Perjantai, 25.05.2012

Blogi, perjantaina 25.05.2012

Eduskunnassa käydään vielä tänä keväänä yksi merkittävä keskustelu kuntien tulevaisuudesta. Hallitus linjaa asioita vielä ennen juhannusta ja tämän jälkeen asia vielä eduskunnan istunnon käsittelyyn. Näin tärkeä uudistus saa linjansa eduskunnasta ja puolueet sitoutuvat osaltaan eduskunnassa linjattaviin suuntaviivoihin.

Itse pidän tätä ainoana oikeana tienä. Kuntarakennetta ei voida uudistaa ylhäältä ministeriöstä virkamiestyönä sanelemalla eikä ilman kuntien omaa tahtoa ja siksi on tärkeää, että eduskunta on tässä tärkeässä roolissa kuntien kanssa.

Eli nyt hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon kuntauudistuksesta 5.6. iltakoulun jälkeen. Sitten eduskunta käy laajan ja avoimen keskustelun näistä linjauksista ja sen jälkeen tiedonannon käsittelyn jälkeen äänestetään hallituksen luottamuksesta. Tämä siis osaltaan linjaa sitten eduskunnan enemmistön tahdon kuntarakenteesta ja ennen muuta siitä miten voimme turvata laadukkaat peruspalvelut tulevaisuudessakin ja erityisesti tasapuolisesti kaikkialla Suomessa. Kuntien laaja kuulemiskierroks on paljastanut sen, että kunnissa nähdään tarve uudistaa kuntarakennetta ja tätä keskustelua on nyt hyvä jatkaa. Itse pidän perusteltuna myös sitä, että tässä keskustelussa ja uudistustyössä järjestetään vielä myös toinen kuntakuulemiskierroks. Minusta kunnilla tulee olla mahdollisuus esittää näkemyksensä senkin jälkeen kun on tehty ratkaisuja sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuudesta ja eri vaihtoehdoista.

Mutta se on ihan selvää, että itse en hyväksy pakkoliitoksia eikä sellaisia tule esittääkään. Jos kunta on elinvoimainen ja pystyy yksin kantamaan vastuun peruspalveluistaan niin silloin minusta sillä on myös oikeutus elää ja olla. Mutta tottakai silloin varmasti jo kuntalaisetkin heräävät ravistelemaan oman kunnan päättäjiä jos kuntavero alkaa nousta yli 25 prosentin ja siitä huolimatta kunta velkaantuu eikä pysty palveluitaan tarjoamaan. Ehkäpä tässä nyt ollaan juurikin niin perimmäisten kysymysten äärellä. 

Nyt perjantain ohjelmaan. Tämä keskustelu varmasti jatkuu ja toivon, että myös kunnissa. Nyt nimittäin monesta paikasta tulee veistiä miten kyläkouluja lopetetaan ja terveyspalveluita siirretään entistä kauemmaksi suurempiin keskuksiin. Siis palvelut karkaavat ihmisistä yhä kauemmaksi kun kunnan talous ei mahdollista palveluiden laadukasta turvaamista itse. Tämä kehitys on huolestuttavaa.

Toinen aihe jonka ajattelin nyt aamusta nostaa esille on Hollolan Kukonkoivun jokkisradan kohtalo. Kuulin, että Lahden ympäristöhallinnossa ollaan kieltämässä moottoriradan toiminta sillä verukkeella, että rata olisi uhka pohjavesille. Kuulin, että pelkona on kuulemma holtiton polttoaineiden käyttö ja ilkivallan riski. Aivan uskomattomia argumenttejä. Samoilla argumenteillä voisi kieltää sitten kyllä myös kaiken moottoriajoneuvojen käytön tällaisilla alueilla ja jopa niiden lähellä toimivilla teillä. Ilkivaltaa emme voi estää eikä se ole yhteydessä moottorirataan. Ja sen tiedän, että tänä päivänä moottoriurheilussa jos missä ollaan tarkkoja tällaisten asioiden kanssa. Esimerkiksi takkaukset tapahtuvat vain tietyillä valvotuilla ja suojatuilla paikoilla ja huollot aina alustojen päällä jne.

Sain myös kaveriltani hieman tietoa mitä Kukonkoivussa on tehty. ‎”Pohjavesinäytteitä on otettu vuonna 2011 2 kertaa ja molemmat olivat ”puhtaita”. 8.5.2012 otettiin maaperänäytteet varikolta ja radalta. Niistä tutkittiin oljyjakeet ja bensiinit. Varikon näytteestä ei löytynyt pitoisuuksia jotka olisi laboratoriossa näkynyt. Radalta löytyi öljyjakeita 17 yksikköä ja ministeriön ohjearvo pilaantuneelle maaperälle on yli 300 yksikköä.” Mutta niinhän se menee, että jos ei saada haluttuja tuloksia aikaan tutkimuksilla niin sitten tehdään niin kovat ja kohtuuttomat vaatimukset että niillä toiminta tapetaan. Näin se vaan näyttää Suomessa menevän.

Asia on nyt kuulemma etenemässä vielä tämän kuun aikana Lahden ympäristölautakuntaan. Toivotaan, että siellä on oikeaa tietoa motorsportin vastuullisuudesta ja tämän päivän toimintatavoista. Ja lupaan myös itse vielä olla yhteydessä lautakunnan kokoomuslaisiin jäseniin.

Näyttää siltä, että tässä maassa halutaan ajaa kaikki moottoriurheilu ahtaalle ja tappaa hieno harrastus. Ja samojen käsittämöttömien ympäristölupien kanssa saa painia myös kaikki harrastelentokentät ja ampumaradat. Ja näyttää siltä, että näille viranomaisille ei mitkään toimet ole riittäviä. Siksi järjenäänen pitää nousta nyt poliitikoista ja kuntalaisista ja meistä suomalaisista.

Kukonkoivu on yksi maamme parhaita jokkisratoja. Sieltä hienoja muistoja monista kisoista ja monista työtehtävistäkin moottoriurheilun parissa. Ja toivottavasti ne eivät jää viimeisiksi muistoiksi.

….

Mukava päivä ja iltakin takana. Hieman vesisadetta tässä odoteltaisiin. Siitepölyä aivan valtavasti ja se meille allergikoille kyllä aikamoinen riesa. Mutta nyt viikon työt paketissa ja vapaa ilta edessä Loppijärvellä. Huomenna sitten Tampereelle.

 

 

 

Kommentit