Torstai, 24.01.2008

Blogi, torstaina 24.01.2008

Eilen saimme tietoa EU:n komission hyväksymästä varsin tiukasta ja laajasta lakipaketista ilmaston lämpemisen estämiseksi tai hidastamiseksi. Kyse siis viiden direktiivin paketista jolla mm. laitetaan uusiksi koko yhteisen alueemme päästökauppajärjestelmä sekä asetetaan jokaiselle jäsenmaalle omat sitovat tavoitteet kasvihuonekaasujen osalta. Tämä vaatii mm. myös sitovia velvoitteita uusiutuvan energian ja biopolttoaineiden käyttöonotossa. Tavoite on asetettu niinkin lähelle tai kaus kuin vuoteen 2020.

Meille uusi paketti tuo varsin kovat vevoitteet ja on kiistatonta, että sillä tulee olemaan erittäin suuriakin vaikutuksia maahamme. Meidän on mm. nostettava uusiutuvan energian käyttöä lähes kymmennen prosenttia. Eli nykyisestä 28,5 prosentista aina 38 prosenttiin. Samaan aikaan sitova tavoite on vähentää kasvihuonekaasuja päästökaupan ulkopuolisella sektorilla 16 prosentilla.

Tavoitteet ovat kovat, mutta on varmasti syytäkin ottaa nyt kovat keinot ja ennen muuta kaikkia sitovat tavoitteet käyttöön. Toinen asia on miten maat ne saavuttavat ja miten kovistellaan jos joku suurista ei omia ehtojaan täytä. Suomi varmasti EU-kilttinä osansa hoitaa, mutta lasku siitä on kova ja siihen pitää olla valmis. Aina sitä koulussakin tuli seurattua miten kaveri kokeissa pärjäsi ja ehkä tässäkin samaa uteliaisuutta. Nimittäin vaikka meidän uusiutuvat energian prosenttiosuus on koko EU:n huippua tavoitteena niin mietin tässä mitenköhän esimerkiksi Britannia ja Saksa joissa kummassakin alle viisi prosenttia energiasta tuotetaan uusiutuvalla raaka-aineilla tullee saavuttamaan oman 10 prosentin tavoitteensa. Epäilen hieman. Meillä siis nyt jo prosentti 28,5 ja vaatimus 38 prosenttia.

Vaikutukset tällä työllä tulevat näkymään laajasti. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen eli VAT:n mukaan ohjelma heikentää suomalaisyritysten kilpailukykyä, heikentää työllisyyttä, leikkaa reaalipalkkoja sekä hidastaa kasvua. Selvityksen mukaan uuden ohjelman kielteiset taloudelliset vaikutukset ovat suuremmat kuin sen myönteiset vaikutukset. Tästä raportista kertoi tänään aamulla Ylen aamu-uutiset, joka oli saanut ne haltuun. Uutisten mukaan raporttia ei haluttu julkistaa, kun Ylen mulaan vihreiden ja keskustan vastuuministerit estivät julkistamisen. Nyt täytyy tietysti kysyä miksi? Eikö tällainen tietopaketti ja selvitys olisi tarpeellinen osa tätäkin prosessia. Itse näkisin tarpeelliseksi ja reiluksi VAT:n selvitysten julkistamisen varsinkin kun niissä uutisten mukaan on eroja hallituksen vastaaviin lukuihin.

Nyt tehdyn ilmastopaketin suuruusluokkaa ja vaikutuksia kuvattiin uutisissa mm vertaamalla niitä maamme antamaan kehitysapuun. Maammehan lupautui vuonna 1970 YK:n 0,7 prosentin bruttokansantulotavoitteeseen ja 35 vuoden jälkeen osuus oli viime vuonna noussut noin 0,4 prosentin tasolle. Ilmasto-ohjelmassa Suomi aloittaa savotan, joka on noin kolme kertaa suurempi ja joka aiotaan toteuttaa vain 12 vuodessa. Tarvittavat toimet lisäävät kustannuksia, heikentävät kilpailukykyä ja leikkaavat ostovoimaa ja reaalipalkkoja, VATTin raportissa todetaan. Sen mukaan kansantuotteen lasku johtuu kustannustason noususta.

VAT:n raportissa todetaan lisäksi mm. että me emme saavuta uusiutuvan energian lisäämisvelvoitetta ilman tuontiraaka-aineita. Tämä vaatisi siis tuotavan vielä nykyistäkin enemmän kiisteltyä palmuöljyä. Asia vaatii siis selvittelyä ja avoimuutta. Tavoitteemme kovia ja vaativia ja meidän kannettava osuutemme, mutta sen vaikutukset on myös tiedostettava ja tuotava julki.

Tänään Rovaniemellä. Viikonlopun Arctic Lapland Rally lähestyy, mutta minulla tänään täällä vapaapäivä. Vain paikkojen varmistaminen ja tarkistaminen, että kaikki on kunnossa huomista varten. Onneksi nämä yhteydet toimivat näin kännykkään ja tietokoneellekin yhteydet hotellilla. Saa tehtyä töitä tämän päivän.

….

Päivä Rovaniemellä mennyt mukavasti. Talvea täällä piisaa ja nyt tuulta ja tuiskuakin. Ulkona aikamoinen viima ja juuri sisään kasvot kohmeessa. Tänään on puhuttanut mm. Nokian huikea tulos, Kaisa Variksen doping-epäily – jälleen – ja myös eduskuntaa koskeva työpaikkahäirintätutkimus. Ensimmäiseen ei voi olla kuin tyytyväinen, toiseen ja kolmanteen järkyttynyt ja pettynyt. Hertta Niemen lokakuussa viime vuonna laatima selvityshän on ollut talossa jo tiedossa ja sen eteen on tehty töitä – jo syyskuuussa puhemies Sauli Niinistö otti asian esille ja käsittelyyn ja sen jälkeen työsuojelupäällikkö antoi talossamme selkeät ohjeet epäasialliseen kohteluun puuttumiseksi. Ohje silloin lähetettiin kaikille ja lisäksi asiantiimoilta oli myös koulutusta. Asiaan on siis Niinistö johdolla puututtu oikein ja ripeästi ja ”käytännön tilanteisiin reagoidaan tehokkaasti, jos vain asianomainen tekee siitä ilmoituksen”.

On järkyttävää jos tällaista ilmenee ja en epäile yhtään etteikö näin tapahtuisi. En epäile sitäkään ettei tässäkin talossa olisi muunkinlaista ”kiusaamista” – syrjintää tai väheksymistä erilaisilla tarkoitusperillä. Itse en onneksi, yhtenä talomme nuorimpana kansanedustajana, ole sellaiseen törmännyt, mutta tiedän, että tällaisia tuntemuksia on – niin kuin varmasti kaikilla työpaikoilla joissa uusia ja vanhoja ja erilaisissa asemissa toimivia työntekijöitä ja myös kilvoittelua. Itse en tutkimuksen tuloksia lähtisi vähättelemään tai spekuloimaan. Tämä on ihmisten tuntemus ja kokemus ja siihen on puuttuttava niin kuin Niinistö esimerkillisesti on tehnytkin jo aikoja sitten – heti selvityksen valmistuttua.

Tänään Ilta-Sanomat soitti ja kyseli kakkosasunnosta. Ei sen kummemmin kertoneet mikä jutun aiheena vaan vain mistä asunnon löysin ja miksi ostin enkä esimerkiksi vuokrannut. Alkuun oli tarkoitus, että en asuntoa olisi lainkaan Helsingistä hankkinut, mutta hyvin pian arki näytti, että ei ilman asuntoa tälläkään työmatkalla tule toimeen. Illat venyvät ja täysistunnot aika usein 22 asti ja muutamia kertoja viime vuonnakin jo aamuyöhön. Aamulla sitten kahdeksalta työt jatkuivat ja sellaista kun on niin…. Ei siis kulkeminen mahdollista eikä järkevääkään. En tiedä teinkö oikean ratkaisun kun ostin asunnon enkä vuokrannut. Laskeskelin ja vertailin hieman Helsingin älyttömiksi nuosseita vuokria ja ero oli niin pieni, että päätin maksaa mieluummin pitkää lainaa kuin vuokrana 800 euroa tuhkana tuuleen. En tiedä oliko järkevä ratkaisu, mutta sellaiseen pohdinnan jälkeen päädyin. Sen myös päätin, että Helsingin asunto on pieni boksi ja sellaisen vanhan VR:n vuokratalosta löysinkin – yksi huone, jossa vain yöt vietetään ja siksi vain sänky ja pöytä. Ei edes televisiota vain radio. Ollut toimiva malli. Iltoja ollut hyvä hyödyntää lukemalla ja vain olemalla. Kehittävää itse kullekin. Tuli aivan opiskeluaikojen illat Hämeenlinnassa mieleen.

Nyt kuitenkin Rovaniemen Mäntyvaaran raviradalle vielä palaveriin. Viimaa piisaa.

Kommentit