Torstai, 24.05.2012

Blogi, torstaina 24.05.2012

Tällä viikolla hallitus sopi tämän vuoden toisesta lisätalousarviosta. Nyt päätetyssä lisätalousarvioesityksessä määrärahojen lisäykset ovat yhteensä 1 772 miljoonaa euroa. Siitä tuloarvioiden lisäykset ovat reilun 500 miljoonaa euroa, ja näin ollen lainanoton tarve kasvaa noin 1,2 miljoonaa euroa. Maamme nettolainanotoksi tänä vuonna tulisi siis 8,7 miljardia euroa. Valtionvelan määräksi tämän vuoden lopussa arvioidaan noin 88 miljardia euroa. Se on 45 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Mutta onneksemme Euroalueen alentunut korkotaso ja kohentunut luottamus maamme julkiseen talouteen näkyvät lisäbudjetissa alentuvina valtionvelan korkomenoarvioina. Määrärahaa vuodelle 2012 koituvista valtionvelan korkomenoista vähennetään 217 miljoonalla eurolla.

Samaan aikaan verotuloarviota alennetaan kuitenkin nettomääräisesti 175 miljoonalla eurolla. Yhteisöveron tuloarviota vastaavasti alennetaan 170 miljoonaa euroa kertymätietojen pohjalta. Huhtikuulle 2012 ulottuvien kertymätietojen pohjalta ehdotetaan myös jäteveroarviota alennettavan 20 miljoonaa euroa. Makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien verotuottoarviota korotetaan 15 miljoonaa euroa.

Mutta mitä budjetti sitten pitää sisällään.

Mm. sen, että ammatillisen peruskoulutuksen opiskelupaikkoja lisätään. Tällä noin 1 200 opiskelupaikan lisäyksellä toteutetaan nuorten yhteiskuntatakuuta etupainotteisesti siten, että koulutustarjontaa lisätään sinne, missä tarve on suurin. Tässä olemme ottaneet siis nyt aivan uudenalaisen otteen. Itse olen puhunut jo pitkään siitä, että ei aloituspaikkoja voi jakaa tasajakoperiaatteella kaikkialle vaan ohjenuorana pitää olla sen missä nuoria on ja missä tarve opiskelupaikoille on ilmeinen. Pääasiassa keskusta on pitkään pitänyt kivenkovaan kiinni jopa kaikista tyhjiksikin jäävistä opiskelupaikoista ympäri Suomen. Mutta nyt painopiste muuttumassa niin että tärkeintä on se, että kaikille nuorille saadaa opiskelupaikka ja mielellään mahdollisimman lähellä omaa kotia ja kotiseutua.

Hallitus esittää lisäksi työllistämis-, koulutus- ja erityistoiminen määrärahaa noin 4,4 miljoonan lisäystä ja myöntämisvaltuutta 2,5 miljoonalla eurolla käytettäväksi ICT-rakennemuutoksesta aiheutuvien toimenpiteiden maksamiseen. Työ- ja elinkeinoministeriön toimintamenoihin esitetään lisäystä 0,25 miljoonaa euroa, joka käytetään mm. äkillisten rakennemuutosten hoitamiseen.

Yhtenä erittäin myönteisenä asiana pidin tässä paketissa myös sitä, että jälleen liikenneverkkoammekin parannetaan. Väyläverkon kehittämisen määrärahoja lisättään EU:lta saatujen TEN-tulojen mukaisesti 6,9 miljoonalla eurolla. Lisämääräraha käytetään uusien kehittämishankkeiden suunnitteluun.

Tämä toinen lisätalousarvioesitys annetaan eduskunnalle tänään. Samalla se julkaistaan valtiovarainministeriön nettisivuilla.

Mutta nyt ympäristövaliokunnan kokoukseen. Tästä se päivä taas alkaa.

….

Istun tässä Loppijärven rannalla. Ensimmäistä kertaa mökillä tänä Suvena. Tiedätte, että mä nautin tästä enemmän kuin mistään. Olen odottanut ja nyt nautin. Juuri saunasta tupaan ja voisin katsella tuota Loppijärveä ikuisuuteen. Kiitos tällaisista illoista ja maisemista.

Päivä tänään nollaantui hienosti tässä. Eduskunnassa ensin ympäristövaliokunnan kokous kuulemisten parissa ja sitten päivällä pitkä palaveri rahapeli- ja veikkausasioiden parissa. Itse olen hieman huolissani siitä, että meillä ei nyt vain ryssittäisi tätä pelimonopolien tuomaa rahavirtaa jatkossa. Muistissa on nimittäin hyvin se miten aikanaan RAY ei mennyt millään mukaan nettipelaamiseen. Muut menivät ja veivät asiakkaat ja en edes uskalla ajatella miten paljon siinä vitkuttelussa ja sen jälkeenkin olemme hävinneet rahaa ulkomaille. Ja olen varma, että nettimaailman suosio tulee kasvamaan jatkossa huikeasti ja siksi toivon, että niin RAY kuin Veikkauskin osaisivat olla maailman parhaina yhtiöinä ja tuottoisimpina yhtiöinä myös parhaita tällä kasvavalla saralla. Ja vastuullisia. Mutta uskon myös siihen, että olisi järkevää avata myös vastuullisesti nettipelimarkkinoita lisenssijärjestelmällä Tanskan mallia mukaillen. Olisi hyvä saada nämä muutkin toimijat mukaan rahoittamaan mm. liikuntaa, urheilua ja kulttuuuria. Ja heillä olisi siihen vielä haluakin.

Sitten iltapäivällä vielä kokoomuksen eduskuntaryhmän kokoukset ja kyselytunti ja sitten Lopelle. Kotimatkalla vielä piipahdimme katsomassa erästä ainutlaatuista puuta Lopen Leppälahdessa. Teemme sen Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen pihapiirin puun parissa nyt työtä ja toivottavasti onnistumme. Esittelisin teille mielelläni pian jotain uutta ja ainutlaatuista sadan vuoden takaa. Jos solukasvatus onnistuu niin näette. Tänään puuta tutkimme parin asiantuntijan kanssa ja kyllä se siitä. Maltakaa ja nähkää. Toivottavasti.

Mutta huomenna jatketaan. Ja sitten kohti viikonloppua.

Kommentit