Aikainen herätys tänään. Kello nyt jo hieman yli kuusi ja kohta siis pitäisi jo olla autossa ja matkalla kohti Helsinkiä. Siellä aamupäivä töitä ympäristöasioiden parissa ja sitten iltapäivällä mielenkiintoinen lounastapaaminen Lopella liittyen vuoden 2011 eduskuntavaaleihin.
Tuorein Nykypäivä nosti esille mielenkiintoisen aiheen. Ja vaikka kyse on vaalirahailmoituksista ja kohusta niin voisi todeta, että jälleen myös uuden uutisen. Lehti on tutkinut jälleen läpi vuoden 2007 vaalirahailmoitukset ja löytänyt niistä edelleen aivan valtavasti puutteita ja laittomuuksia. Lehti toteaakin, että ”useat kansanedustajat ovat katsoneet, että he välttyvät tiedotusvälineiden huomiolta jättämällä koskematta puutteelliseen ilmoitukseen ja että vain ilmoituksen täydentäjät tulevat huomatuksia. Näin heidän siis kannttaa olla korjaamatta puuttellisia ilmoituksia”.
Varsin kovia väitteitä ja lehti myös mainitsee nimeltä muutamia edustajia, jotka eivät ole edelleenkään ilmoittaneet omaan vaalirahailmoitukseensa saamiaan KMS eli Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:ltä saamiaan tukiaan. Suurin summa lehtijutussa on SDP:n kansanedustajan saama 10 000 euroa mikä siis edelleen on ilmoittamatta.
Lehden mukaan ”räikeitä puutteita on suhteellisesti eniten Vasemmistoliiton ilmoituksissa. Sen taustalla on heidän haluttomuutensa avata Ohjelmatyö-yhdistyksen kautta pyöritettyjä vaalirahoja.” Vähiten puutteita Nykypäivän mukaan on vihreillä.
Esimerkiksi keskustan 51 kansanedustajan vaalirahailmoituksista ”hyviksi” lehti mainitsee tai nostaa vain 20. Kokoomuksen kansanedustajailmoituksista hyviä on 29 ja SDP:n ilmoituksista vain 14. Täysin avaamattomia ilmoituksia SDP:llä on lehden mukaan edelleen seitsemän ja ”lievemmin puutteellisia” 24.
Suurimpia rikkomuksia ovat könttäsummina ilmoitetut kymmenien tuhansien eurojan tuet erilaisilta omilta yhdistyksiltä tai poliittisilta yhdistyksiltä. Summat lehdessä jopa yli 26 000 euroa ja yli 35 000 euroa. Suurimmat summat ovat itseasiassa yli 57 000 yhdeltä yhdistykseltä ja tuokin tuki edelleen avaamatta. Tai sitten ilmoitus jossa lukee vain ”nimetön lahjoitus 3 000 euroa” tai ”tuki yrityksiltä 14 000 euroa”. Kaikki avaamatta. Ilmoituksissa ei siis kerrota millaisia summia jättipottien takana on. Laki vaatii kertomaan onko rahoituksessa yli 1 700 euron tukia. Tätä ei lehden mukaan ole halunnut tehdä edelleenkään kymmenet kansanedustajat.
On vaikea ymmärtää miksi tässä asiassa pitää edelleen venkoilla ja leikkiä. Puolueet ovat luvanneet, että ilmoitukset korjataan ja täydennetään, mutta näin ei ole toimittu. Olen pettynyt ja ihmeissäni.
Itse tein oman vaalirahailmoitukseni jo heti maalisvaalien 2007 jälkeen lain vaatimalla tavalla ja jopa sen yli. Ilmoitustani on käytetty esimerkillisenä esimerkkinä monissa lehdissä. Tässä tuo ilmoitus: Timo Heinosen virallinen vaalirahailmoitus eduskuntavaalit 2007.
Halusin jo siis ennen minkäänlaisia kohuja kertoa avoimesti mistä rahoitukseni vaaleihin tuli. Mutta halusin myös kertoa sen mihin raha käytettiin. Minusta on hyvin tärkeää, että myöäs menopuoli kerrotaan sillä silmämääräisesti katsoen moni ilmoitus vaalirahoituksesta verrattuna kampanjoiden kokoon ei ole missään suhteessa. Itse tein sen näin. Eli kerroin samantien mistä raha tulivat ja minne ne menivät. Tässä tuo minun yli lain vaatiman tehty tarkka selvitys: Vaalirahailmoitukseni kuntavaaleissa 2009 ja eduskuntavaaleissa 2007.
Tästä pääsette lisäksi vielä Vaalirahailmoituksiin jos haluatte katsoa miten hienosti me kansanedustajat olemme lakia noudattaneet. Tai kuka on ja kuka ei.
Tänään nyt suunnistan siis aamusta Helsinkiin. Olin varautunut olemaan jo kotona ja hieman pidempäänkin, mutta ei vielä. Tänään siis aloitamme Helsingissä puoluekokouksemme valmistelut myös ympäristökysymysten parissa ja mielenkiintoinen työryhmä kokoon. Odotan mielenkiinnolla ja innolla.
….
Mielenkiintoiseksi odottamani ja myös sellaisena alkanut päivä sai kesken kokouksen yllättävän käänteen. Talvikelit ovat vaarallisia ja onnettomuuksia on sattunut paljon. Onneksi tällä kertaa erittäin vakavilta henkilövahingoilta vältyttiin. Kiitos viesteistä ja terveisistä.
Nyt kuitenkin jälleen takaisin Lopella ja tarkoitus tässä yrittää jatkaa töitä kotipöydän ääressä. Monenlaisia juttuja tällekin viikolle pienin varauksin sovittuna ja nyt niiden pariin.
Ylen vuosikymmenten SPD-johdon muuttuminen ammattijohtajuuteen näyttää ottavan todella koville. Ehkä räikein tuki poliittisille valinnoille tuli tänään kun Erkki Tuomioja vaati Ylen johtajan valinnan palauttamista poliitikkojen käsiin Ylen hallintoneuvostoon. Aivan uskomaton esitys takaisin poliittisten virkanimitysten suuntaan, josta nyt nimenomaan on halu päästä eroon. Tavoitteena se, että tehtäviin valitaan aina pätevin eikä vain aiempien aikojen tapaan sopivin. Tämä ei tietenkään saa myöskään tarkoittaa sitä, että johonkin tehtävään ei voitaisi valita SDP:n, Keskustan, Kokoomuksen, Vihreiden tai vaikkapa KD:n jäsenkirjan omaavaa henkilöä. Mutta vain siinä tapauksessa, että hän on kyseiseen tehtävään pätevin eikä vain siis sopivin.
Nyt siis esimerkiksi Ylessä toimitusjohtajan valinta on haluttu juuri tästä syystä siirtää pois poliitikkojen miehittämältä hallintoneuvostolta Ylen hallitukselle. Tämä minusta oikea suunta ja kannatettava linja. Poliittisten virkanimitysten aika Ylessäkin on näin siis lopulta ohi. Hyvä niin.
…..
Kohta mäkihypyn pariin. Kävin tuossa vielä iltasella piipahtamassa ystävän ratsastustallilla ja kahvilla, mutta muuten päivä meni kotikoneella ja hieman sekavissa tunnelmissa. Uskon kuitenkin, että kaikki on hyvin. Kiitos teille viesteistä ja ajatuksista.
Kiitokset myös viesteistä liittyen tuohon vaalirahasotkuun. Olen samaa mieltä, että on härkiskiyden huippu, että kaiken tämän jälkeenkään ei vaalirahailmoituksia ole haluttu korjata lain vaatimalle tasolle. Ehkä syy on se tuttu, että kun tästä lain rikkomisesta ei seuraa mitään rangaistusta. Palautteestanne päätellen nämä yhteenvedot ihan tervetulleita eli huomenna voisi aiheena olla sitten vaikkapa ikäihmisten ja eläkeläisten asiat tällä hallituskaudella 2007-2011. Koostetta siis niistä huomenna.
Huomenna kuitenkin uusi päivä. Suuntaan aamusta jälleen aikaisin Helsinkiin ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin illansuussa saan eduskuntaan myös mielenkiintoisia vieraita. Rallin MM-sarjan Fordin tehdastallin tähtipari Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila tulevat taloon tutustumaan ja hieman muutakin ohjelmaa luvassa. Sitä ennen kuitenkin päivällä aloitamme ympäristövaliokunnassa erittäin vaikean kuulemisen Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta annetun lain muuttamisesta. Minulle erittäin vaikea asia ja tämä vaatii todella perusteellisen asiantuntijakuulemisen ja pohdinnan ja myös vahinkojen minimoinnin jos muuhun ei enää pystytä.
Kyseinen laki siis koskee Pallastunturilla noin 7,5 hehtaarin aluetta ja siellä sijaitsevan nyt 130 paikkaisen hotellin laajentamista 250 paikkaiseksi ja kerrosneliömetrimäärän kasvattamista lähes nelinkertaiseksi aina 10 000 kerrosneliömetriin. Kansallispuiston hotelli saisi olla kaksikerroksinen ja lisäksi ns. rakentamiselle rajatulla alueella sallittaisiin hotellin vieressä sijaitsevan Metsähallituksen luontokeskuksen laajentaminen enintään 500 kerrosneliömetrin suuruiseksi.
Sen sijaan esimerkiksi laskettelurinteiden laajentamista ei uusikaan laki sallisi ja lisäksi alueella nyt oleva asuntovaunualue poistettaisiin. Lain uudistamisen lähtökohtana on ollut alueen herkkä luonto ja palvelujen turvaaminen. Mutta koko ajan kasvavat kävijämäärät ovatkin juuri se isoin mutta ja haaste. Kansallispuistossa käy jo nyt vuosittain noin 420 000 kävijää ja on tietenkin alueelle iso haaste luonnon kannalta, jos kävijämäärä tästä nousee vastaavasti kuin vuodepaikat. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on nykyisin jo maamme suosituin kansallispuisto ja tätä kautta myös hyvin kulunut. Jatkossa onkin erittäin tärkeää, että alueen luontoarvot voidaan turvata mm. reittejä kehittämällä ja rakenteiden kunnostamisella. Myös on tärkeää pohtia millaisia rajoituksia alue vielä vaatii ja miten esityksen kanssa on järkevää edetä mm. korvaavien alueiden suhteen.
Kansallispuistoissahan rakentaminen on pääsääntöisesti kielletty, mutta Pallastunturin matkailukeskus on toiminut alueella kansallispuiston perustamisesta lähtien ja siksi sillä on erityinen asema yhdessä Kolin kansallispuiston hotellin kanssa. Itse en halua nähdä tätä askeleena kohti vapaamaan rakentamista kansallispuistoissa tai yleensäkään pääavauksena tällaiseen kehitykseen. Mielelläni kuulen tästäkin teidän ajatuksianne. Oma pohdintani hyvinkin isolla kysymysmerkillä kesken ja siksi odotankin laajaa ja perusteellista asiantuntijakuulemista mielenkiinnolla.