tämän kokoluokan myöhästymisistä automaattisiksi ja täydellisiksi, odottajille juotavaa ja syötävää tarjoillaan eikä sitä tarvitse kerjätä. Ja sitten junat laitetaan liikkeelle ja pidetään liikkeellä.

Mutta uusi aamu tästä kuitenkin alkaa. Aikainen herätys tänäänkin ja eduskuntaa kohden kohta. Olen ajoissa. Sen lupaan. Valiokunnat, sivistyspuolen ministeritapaaminen ja sitten täysistunto tänään.

…..

Kello 20.13 ja keskustelu täällä eduskunnassa jatkuu. Tänään näimme eduskunnan välikysymyskeskustelussa pitkästä aikaa mauttomimman poliittisen hyökkäyksen. Eero Heinäluoma jatkaa tyylillään ja täysin valetta puhuen väitti Jyrki Kataisen olevan tänään jossain Kokoomus Kuuntelee -tilaisuudessa Tahkolla. Jo kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa oli kerrottu ja virallisesti myös muutenkin tiedotettu, että puheenjohtaja valtiovarainministeri Jyrki Katainen on aiemmin päätetyllä isyyslomalla ja tälle päivälle Heinäluoman väittämää kansalaistilaisuutta ei edes ole ja sen myös Heinäluoma hyvin tiesi. Siis täysin tahallisesti puhui näin ja antoi todella törkeästi väärän todistuksen toisesta.

Mikä tässä vielä törkeämpää niin tämä loukkaa kyllä kovasti meidän tahtoa myös kannustaa isiä pitämään isyyslomaa. Olisi todellakin toivottavaa, että myös SDP voisi ottaa isyyslomaan kannustavan linjan eikä todellakaan syyllistäisi isiä jotka isyyslomaa pitävät. Itseasiassa minusta sen voisi jopa tehdä lähes pakolliseksi jo perheen ja lasten takia. Itse olen ainakin päättänyt, että kun lapsia saan niin isyyslomaa pidän ja olen iloinen ja tyytyväinen, että Jyrki Katainen myös arvostaa perhettään ja lapsiaan ja esimerkillään ohjaa suomalaista yhteiskuntaa. On todella valitettavaa, että jos tuo Heinäluoman syyllistävä linja on SDP:n virallinen linja isyysloman suhteen. Olen pettynyt. Ja yllättänyt.

Toivon, että Heinäluomassa olisi miestä ja hän pyytäisi anteeksi niin kaikilta isyyslomaa viettäviltä isiltä, heidän perheiltään, mutta myös isyyslomalla olevalta Jyrki Kataiselta. Uskon, että hän myös niin tekee.

Lisäksi mielenkiintoista olisi myös kysyä SDP:n puheenjohtajalta Jutta Urpilaiselta ja muulta demarijohdolta mihin he kesken välikysymyksen eduskunnasta hukkuivat illansuussa. Huhut talolla jo kertoivat, että puoluehallitus kutsui, eli oman puolueen asiat tärkeämpiä kuin eduskunnan välikysymyskeskustelu köyhyydestä. Ehkä joku tämänkin arvovalinnan selvittää.

Mutta muuten mielenkiintoinen keskustelu isossa salissa ja muuten myös erittäin asiallinenkin. On tärkeää, että köyhyysasia nostetaan nyt vakavasti esille ja, että siihen myös puututaan ja ryhdytään toimiin. Ei riitä vastaukseksi, että olemme tehneet niin ja niin paljon tai enemmän kuin edellinen hallitus tai kaksi edellistä yhteensä. Sillä jokainen köyhyydessä elävä ihminen yksin tai jopa perheensä kanssa on liikaa ja tarvitsee tukea ja apua. Häntä ei lohduta, että köyhiä on sen ja sen verran tai vähemmän tai enemmän kuin ennen. Häntä lohduttaa vain oman tilanteen paraneminen. Ei tilanteemme ole siis vieläkään hyvä vaikka parannuksia onkin tehty ja siksi tämä keskustelu on paikallaan ja aiheellinen. Työtä on jatkettava määrätietoisesti mm. takuueläkkeen suuntaan ja lapsilisien indeksiin sitomiseen, mutta myös pienimpien etuuksien tason korotukset ja tason ylläpitäminen on tulevaisuudessakin tärkeää.

Päivä siis jatkuu näin. Niin ja päivällä myös mielenkiintoinen asiantuntijakuuleminen Pallas-Ylläs kansallispuistosta ja sitten työlounas opetusministeri Henna Virkkusen ja eduskunnan sivistysvaliokunnan kanssa. Päivällä myös piipahdin Töölössä ja sieltä onneksi auringon myötä parempiakin uutisia.

Kommentit