Tiistai, 23.02.2010

Blogi, tiistaina 23.02.2010

Kiitos teille kaikille viesteistä ja soitoista. Ne antoivat voimaa ja varmasti myös auttavat eteenpäin. Tänään suuntaan jo aamusta jälleen aikaisin Helsinkiin. Paljon asioita siellä ja näyttää siltä, että voin ne myös siellä hoitaa. Varautua täytyy kuitenkin siihenkin, että päivän ohjelma voi mennä uusiksi. Katsotaan.

Illansuussa saan eduskuntaan sitten vauhdikkaan parin vieraakseni kun Fordin rallin MM-sarjan kaksikko Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila tulevat taloon tutustumaan. Mielenkiintoinen vierailu varmasti luvassa. Miehille ensimmäinen kerta eduskunnassa ja jotain kevyempää uutistakin siihen liittymässä. Palataan siihenkin myöhemmin.

Mutta nyt lähden kohti Helsinkiä. Reilusti aikaa ja varovasti. Palaan tänään päivällä ikäihmisten ja eläkeläisten asioihin. Eli niin kuin eilen lupailin niin käyn tällä kertaa nykyisen hallituksen toimia eläkeläisten vinkkelistä hieman läpi. Yritän ehtiä kirjoittamaan ruokatauolla päivällä.

….

Nyt hieman taukoa ja ehdin tuota lupaamaani teille avaamaan. Eli siis kävin täällä blogissani sunnuntaina läpi sivistyspuolen tekojamme ja tulevia tekojamme. Lupailin, että palaan samalla tavalla myös muiden ajankohtaisten aiheiden parissa täällä ja nyt ajattelin nostaa esille eläkeläiset.

Usein toreilla ja turuilla kuulee, että miksi ette tee mitään meidän ikäihmisten ja eläkeläisten hyväksi. No tällä hallituskaudella on ollut erittäin helppo vastata ja todeta, että ei pidä paikkaansa. Me olemme tehneet paljon enemmän kuin edelliset hallitukset ja teemme jatkossakin.

Jos lyhyesti käyn läpi kolme meidän hallituksen nyt tekemään budjettia eläkeläisten näkökulmasta. Ensimmäinen meidän sinivihreän arvovalintabudjetti oli siis vuosi 2008.

2008:
* Nostimme kansaneläkkeitä 20 eurolla (kustannus 154 miljoonaa euroa)
* Nostimme 75 prosenttia kansaneläkkeistä vielä toisella 20 eurolla kuntien
kalleusluokitusten poiston myötä (kustannus 114 miljoonaa euroa)
* Ihan vain esimerkiksi ja vertailuksi Keskustan ja SDP Vanhasen I hallitus korotti kansaneläkkeitä vaivaiset 5 ja 7 euroa.
* Laskimme lisäksi eläkeläisten pitkäaikaisen toiveen mukaisesti heidän verotusta uudistamalla eläketulovähennystä, jotta pieni- ja keskituloisilla eläkeläisillä veroaste laskisi enintään palkansaajien tasolle. Näin ollen enää kukaan eläkeläinen ei maksa enempää veroa kuin vastaavasti tienaava työssäkäyvä.

Ensimmäisen toimintavuoden teot eläkeläisten etujen parantamiseksi oli yhteensä siis 473 miljoonaa euroa.

2009:
* Teimme toisen uudistuksen eläketulovähennykseen tuloveronalennuksen vaikutusten kompensoimiseksi. Samalla korjattiin joitakin eläkeläispuolisoita koskenut epäkohta veroasteessa. Kustannukset 225 miljoonaa euroa

2010:

Tänä vuonna paransimme kansaneläkkeiden ja kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien ostovoimaa estämällä indeksin etuuksia leikkaava vaikutus elinkustannusindeksin laskiessa. Kustannukset 33 milj. euroa

Teimme myös tälle vuodelle vielä toisen uudistuksen eläketulovähennykseen tuloveronalennuksen vaikutusten kompensoimiseksi. Kustannukset 100 miljoonaa euroa.

2011:

Ja ensi vuodelle olemme jo tehneet päätöksen, että otamme käyttöön ns. ns. takuueläkkeen, mikö nostaa kaikkein pienimpiä kansaneläkkeitä n. 100 euron tasokorotuksella. Uudistus tulee voimaan 1.3.2011 lukien (Kustannukset 111 milj. euroa).

Koko hallituskausi 2007-2011:

Eli jos katsomme koko vaalikautta niin aikalailla on aikaiseksi saatu. Olemme siis kansaneläkkeiden tasokorotuksella, kalleusluokituksen poistolla ja eläkeläisten veronalennuksilla laittanut kahdessa ensimmäisessä budjetissaan eläkeläisten ostovoiman lisäämiseen jo 831 miljoonaa euroa. Kun takuueläke tulee voimaan vielä ensi vuonna, niin eläkeläisten ostovoiman parantamiseen normaalien indeksikorotusten päälle on laitettu nelivuotiskaudella peräti 942 miljoonaa euroa!

Arvatkaapa paljon edellinen keskustan ja SDP:n varaan rakentunut hallitus laittoin eläkeläisten hyväksi omalla nelivuotiskaudella. Vastaava summa koko viime vaalikaudella oli vuodessa 95 miljoonaa.

Eli nyt kuluvalla vaalikaudella laitetaan eläkeläisten ostovoiman kasvattamiseen kymmenkertaisesti lisää rahaa verrattuna viime hallitukseen!! Aivan oikein luit. Kymmenkertaisesti enemmän rahaa kuin SDP:n ollessa hallituksessa. Se on arvovalinta jo joku. Eläkeläisten ostovoima onkin siten historiallisesti kasvanut tämän hallituksen aikana yhtä nopeasti kuin palkansaajilla, vaikka palkankorotukset ovat olleet erityisen korkeat ja eläkeläisten palkansaajaa korkeampi inflaatio on otettu huomioon.

Nämä meidän tekemät ratkaisut ovat menneet puhtaana käteen eläkeläisten ostovoiman lisäämiseen. Kustannusten ja palkkatason nousun mukaisia indeksikorotuksia ei ole siis laskettu näihin summiin vielä mukaan.

Ja täytyy myös muisraa, että lisäksi myös tekemämme tuloveronalennukset ovat tuoneet lisää ostovoimaa työeläkeläisille. Tätäkään en laskenut mukaan noihin yllä oleviin lukuihin.

Otan vielä hieman esimerkillä tarkasteluun tuon eläkeläisten verotuksen oikeudenmukaistamisen minkä siis teimme heti vaalikauden alussa. Sen myötä siis yhdelläkään eläkeläisellä ei enää veroaste ole korkeampi kuin saman verran tienaavalla palkansaajalla, kuten me kokoomuslaiset lupasimme viime vaalien alla 2007 ja ensimmäisinä sitä vaadimme. Itse asiassa nyt tilanne on päinvastainen kuin SDP:n hallituskauden aikaan. Nyt valtaosalla eläkeläisistä veroaste on pienempi.

Esimerkiksi noin 1500 euroa kuukaudessa eläkettä saavan veroaste on tippunut 24 prosentista alle 18,45 prosenttiin. Sen suuruisesta eläkkeestä jää 82 euroa kuukaudessa enemmän käteen. Eli vuodessa tämän kokoista eläkettä saavan verotus on keventynyt vuositasolla 984 euroa.

Ja taasen esimerkiksi noin 2250 euroa kuukaudessa eläkettä saavan veroaste on tippunut 28,7 prosentista 23,5 prosenttiin. Sen suuruisesta eläkkeestä jää nyt 113 euroa kuukaudessa enemmän käteen.

Tässä siis tällä kertaa pieni kertaus eläkeläisten hyväksi tekemistämme uudistuksista. Eli aika paljon on tehty ja saatu aikaiseksi. Tämä näistä hallitusten erilaisuudesta, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja arvovalinnoista. Ja toisaalta kukas se kissan hännän nostaa jos ei kissa itse.

…..

Mutta nyt sitten Politiikan Puhemyllyn pariin. Hetki sitten juuri puhuin isossa salissa myös peruskoulun kerhotoiminnan puolesta ja tänään päivä jatkuu muutenkin pitkään.

…..

Politiikan Puhemyllyssä tänään esillä mm. turkistarhaus ja muut eläintenpito rikkomukset joista olemme saaneet tv:ssä ja lehdissä nähdä kuvia ja uutisia. On todella valitettavaa ja kestämätöntä, että näitä uutisia tulee koko ajan lisää. Ei riitä selitykseksi, että olemme tehneet ja olemme tehneet. Pitää tehdä enemmän ja pahaa pelkään että nuo kuvat sikaloistakaan eivät jää viimeisiksi ja voi vain kysyä kestääkö tilanne enää niitä. Toki itse toivon, että tällaisia uutisia ei enää tulisi, mutta kuulin, että nautatiloja on nyt jo kuvattu. Itse totesin radiossa, että on todella valitettavaa, että tällaiset yksittäistapaukset mitä erityisesti nuo sikalakuvat ovat olleet pääsevät mustamaalaan koko alan. Valtaosa tiloista hoitaa eläimensä ja kaiken säädösten määräämästi ja usein jopa paremminkin ja on todellakin harmillista, että heidänkin niskaan lankeaa tällaisia varjoja. Totesin myös, että en ainakaan halua uskoa, että kukaan tahallaan eläimiensä antaa kärsiä ja siksi uskon, että nämä ihmiset myös tarvitsevat apua. Mutta on tärkeää tiukentaa valvontaa ja säädöksiä niin, että ei tuollaisia uutisia pääse enää tulemaan. Tässä on selkeä ykköstehtävä nyt maa- ja metsätalousministerillemme.

Koko hallituksen prioriteetti numero yksi on sitten taasen paheneva työttömyys. Tilastokeskuksen tammikuun tietojen mukaan maamme työttömyysaste nousi 9,5 eli kasvua vuodentakaiseen 2,6 prosenttia eli enemmän kertovasti työttömiä oli nyt enemmän 66 000 kuin vuotta aiemmin. Kaiken kaikkiaan siis noin 250 000 suomalaista on tyttömänä ja heistä pitää pitää nyt mahdollisimman hyvä huoli ja tehdä kaikki mahdollinen työpaikkojen luomiseksi ja turvaamiseksi.

Erityisen huolestuttava on nuorten eli 15-24-vuotiaiden tilanne. Heidän kohdalla tammikuun työttömyysaste oli 22,7 prosenttia. Eli vuodentakaiseen kasvua peräti yli 7 prosenttia ja tässä rumimmat luvut on vasta edessä. Kevät tulee olemaan erittäin vaikea ja synkkä.

Omalla alueellamme tilanne hieman parempi ja valoisampi. Hämeessä työttömyys hieman väheni tammikuussa. Hieman helpotusta siis Forssassa, Janakkalassa ja Riihimäellä, mutta taasen Hausjärvellä hieman lisää työttömiä. Forssassa kuitenkin edelleen todella synkät luvut työttömyyden suhteen (15,5%).

Lahdessa myös hieman askelia parempaa vaikka sielläkin luvut edelleen erittäinkin synkkiä. Tammikuussa Lahden työttömyysaste oli 16,5 % eli muutaman kymmenen alempi kuin viime joulukuussa. Kaiken kaikkiaan siis Kanta- ja Päijät-Hämeessä hienoista käännettä ainakin hetkeksi parempaan. Joulukuulta työttömien työnhakijoiden määrä väheni Hämeen työ- ja elinkeinotoimistoissa 514:lla eli -2,2 %.

Mutta ongelma ei siis ole voitettu vaan uskoisin, että erityisesti nuorten kohdalla ja tietyillä alueilla vielä pahenevakin ja siksi nyt pitää tehdä kaikki voitava ja tehostaa toimia kaikilla sektoreilla. Viime viikolla jo esitimmekin valtion tämän vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa 24 miljoonaa euroa nuorten projekti- ja harjoitteluohjelmaan eli tavoitteenamme luoda lisää työpaikkoja nuorille mm. kolmannen sektorin järjestöihin liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripuolella. Tavoitteena työllistää näin noin 5000 nuorta noin puoleksi vuodeksi tai pidemmäksikin aikaa eli yli tuon kesän ja kohti kasvua. Tämä on erittäinkin järkevä hanke ja samalla voimme auttaa myös monia yhdistyksiä ja seuroja sekä liittoja työvoiman saannissa.

Samassa lisätalousarviossa tulemme kohdentamaan kaiken kaikkiaan noin 64 miljoonaa euroa nimenomaan nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi. Työllistämis-, koulutus- ja erityistoimiin lisätään 25 miljoonaa euroa ja 9 miljoonaa euroa erityisesti nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi. Raha tullaan käyttämään mm. nuorten valmentavan työvoimapoliittisen koulutuksen lisäämiseen sekä lisäresursseja ohjataan myös perusopetuksen sekä ylioppilastutkinnon jälkeiseen nivelvaiheeseen. Samalla myös haluamme parantaa nuorille suunnattujen neuvontapalvelujen palvelukykyä parannetaan ja lisäämme panoksia starttirahaan, yrittäjyyskoulutukseen ja erityisesti nuorten ja vastavalmistuneiden palkkatukeen. Eli isoja panostuksia juuri sinne missä nyt isoin tarve ja hätä.

Myös koulutukseen tulemme lisäämään keväällä vielä lisää panoksia. Ammatilliseen peruskoulutukseen lisärahaa laitetaan 2,2 miljoonaa euroa. Tarkoitus saada mm. ammattistartin käyttöön noin 500 uutta aloituspaikkaa ammattikouluihin. Myös oppisopimuskoulutukseen lisätään miljoona. Tällä voidaan avata oppisopimus tie jälleen noin 250 uudelle opiskelijalle.

Eli tässä nyt näitä toimia tuon työttömyyden ja nuorisotyöttömyyden hillitsemiseksi ja sen kouriin joutuneiden auttamiseksi. Mutta tilannetta pitää seurata tarkasti ja elää ajassa ja olla valmis nopeisiinkin lisäpanostuksiin edelleenkin jos tilanne siihen antaa syyn.

…..

Hetki sitten Fordin rallin MM-sarjan kaksikko Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila lähtivät juuri talolta pois. Kaksikko ensimmäistä kertaa eduskuntaan tutustumassa ja samalla tuli maksettua myös lyömämme veto Ruotsin MM-rallista ja Kimi Räikkösestä. Upea urheilijakaksikko joka tekee määrätietoisesti työtä kohti maailmanmestaruushaavettaan. Tänä vuonna heidän tehtävä auttaa ensin mestariksi Mikko Hirvonen ja varmistaa sitä kautta Fordille teamimestaruus, mutta olen varma, että JM:n aika tulee vielä. Hän jo tällä hetkellä MM-sarjan nopein kuljettaja. Kohta mestarikin. Kiitokset pojille visiitistä ja tsempit Meksikon MM-ralliin. Seuraamme mielenkiinnolla.

Kommentit